Осигурени са тестове за присъствено обучение на всички ученици от 6 декември

Николай Денков

© Юлия Лазарова

Николай ДенковКъсно снощи в склада на Българския червен кръст (БЧК) са пристигнали нови 90 хиляди теста за COVID-19 за учениците, съобщиха от просветното министерство. Днес те се разпределят в училищата. Така недостигът на тестове за изследване на учениците от 1 до 12 клас, които ще се върнат в клас на 6 декември, е намалял до 60 хил. теста.


"Тестването за понеделник, 6 декември, е осигурено", каза в кулоарите на Народното събрание министър Николай Денков. Все още обаче няма тестове за следващия понеделник, 13 декември.


В края на деня ще е известно колко родители са дали съгласие за възстановяване на присъственото обучение с тестване веднъж седмично.
"След момента, в който беше променена заповедта на министъра на здравеопазването с тестовете, които пристигнаха снощи късно вечерта, за следващата седмица сме осигурени. Това, което е обещано, е следващата седмица да дойдат нови тестове, така че да можем да продължим този процес вече с еднократното тестване", заяви Николай Денков, служебен министър на образованието и науката.


Учениците ще се тестват в училище в началото на първия присъствен учебен ден за съответната седмица. Отсъствалите в деня за изследване ще бъдат проверявани в първия ден, в който идват на училище. Изключение се прави за децата със специални образователни потребности, които ще бъдат тествани от родителите си вкъщи. Непълнолетните ученици ще бъдат изследвани със съгласието на техните родители, а пълнолетните ще решават това сами. Освободени от тестване са притежателите на COVID сертификат за ваксинация, преболедуване, наличие на антитела или отрицателен резултат от лабораторно изследване.


Следващо условие за връщане в клас е в една паралелка да има поне 50% ученици, които се тестват или имат COVID сертификат. Предпоставка за възстановяване на присъствените занятия е също готовността на отделните
училища да организират нормален учебен процес, спазвайки изискванията за тестване или COVID сертификат.


Oт 6 декември ще са разрешени присъствените занятия в Центровете за подкрепа на личностното развитие и в Националния дворец на децата, ако са спазени противоепидемичните мерки, предписани от Министерството на здравеопазването. Това са изискванията за не повече от пет човека в помещение, физическа дистанция от 1.5 метра и носене на защитни маски за лице, хигиена на ръцете, редовно проветряване на всеки час и дезинфекция.


Всичко, което трябва да знаете за:

Ключови думи към статията:

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK