Програмисти стават учители

Програмисти стават учители

© Мила Янева - Табаковаekont

8 декември 2050г.


Има различни видове промени в кариерния път, но най-вълнуващите са свързани с изпълнението на някаква стара мечта. Или с импулса да последваш внезапно вдъхновение. Такива истории не са рядкост, що се отнася до прехода от работа с високи технологии към преподавателска дейност, но се увеличават.


Иван Старчев е участвал като делегиран технически ръководител в екипа от инженери и учени на БАН (Институт за ядрени изследвания). Същият екип, който пое през 2043-а ремонтно-сервизната поддръжка на магнитните елементи на CMS детектора (Compact muon solenoid) в Големия хадронен колайдер на ЦЕРН.
"Това беше най-голямото предизвикателство в кариерата ми до момента", споделя Старчев. "Но то ми донесе и много напрежение, един амбициозен проект, след който изпитах нужда да се отдалеча от тази интензивна лабораторна и научна дейност. Исках да се върна "към корените", така да се каже. И при едно посещение в родния ми град, в Пазарджик, някак естествено дойде тази мисъл. Срещнах съученичка от гимназията, която беше станала преподавател в училището. Наистина стана някак естествено."


Разбира се, най-голяма е печалбата за момчетата и момичетата от паралелка "Физика" на Професионалната гимназия по механоелектротехника в града - часовете на Иван Старчев са изпълнени с интересни и нестандартни експерименти, той прилага оригинален подход и показателите на Глобалната матура 2049-2050 бележат ръст на успеха на учениците с над една единица спрямо предишните три издания на матурите.


Проектът "Нов път в преподаването 2050" обобщава опита на всички професионални гимназии в страната


както и на повече от 30 основни и средни училища, в които са постъпили на работа експерти с висока квалификация и реализация в области извън образователната система. Такива примери са вече правило, не рядкост. Само допреди две десетилетия, такъв кариерен преход не беше нито типичен, нито особено престижен. Но се появиха хора, които доказаха обратното. Пионери в тази практика бяха учители от София, Русе, Бургас, Плевен и Пловдив. По случай годишнината от началото на проекта "Нов път в преподаването" програмата издаде дигитален алманах на всички свои инициативи и в частта на пионерите заслужено влизат няколко души, дали тласък на този процес в началото.


За някого е семейна история - Данаил Райков от маркетингов специалист се превърна в преподавател по математика, но това не е случайно, като се има предвид професията на майка му, дългогодишна начална учителка в СУ "Св. Седмочисленици". Във видеообращение в дигиталния алманах прозвучават спомените на Райков:


"От майка ми знам колко благородна и смислена е тази професия, въпреки че е една от най-отговорните, изискващи и подценявани. Да си учител е повече призвание, отколкото работа."


По данни от програмата "Нов път в преподаването 2050"


експерти от различни области сменят поне временно кариерната си реализация и стават учители


Изследването улавя няколко тенденции и представя статистически профил. Ето основните три групи мотиви:


А. Желание за рестарт на мисленето за наука, развитието на индустриални проекти и начинания; своеобразна "отпуска от професията", която вместо с почивка, е заменена с научно ориентиран и обществено ефективен труд, събран на едно място в учителската професия;


Б. Желание да се сподели личният професионален успех и натрупан опит с младите и децата и да се даде шанс и на други да постигнат качествено развитие в професията, подпомогнато от качествено образование, подсилено с лично отношение;


В. Усещане за прекалена професионализация и свръхфокусираност върху кариерата, прекалено тясна специализация; на този фон много професионалисти развиват усещане за загуба на универсални ценности - това често прераства в опит за възстановяване на един ренесансов, многостранен модел на мислене за личния прогрес.


Малко примери от статистиката на "Нов път в преподаването 2050" - каква е била професията преди и как е сега през 2050 г. ангажираността в училище:


- 1 сервизен техник на скоростни влакове става учител по химия
- 2 дизайнери на спортни интериори и зали са преподаватели по рисуване
- 7 програмисти са учители по информатика
- 1 майстор-готвач (но притежател и на диплома от Машинноелектротехническия институт) - учител по физика
- 3 национални състезатели по инерционно ръгби (електроспорт човек/машина) - учители, съответно по:
социална координация и крауд комуникация, спорт и танци и спорт и физическа култура
- 1 преводач (експерт-фонетичен преводач на български протоколи в ООН) стана учител в началните курсове на програма "Славянска естетика" (Гимназия за език и културен напредък).


Илюстрацията е на Мила Янева - Табакова


Всичко, което трябва да знаете за:

Ключови думи към статията:

Коментари (19)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на ggot
  ggot
  Рейтинг: 1025 Неутрално

  Има нужда от свежи хора в училищата и хора с по-богат професионален опит.

 2. 2 Профил на хм
  хм
  Рейтинг: 1220 Неутрално

  неудобната истина е, че качеството на преподаване е много ниско.

  къде по света се е чуло и видяло, да се дава НАУЧАВАНЕТО на нов урок за домашно? то ако ставаше така, всеки, отворяйки учебник, щеше да е готов поне за професор.

  ако нямаше частни уроци, занимални, родителска помощ или някоя сърцата баба, щеше да лъсне още по-ярко масовата неграмотност и отбиване на номера в училище.

 3. 3 Профил на ( ͡⊙ ͜ʖ ͡⊙)
  ( ͡⊙ ͜ʖ ͡⊙)
  Рейтинг: 2682 Неутрално

  До коментар [#2] от "хм":

  домашните са просто проверка дали си прочел в къщи и разбрал урока... професор няма нужда да си

  ☠ ☠ ☠ Think of how stupid the average person is, and realize half of them are stupider than that. ☠ ☠ ☠
 4. 4 Профил на uq
  uq
  Рейтинг: 1100 Неутрално

  Нека стават, ама повечето НЕ СТАВАТ за тая работа. То преподаването си е отделна работа и си иска специфичен талант и умения, каквито повечето програмисти нямат

 5. 5 Профил на хм
  хм
  Рейтинг: 1220 Неутрално

  До коментар [#3] от "Пацо Талпата":

  изглежда четете без разбиране :)

  в училището на дъщеря ми (софийско квартално) е честа практика НАУЧАВАНЕТО НА НЕПРЕПОДАДЕНИЯТ в клас урок да е за домашно

 6. 6 Профил на Emil Dimov
  Emil Dimov
  Рейтинг: 825 Весело

  Програмисти стават учители?!!!

  (ха-ха-ха!) и неКОЙ се размечта покрай on-line обучението, което в нашите земи е просто едно извинение пред родителите за неграмотноста на техните деца при "ковид истерията"?!!!!

 7. 7 Профил на ( ͡⊙ ͜ʖ ͡⊙)
  ( ͡⊙ ͜ʖ ͡⊙)
  Рейтинг: 2682 Неутрално

  До коментар [#5] от "хм":

  не, просто си мислех, че говорите глупсоти. иначе и мен в училище са ме карали да се подготвям по някои уроци в аванс, а в университета един професор казваше че не е там за да ни диктува лекции, и трябва да се подготвяме сами да разаберем какво ни преподава

  ☠ ☠ ☠ Think of how stupid the average person is, and realize half of them are stupider than that. ☠ ☠ ☠
 8. 8 Профил на entwickler
  entwickler
  Рейтинг: 438 Неутрално

  какво е "инерционно ръгби", че нищо не намирам по въпроса?!?

 9. 9 Профил на ( ͡⊙ ͜ʖ ͡⊙)
  ( ͡⊙ ͜ʖ ͡⊙)
  Рейтинг: 2682 Неутрално

  също така в училище са ни карали да се подготвяме по уроци които ние да преподаваме на съучениците си... някакви опити предполгам да бъдем по-ангажирани

  ☠ ☠ ☠ Think of how stupid the average person is, and realize half of them are stupider than that. ☠ ☠ ☠
 10. 10 Профил на ( ͡⊙ ͜ʖ ͡⊙)
  ( ͡⊙ ͜ʖ ͡⊙)
  Рейтинг: 2682 Неутрално

  До коментар [#8] от "entwickler":

  абе това са някакви фантасмагории уж 2050 година... цяла поредица...

  ☠ ☠ ☠ Think of how stupid the average person is, and realize half of them are stupider than that. ☠ ☠ ☠
 11. 11 Профил на diogenes82
  diogenes82
  Рейтинг: 125 Неутрално

  Технологийте трябва да бъдат забранени всеки с телефон телевизор или компютър да бъде публично обесен гарантирано от Възраждане 👍

 12. 12 Профил на хм
  хм
  Рейтинг: 1220 Неутрално

  До коментар [#7] от "Пацо Талпата":

  вижте, вие не сте тема на статията, а ДЕЦАТА

  не се чувствайте длъжен да споделяте вашето образование (вероятно в друго време), а коментирайте обучението на децата си в днешно време

 13. 13 Профил на el_comendante
  el_comendante
  Рейтинг: 574 Неутрално

  Малеее! Някой си е въобразил, че да преподаваш е лесно. Учителската работа е изкуство особено днес, когато децата и младите са удавени от информационни потоци.
  А като знам програмистите какви са сухари, резултатът ще е палчевен. Така хваленият Наков може да е 1 в програмирането, но е пълна 0 в преподаването.

  Обичам нещата да са прости а не хората да са такива!
 14. 14 Профил на Emil Dimov
  Emil Dimov
  Рейтинг: 825 Разстроено

  До коментар [#13] от "el_comendante":
  Малеее! Някой си е въобразил, че да преподаваш е лесно! Учителската работа е изкуство особено днес, когато децата и младите са удавени от информационни потоци! (и идея си нямат как им кроят "шапката"?!!!)
  А като знам програмистите какви са сухари, резултатът ще е палчевен!!! (тези си мислят че като знаят как да програмират ще знаят и как да преподават, но тази работа не е като ОНАЯ!!!) Така хваленият Наков може да е #1 в програмирането, но е пълна 0 в преподаването!!! (ха-ха-ха-ах!)

 15. 15 Профил на antikonti
  antikonti
  Рейтинг: 250 Неутрално

  До коментар [#13] от "el_comendante":

  Хайде стига с тия клишета! Програмисти стават все повече като бройка хора, съответно - с все по-различен профил и характери. Нуждите на пазара са такива просто. А това, че всички програмисти са сухари и асоциални, миришещи типове е остаряло разбиране от времената, когато това беше по-скоро екзотична професия.

 16. 16 Профил на MPetr
  MPetr
  Рейтинг: 1565 Весело

  Програмисти стават учители......или са "големи" програмисти ..... или са им много големи заплатите на учителите...... ?

 17. 17 Профил на blondofil
  blondofil
  Рейтинг: 2138 Неутрално

  Да бе, ще ги уча че да ми вземат хляба.

 18. 18 Профил на хм
  хм
  Рейтинг: 1220 Неутрално

  До коментар [#13] от "el_comendante":

  пълни глупости

  бил съм на лекции на Наков - страхотен преподавател, точен, информативен, усмихнат и пълен до козирката с интересни казуси.
 19. 19 Профил на malart
  malart
  Рейтинг: 668 Неутрално

  Кантонер стана учител по литераура, хигиенистка в мол учителка по химия, футболист учител по математика. Дерзайте. Всичко е възможно в страната на чудесата

  malart.blog.bg
За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK