Паралелка ще учи присъствено, ако 30% от учениците се тестват или имат COVID сертификат

Паралелка ще учи присъствено, ако 30% от учениците се тестват или имат COVID сертификат

© Цветелина Белутова, КапиталПаралелката ще учи присъствено, ако 30% от учениците в нея искат да се върнат в клас с тестване или т.нар. зелен сертификат - документ за ваксинация, преболедуване, наличие на антитела или отрицателен резултат от лабораторно изследване. Това съобщи пресцентърът на Министерството на образованието след споразумение със синдикатите и работодателите в образователната система на заседание на Отрасловия съвет за тристранно сътрудничество.

Новото условие влиза в сила от 15 декември 2021 г.


Досега, ако за 50% от учениците нямаше съгласие за тестване или зелен сертификат, паралелката оставаше в електронно обучение, което ощетяваше желаещите да учат присъствено. Чрез намаляването на изисквания процент в училище ще се върнат повече деца, които сега са вкъщи заради отказа на свои съученици и техните родители за изследване за COVID-19 веднъж в седмицата.

Несъгласните с щадящите тестове ще продължат да се обучават от дистанция.
МОН поставя акцент върху присъственото обучение, се отбелязва в съобщението. Декларации за съгласие се приемат непрекъснато. Към момента тестове има за всички ученици в общините със заболяемост над 250 на 100 хил. души. Всички учат присъствено без тестване в общините с по-ниска заболеваемост.


До Коледа няма да има други промени в режима за обучение в пандемични условия, каза министърът на образованието Николай Денков.


Всичко, което трябва да знаете за:

Ключови думи към статията:

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK