Училищата ще бъдат затваряни само в краен случай, а детските градини - не

Училищата ще бъдат затваряни само в краен случай, а детските градини - не

© Юлия ЛазароваПрисъственият учебен процес в училищата и центровете за специална образователна подкрепа (ЦСОП) ще бъде преустановяван само в краен случай. Детските градини няма да бъдат затваряни изобщо.


Това съобщи министърът на образованието Николай Денков и увери, че всички възникващи в системата на образованието въпроси занапред ще бъдат решавани изключително бързо заради всекидневния тесен диалог на Министерството на науката и образованието (МОН) с Министерството на здравеопазването (МЗ).


Той представи мерките за учениците в Националния оперативен план за справяне с COVID-19 на съвместна пресконференция с премиера Кирил Петков и министъра на здравеопазването Асена Сербезова. "Министър Денков вече няма да научава от медиите за затварянето на училища", посочи Сербезова на пресконференцията.
На ниво паралелка нещата остават без промяна - ако има ученик с положителен антигенен или PCR тест, цялата паралелка се карантинира. Остава и правото на избор свободата деца да не посещават училище присъствено, ако родителите смятат, че рискът е прекалено голям.


При 50% заети интензивни легла (първата зона) в училищата ще се засили контролът по отношение за спазване на известните мерки - носят ли се маските, използват ли се дезинфектанти. Ще продължат извънкласните дейности и заниманията по интереси, но без смесването на паралелки, както и досега. Спират се организираните посещения, екскурзии, зелени училища, защото създават специфичен риск от заразяване.

Олимпиадите и състезанията ще бъдат присъствени при осигуряване на необходимата дистанция, зелен сертификат или организирано тестване на място.


Индивидуалните часове, изпитвания и консултации, изпити и други ще са присъствени в училището и без тестване на място и зелен сертификат, ако се правят извън учебно време, посочи Денков.


При 60% запълване на интензивните легла в болниците (2 етап) ще спрат заниманията по интереси, с изключение на тези в рамките на целодневната организация на обучението. Остава условието да не се смесват ученици от различни паралелки.


Групови дейности за обща и допълнителна подкрепа за личностно развитие ще се провеждат присъствено след изследване за COVID-19 един път седмично. Няма да се тестват деца със зелен сертификат, както и вече изследваните за редовните присъствени занятия в училище.


При 70% заети интензивни легла (3 етап) в допълнение към тестването половината от паралелките от 5 до 12 клас ще редуват присъствено с онлайн обучение през седмица. Децата до 4 клас ще останат в клас. По възможност без ротация и с тестване или зелен сертификат ще се учи също в специалните училища за деца със сензорни увреждания и в ЦСОП.


Когато поне 80% от леглата за интензивно лечение в болниците са заети (4 етап) училищата и ЦСОП ще минат към онлайн обучение. По възможност ще се запазят присъствените занятия с тестване за децата от началните класове. Ако се наложи, те също ще учат от вкъщи, но за не повече от една седмица.


Когато данните изискват преминаване към 3 или 4 етап за съответната област, но в областта има достатъчно свободни болнични легла за деца и заболеваемостта в дадена община е наполовина по-ниска от средната за областта, то след съгласуване с МЗ за училищата от тази община могат да се прилагат мерките от по-либералния противоепидемичен режим - съответно за 2 или за 3 етап.


При оценката на риска в образователната система освен броя заети интензивни легла в болниците ще се вземат предвид също процентът на учениците, отсъстващи поради заболяване, делът на отсъстващите преподаватели и непедагогически специалисти, седмичната заболеваемост при децата, както и при между 30- и 40-годишните възрастни.


В болница с COVID са 121, в интензивни отделения - 4


Общо 4 742 са новодиагностицираните с COVID-19 деца на възраст от 0 до 17 г. вкл. през месец ноември 2021 г., 4 228 - през декември 2021 г., а за периода от 1.01.2022 г. до 10.01.2022 г., вкл. - 4 504. Това съобщи пред "Дневник" пресцентърът на МЗ.


Хоспитализираните деца до 17 г. включително към 12.01.2022 г. са 121, а настанените в интензивни отделения - 4.


По данни на Националния център по обществено здраве и анализи педиатричните легла в страната са 3 921, от които 1 431 са неонатологични. Заетостта на болничните легла е динамичен показател, който се променя непрекъснато, посочват от МЗ.


Повечето деца, заразени със SARS-CoV-2, не се нуждаят от специфична терапия, мнапомнят от здравното министерство. Нужда от хоспитализация може да се установи при деца с тежка или критична форма. Децата с лека или средно тежка форма биха се нуждаели от хоспитализация, ако са рискови за развитие на тежка форма поради други основни заболявания. Това важи и за кърмачета и новородени във фебрилно състояние.


Натрупаните до момента данни на МЗ сочат, че децата с анамнеза за неврологични нарушения, изоставане в нервно-психическото развитие, генетични синдроми, затлъстяване, хронични пулмо- или кардиопатии или имунокомпроментирани са с повишен риск за по-тежко протичане. Деца, които освен COVID-19 имат и друго заболяване, съобразно тежестта на заболяването и необходимостта от лечение, могат да бъдат хоспитализирани в структури по инфекциозни болести, в които се осигурява наблюдение и лечение от педиатри или в условия на изолация в отделението по педиатрия с консултация и проследяване от специалист по инфекциозни болести във връзка с коронавирусната инфекция.


Всичко, което трябва да знаете за:

Ключови думи към статията:

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK