Новини на детски език: Протест пред парламента

Новини на детски език: Протест пред парламента


Ако следите "Дневник", за да не изпускате най-важните новини и истории, от днес вече могат да го правят и децата ви. Всеки понеделник "Детски Дневник" ще препечатва текст от сайта "Вижте - новините на детски език", който в достъпна за по-младите читатели форма съобщава и обяснява актуални събития от страната и света. Статиите са подходящ начин децата да се запознаят със случващото се в обществото и добър повод за разговор (а защо не и спор) в семейството по тях.


"Вижте" е част от платформата за насърчаване на четенето и четивната грамотност сред децата Книговище.бг. Още новини на детски език можете да намерите тук, а повече за "Книговище" - тук.


На 12 януари пред Народното събрание се състоя протест. Граждани протестираха срещу зелените сертификати - документи, които доказват, че някой е ваксиниран срещу COVID-19. В момента е задължително да покажеш такъв сертификат при посещение на публични места - без хранителни магазини, аптеки и пр. Целта е хората, които имат ваксини, да не страдат излишно от строгите мерки, необходими за ограничаването на пандемията.
Децата не са задължени да представят зелени сертификати, тъй като за тях доскоро нямаше ваксини.


Друго искане на протестиращите беше премахване на задължителната ваксинация. В новините подчертаха, че задължителна ваксинация в България няма, така че вероятно става въпрос за грешка. Въпреки това протестиращите бяха много оживени и се опитаха да влязат в сградата на Народното събрание.


През последните години COVID-19 раздели хората в много страни. Това е така, защото като всяка сериозна и много заразна болест той предизвиква силни емоции. На първо място е страхът, притеснението - за собственото здраве, за здравето на близките, за другите хора.


Притесняват се също така хората, които управляват кина, сладкарници, театри, хотели, хората, които водят курсове по танци или рисуване, музикантите, фризьорите и др. Когато заразата е твърде висока, може да им се наложи да затворят врати, така че хората да се заразяват по-малко.


Сериозен е въпросът с училищата. Ако цялото общество не направи нещо, за да намали опасността, може децата отново да преминат към онлайн обучение. Това няма да е добре - първо, защото не е нормално едно дете да не се вижда с приятелите си, няма да расте достатъчно здраво и весело. И после - защото онлайн обучението не може добре да замести преподаването в час.


Най-сериозен обаче е проблемът с болниците. Когато някой е много болен, той разчита, че лекарите ще го спасят. Когато болниците са претоварени, това става трудно, защото лекарите не достигат. Освен това за самите тях рискът е много голям.


Разбира се, има и други емоции освен страха и притесненията. За много хора продължителните мерки са много неприятни, защото пречат на начина им на живот. Не е обичайно държавата да се меси в такава степен в ежедневието. Те се притесняват за своите свободи.


В такива случаи се казва, че обществото е разделено. Или "в обществото има разделение". В момента разделение има в обществата на много държави. То се засилва с появата на нови варианти на вируса.


Положителното обаче е, че учените предсказват постепенното затихване на пандемията. С други думи, смятат, че с времето тя ще отслабне и няма да ни застрашава така. Тогава и всички ще можем да се върнем към нормалния начин на живот. Дано това стане по-скоро!


Всичко, което трябва да знаете за:

Ключови думи към статията:

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK