Новини на детски език: Професия интериорен дизайнер

Новини на детски език: Професия интериорен дизайнер


Ако следите "Дневник", за да не изпускате най-важните новини и истории, от днес вече могат да го правят и децата ви. Всеки понеделник "Детски Дневник" ще препечатва текст от сайта "Вижте - новините на детски език", който в достъпна за по-младите читатели форма съобщава и обяснява актуални събития от страната и света. Статиите са подходящ начин децата да се запознаят със случващото се в обществото и добър повод за разговор (а защо не и спор) в семейството по тях. Заради възрастта на читателите, за които е предназначена рубриката, редакцията взе решение да затвори за коментари статиите от нея.


"Вижте" е част от платформата за насърчаване на четенето и четивната грамотност сред децата Книговище.бг. Още новини на детски език можете да намерите тук, а повече за "Книговище" - тук.


Седиш си на дивана вкъщи, протягаш ръка и взимаш книжка. Майка ти приготвя баница и само с няколко движения всички продукти са на плота. Сестра ти учи на бюрото в стаята си, където е тихо и достатъчно светло, за да си пише домашните. А баща ти работи, изтегнат в удобното си кресло... Замислял ли си се, че за да имаме всички тези удобства в дома, някой трябва внимателно да прецени какви мебели къде да сложим. Това е работата на интериорния дизайнер. Той е човекът, който създава интериора или вътрешното оформление на домовете, хотелите, заведенията, магазините...
Работата му е интересна и доста трудна, защото трябва да разбира от много неща. На първо място е важно да има въображение и добър вкус, за да създава красиви места. Това означава да знае как да съчетава цветовете, материите и различните стилове. Също така той трябва да разбира от геометрия и математика, за да може да прецени как точно да постави в пространството мебелите и правилно да изчисли големината им. Освен това ще пресметне колко материли и пари са нужни, за да се осъществи проектът му. Но това не е всичко - интериорният дизайнер трябва да знае откъде да купи подходящи мебели. Той трябва да може и да организира голяма група специалисти, които да изпълнят неговия проект бързо и качествено. Наистина, това са доста различни умения и затова интериорният дизайнер често работи с екип - помощници, които са добри във всяка от тези дейности.


Интериорният дизайнер може да ни помогне да имаме по-красив и удобен дом. Как става това? Първо той разпитва подробно собствениците за техните желания и начин на живот, за да прецени какво ще им допадне като мебели и подредба. След това прави няколко предложения с 3D или чертежи. С неговите съвети всичко ще е подредено така, че да е удобно за всеки член на семейството. Освен това той ще препоръча настилки и материали, които са трайни и лесни за поддръжка. Ще предложи начини за икономия на енергия и ще проектира най-доброто осветление. Така накрая получаваме наистина хубав дом, като сме си спестили много време, нерви и грешки - като например да залепиш тапетите и после да се сетиш, че не си сложил контакт и всичко трябва да се прави отново.


Интериорният дизайн е чудесна професия, в която има много въображение и изкуство, но също така са нужни технически познания. Тогава какво трябва да учиш, за да станеш такъв? Повечето хора в тази професия са завършили специалности "Архитектура" и "Интериорен дизайн". Но не е задължително - не са малко случаите на хора, които просто са талантливи, имали са желание и сами са се образовали с различни курсове и с практика.


А какви може да бъдат първите ти стъпки в тази посока? Обърни внимание как са съчетани цветове, материи и форми в домовете на твои приятели, които харесваш. Има и много списания и интернет сайтове, в които се публикуват проекти на добри български и чужди дизайнери - разгледай ги. Можеш също да опиташ всеки сезон да подреждаш красиво тематично кътче в твоята стая.


Всичко, което трябва да знаете за:

Ключови думи към статията:

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK