Родителите имат право на болничен, ако децата им са под карантина

Родителите имат право на болничен, ако децата им са под карантина

© Велко АнгеловРодителите на деца, върнати от детско заведение (детска градина или ясла), включително и заради карантина, имат право на болничен лист. Това е посочено в Кодекса за социално осигуряване, напомня Министерството на здравеопазването.

Родителите на ученици до 14 години, които не посещават училище поради въведените противоепидемични ограничения, имат право на месечна целева помощ, в случай че са принудени да излязат в неплатен отпуск, тъй като не могат да работят дистанционно, нямат възможност да ползват платен отпуск и не са в болнични.
За семейства с едно дете размерът на помощта е равен на минималната работна заплата - 650 лв. За семейства с две и повече деца помощта е 150% от размера на месечната минимална работна заплата, или 975 лв. Помощта се отпуска на семейства, в които средният доход на човек е по-нисък или равен на 150% от минималната заплата, или 975 лв. Това означава, че за да има право на такава подкрепа от държавата, семейство с едно дете трябва да има общ доход до 2925 лв., а с две деца - до 3900 лв.


За да получи помощ от държавата, доходът на семейство с едно дете не трябва да надвишава 2925 лева, а на семейство с две деца доходът не трябва да е по-висок от 3900 лв.


Иначе помощта за семейства с едно дете е 650 лева, а за семейства с две или повече деца - 975 лева.


Ямбол и Сливен преминават изцяло на онлайн обучение
В още два областни града - Ямбол и Сливен, и в други осем общини учениците от 5 до 12 клас ще се обучават онлайн до края на седмицата. Мярката се въвежда още за учениците в градовете Стралджа, Ямболско, и Нова Загора, Сливенско. Присъствено остава обучението за децата от първи до четвърти клас, съобщи пресцентътът на министерството на образованието.


В ротация преминават шест общини в Пловдивска област - Пловдив, Куклен, Карлово, Раковски, Родопи и Сопот, както и общините Габрово и Трявна. Заповедите на министъра на образованието и науката акад. Николай Денков са издадени след нареждане от Регионалните здравни инспекции (РЗИ).


Частичното преминаване към онлайн обучение е заради по-високия процент на карантинирани заради COVID-19 в съответните градове и общини. В МОН постоянно постъпват и се удовлетворяват искания за въвеждане на занятия от дистанция в електронна среда за отделни паралелки или училища.


Осигурени са тестове за учениците в първия ден на втория срок


Към днешна дата под карантина са 4.3% от учителите в страната и 2.99% от учениците; 5.18% от учителите са болни, а заразените ученици са 3.5%.


Обучението в електронна среда ще продължи до 28 януари включително. След това всички ученици и учители ще излязат в почивка. Учебните занятия ще се възстановят от 7 февруари - присъствено или онлайн в зависимост от указанията на здравните власти.


Изследването за COVID-19 за всички ученици в страната в първия ден на втория срок е осигурено. Днес МОН получи от Министерството на здравеопазването 700 хил. слюнчени теста. Количествата ще бъдат разпределени в регионалните управления на образованието до два дни, уверява пресцентърът на ведомството.


Всичко, което трябва да знаете за:

Ключови думи към статията:

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK