Повече от една трета от учениците учат онлайн

Повече от една трета от учениците учат онлайн

© Цветелина Белутова, КапиталОбщо 38% от учениците се обучават онлайн през тази седмица - това са почти 266 хиляди деца, показват данните от последното изследване за COVID-19 в училищата, проведено на 24 януари, съобщи пресцентърът на образователното министерство. Останалите почти две трети от учениците са в училище. През миналата седмица техният дял беше 82%.


Над 17 500 ученици продължават да посещават присъствени занятия, без да бъдат тествани за вируса, защото техните училища попадат в обшини със заболяемост под 250 на 100 хил. души. Други повече от 50 600 ученици са в клас без изследване, но с наличието на "зелен сертификат" - валиден документ за ваксинация, преболедуване или наличие на антитела.

Според официалната статистика на Министерството на здравеопазването към днешна дата са ваксинирани 9.25% от гимназистите, а други 14.43% от учениците от 5 до 12 клас са преболедували COVID-19 през последната половин година.


По-малкият дял на ученици в присъствено обучение се отразява и върху броя на потвърдените положителни тестове. Тази седмица 787 ученици са дали позитивни резултати, което е почти два пъти по-малко в сравнение с миналата седмица, когато бяха 1348.
Най-много заразени този път има при децата от 1 до 4 клас - общо 315, които почти навсякъде учат присъствено. 264 са положителните проби при гимназистите. Най-малко са в прогимназията - 208 в сравнение с предишното тестване, когато болните ученици от 5 до 7 клас бяха 486.


Повишение има при позитивните тестове на учителите и непедагогическите специалисти. Тази седмица с установен коронавирус са 399 преподаватели при изследвани над 24 752. През миналата седмица позитивните бяха 366 при тествани над 27 хил. педагози. Непедагогическите специалисти с позитивен тест са 164. През миналата седмица техният брой беше 133.


В МОН продължават да постъпват заповеди от регионалните здравни инспекции за преустановяване на присъственото обучение на различни випуски в отделни общини и области. Днес министърът на образованието Николай Денков е издал нареждане за организиране на онлайн занятия до края на седмицата за учениците от 5 до 12 клас в област Стара Загора.


Междувременно министърът подписа заповедта, с която обявява дните от следващата седмица за неучебни. Така следващото тестване в училищата ще бъде в първия ден на втория срок - на 7 февруари.


Всичко, което трябва да знаете за:

Ключови думи към статията:

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK