Новини на детски език: Какъв е конфликтът между Русия и Украйна

Площадът на независимостта в столицата на Украйна – Киев

Площадът на независимостта в столицата на Украйна – КиевАко следите "Дневник", за да не изпускате най-важните новини и истории, от днес вече могат да го правят и децата ви. Всеки понеделник "Детски Дневник" ще препечатва текст от сайта "Вижте - новините на детски език", който в достъпна за по-младите читатели форма съобщава и обяснява актуални събития от страната и света.


Статиите са подходящ начин децата да се запознаят със случващото се в обществото и добър повод за разговор (а защо не и спор) в семейството по тях. Заради възрастта на читателите, за които е предназначена рубриката, редакцията взе решение да затвори за коментари статиите от нея.


"Вижте" е част от платформата за насърчаване на четенето и четивната грамотност сред децата Книговище.бг. Още новини на детски език можете да намерите тук, а повече за "Книговище" - тук.
През последните месеци може би чуваш да се говори, че се покачва напрежението между Русия и Украйна. И това тревожи всички останали държави в Европа.


Какво предизвиква това? Русия струпва около 100 хиляди души от своята армия близо до границата си с Украйна. Според президента на Русия Владимир Путин тези войски просто правят военни учения. Но останалите държави се тревожат, че Русия се подготвя да нападне своята съседка.


Русия е огромна държава между Европа и Азия. Украйна е нейна западна съседка. Двете страни имат много дълга обща граница и сложни отношения.


Дипломатите в Европа и САЩ в момента се опитват да намалят напрежението между тях, за да не избухне нова война в Европа. Тъкмо това е дипломацията. Конфликтите между държавите да се решават с преговори вместо с оръжие.


Ако Русия нападне и присъедини Украйна, това ще я направи много мощна и незаобиколима сила в Източна Европа.


Но това би бил опасен знак за целия свят. Много други демократични държави по света ще са притеснени, че могат да бъдат нападнати от своите по-силни съседи.


Защо ѝ е на Русия да напада Украйна?


Двете съседни държави имат общо минало и сложни отношения. През миналия век Украйна е била част от Съветския съюз заедно с Русия. (Съветски съюз? Какво беше това? Припомни си тук.)


След разпадането на Съветския съюз Украйна става независима държава с демократично управление. През 2014 г. украинците протестират срещу резултатите от изборите за президент на страната. Те смятат, че изборите са били нечестни. Недоволството на хората се нарича Оранжевата революция. Тя води до нови избори, но с тях не се разрешават проблемите на страната.


По същото време руски войски нахлуват в Крим. Това е полуостров на брега на Черно море, част от Украйна. Там наред с украинци живеят и много руснаци. Руският президент Владимир Путин обявява, че хората в Крим са гласували за независимост от Украйна. Скоро след това подписва договор, с който да направи Крим част от Русия. Повечето други страни и ООН (А ООН какво беше? Виж тук) осъждат действията на Русия.


Конфликтът между Украйна и Русия не е разрешен и до днес. Хиляди хора са загубили живота си в него.


В момента това е една от горещите точки по света. Гражданите в много страни следят ситуацията по границата между Русия и Украйна и се надяват да не се стигне до война.


Всичко, което трябва да знаете за:

Ключови думи към статията:

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK