Зачестяват случаите на насилие между деца, учители искат наказания за разпространение в мрежата

Зачестяват случаите на насилие между деца, учители искат наказания за разпространение в мрежата

© Велко АнгеловДецата не качват видеоклипчета от злоумисъл, а с цел разпространение за популярност в социалните мрежи, те снимат видеоклиповете по подготвен сценарий и разпространението се превръща в стил на унижение, насилие с цел показване.


Това мнение изказа директорът на 51 СОУ "Елисавета Багряна" в София Асен Александров, чийто екип инициира разискването на темата за зачестили случаи на качване на клипове на насилие между деца в интернет на заседание на парламентарната Комисия по въпросите на децата, младежта и спорта. В побоя над 15-годишно момче в София от негови връстници, станал известен заради разпространено в социалните мрежи видео, са участвали ученици от 51 СОУ.


Председателят на комисията Иван Ченчев предложи да се направят законодателни промени, за да се намали показването на кадри на насилие между връстници в социалните мрежи.
Асен Александров предложи налагане на институционална забрана на разпространението на видеокадри с насилие в социалните мрежи, да има финансови санкции от 10-20 хил. лв. за качване и 5-10 хил. лв. - за разпространение. Поиска такива клипове да бъдат преглеждани незабавано от службата по киберсигурност, за да се намират незабавно нарушителите, както и по IP - публикуващите видеоклиповете.


Поиска и училищата да бъдат уведомявани от полицията за извършените от техни ученици нарушения на обществения ред с цел превенция или санкции. "Често не сме информиране в училище за простъпки на наши деца. Полицията си ги разследва, но ние не получаваме информация за това, за да направим превенция", разясни директорът.


Председателят на ДАЗД Елеонора Лилова информира, че проверки на агенцията са установили, че има нужда от координация и подобряване на работата по превенция на насилието между и над децата на институциите на местно ниво. Увеличават се случите на насилие през 2021 г. - общо 499 са, което е със 116 повече в сравнение с 2020 г.


По думите на Лилова ДАЗД ще систематизра нуждите и установи новите начини на насилие, ще прегледа и законодателството, за да бъде надградено то, включително във връзка с наказателната отговорност. Тя предложи юни да стане национален месец на превенцията на насилието.


Нова национална програма за превенция на насилието


Зам.-министърът на труда и социалната политика Иван Кръстев подчерта, че от няколко години е спряна работата по прилагането на Националната програма за превенция на насилие сред деца. Той напомни, че много институции са ангажирани в процеса по превенция на насилието, който се координира от Държавната агенция за закрила на детето (ДАЗД). Информира, че по инициатива на ДАЗД от миналата седмица е започнало сформиране на междуинституционална група от специалисти, които да разработят нова национална програма.

Според Кръстев активната ангажираност на родителите в този процес е предпоставка за намаляване на агресията сред подрастващите.

По думите на Георги Апостолов, координатор в националния център за безопасен интернет, институционалната забрана за публикуване на съдържание с насилие в мрежата теоретично съществува към закона за радиото и телевизията. Той подчерта, че законът трябва да се актуализира, за да отговаря и за българските онлайн платформи за видеосподеляне.


Да се работи срещу насилието, а не разпространението


"Качването на видеоклип не може да бъде криминализирано. Трябва да се работи срещу реалното насилие", заяви той. Добави, че освен това трябва да се преразгледат критериите за вредно съдържание. Съветът за електронни медии не си върши работата. Той само кадрува, сключва едни споразумения с асоциацията на разпространителите и едни критерии, непипани от 2017 година.


"Правно наказание за тези, които качват и разпространяват? Значи 3/4 от учителите трябва да бъдат подведени под отговорност - те са най-масовите разпространители на клипове, които показват насилие и агресия между деца, защото те го ползват за повод да подемат разговор за агресията с децата", заяви Апостолов. По думите му това означава, че "те не притежават дигитално-информационна грамотност, те не разбират, че разпространяват вредно за деца съдържание, а ние очакваме тези хора да ги възпитават".


Той напомни, че институциите не си вършат работата по превенция на насилието. "Лекции и беседи в училище не работи", заяви Апостолов.


Не ни е проблем интернетът, а нарастващата агресия между децата


Георги Апостолов,

координатор в Центъра за безопасен интернет


Ева Жечева, която е директор в дирекция за правата на детето към администрацията на омбудсмана и бивш председател на ДАЗД, изрази огорчение, че в България "все още се говори в пожелателна форма" за превенцията на насилието срещу деца. "Необходима е цялостна концепция за превенция и борба срещу насилието", заяви и даде за пример как дори данните за насилие над деца се разминават в различните институции. "Ние дори нямаме представа, освен господин Апостолов, какво се случва с клиповете на нашите деца в "Тик-Ток", каза Жечева.


По думите на Владимир Димитров от отдел "Киберпрестъпност" към МВР проблемите с насилието при децата идват от семейството, преплетено с ранната сексуализация на децата. Той предположи, че проблемът с кибертормоза ще се задълбочава, но е практически невъзможно да се заличат вече разпространени видеоматериали. "Те вече са по крайните устройства на стотици деца и в десетки затворени групи", обясни.


Цвета Брестничка от Националната мрежа за децата също е на мнение, че е необходим цялостен подход към проблема. Тя даде за пример статистика от институциите колко деца загиват годишно в следствие на умишлено убийство: според Националния статистически институт за 2020 г. са 2 деца, според МВР са 11 деца, според прокуратурата - 36 деца. "Това е идеална илюстрация за това, че преди да предприемем каквито и да било мерки, трябва да знаем какъв точно е проблемът, когато говорим за цялостен подход", обобщи Брестничка.

Ключови думи към статията:

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK