В началото на срока близо 60% от учениците се върнаха в клас

В началото на срока близо 60% от учениците се върнаха в клас

© Велко АнгеловБлизо 408 хил., или почти 60%, от учениците в страната се върнаха в училище в първия ден на втория учебен срок. Останалите учат онлайн, съобщи пресцентърът на министерството на образованието. Делът на присъствено обучение се запазва на почти същото равнище като през седмицата преди междусрочната ваканция.


През тази седмица навсякъде в страната децата от 1 до 4 клас са в клас. В някои области всички деца започнаха втория срок в училище, а в други някои випуски над 5 клас учат от вкъщи заради усложнената епидемична ситуация. Само в две области - Стара Загора и Бургас, децата от 5 до 12 клас учат изцяло онлайн. Повече за формата на обучение в различните области през тази седмица можете да видите тук.


Едва 7662 ученици влязоха в клас на 7 февруари, без да бъдат тествани за вируса заради ниска обща заболяемост в съответната община - под 250 на 100 хил. души. Не бяха изследвани също други над 48 600 деца и младежи, които имат "зелен сертификат" - валиден документ за ваксинация, преболедуване, наличие на антитела или отрицателен резултат от лабораторен тест. Според официалната статистика на Министерството на здравеопазването изцяло ваксинираните гимназисти са 8.88%.
Повишава се делът и на преболедувалите ученици. Към днешна дата почти 17% от учениците от 5 до 12 клас са се срещнали с COVID-19 през последната половин година.


Значително по-малко са положителните тестове в училищната мрежа през тази седмица. Установените позитивни проби при ученици са 473. При последното изследване преди ваканцията те бяха 787. Най-много заразени има при децата от 1 до 4 клас - общо 304. Това е съвсем естествено, имайки предвид, че всички ученици от началния етап учат присъствено. Положителните проби при гимназистите са 116, а най-малко са в прогимназията - 53.


По-малко позитивни тестове са отчетени също при учителите и непедагогическите специалисти. Тази седмица с установен коронавирус са 236 преподаватели и 70 непедагогически работници. При тестването на 24 януари т.г. техният брой беше 399 и съответно 164.


Щадящи антигенни тестове за ученици с проба от слюнка са осигурени за еднократно седмично тестване на всички ученици в страната поне до края на февруари.

Ключови думи към статията:

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK