Вие сте неговата сигурност: Когато детето пита за войната

Вие сте неговата сигурност: Когато детето пита за войната

© Велко АнгеловПандемията от COVID-19. Войната в Украйна. Съвсем естествено децата питат възрастните какво се случва, защо се случва и как да се справим, а еднозначни отговори на тези въпроси няма, каза пред "Дневник" психологът Доника Боримечкова.


Отвъд това, децата усещат тревогата на родителите и учителите си и неизбежно самите те изпитват покачваща се тревога. "Именно сега е моментът ясно да си дадем сметка как обсъждаме събитията с децата си. От голямо значение е да държим ясна сметка за думите си, защото децата ни поемат освен смисъла им, и емоционалния заряд на речта ни", обясни тя и даде няколко основни насоки към родителите и учителите за това


Как да отговорят на детските въпроси


На първо място е важно самите родители да запазят спокойствие. Ако в момента не се чувстват подготвени да отговорят на детските въпроси, нека просто кажат, че самите те не знаят и имат нужда да помислят как да отговорят.
На второ място - не лъжете! Децата усещат измамата, дори без да си дават ясна сметка за нея. Да, има пандемия. Да, хора умират и това е страшно. Да, има военен конфликт. Да, хората умират и това е страшно.


Обяснете просто. Без да си позволявате да влизате в политически и демагогски размисли. Децата имат нужда да чуят простото и ясно мнение на родителите си. Дръжте собствените си човешки емоции под око. Спокойно можете да споделите притеснението си, да изкажете тревогата си, но без да позволявате те да завладеят общуването с децата ви.

Детето има нужда да знае какво мислите вие, защото вие сте неговата сигурност.
Децата ни питат как ще се справим с това. И питат, защото вярват, че ние можем да се справим с това. С пандемия, с криза, с военен конфликт. Дори и да не знаем как да реагираме на този въпрос, трябва да дадем отговор.
Децата питат, защото искат да знаят, че ще се погрижим за тях, че ще бъдем до тях.
Отговорете автентично, както ви идва отвътре. Дайте увереност на детето си, че каквото и да става, вие ще бъдете до него и ще се грижите по възможно най-добрия начин за неговата безопасност и щастие.


Децата са в мрежата


Психологът отбелязва, че в съвременното дигитално всекидневие има и още нещо, на което е добре да се обърне внимание при разговор с детето за кризите, защото днешните деца от много ранна възраст са в съприкосновение с дигиталната реалност.

Децата са част от глобалната дигиталност, в която се чувстват в свои води, а сега от там получават послания за насилие и смърт.


Тук идва ролята на възрастните, родители и учители, да помогнем на децата да успяват да отсеят истинното от фалшивото, което се появява в информационния поток. Родителите могат да помогнат на децата си като споделят своята гледна точка за новините. Учителите могат да подкрепят учениците си в това да търсят различни източници на информация и да подпомагат процеса на изграждане на критично мислене.


Дискусията в училище е важна


Темата за военните сблъсъци в Украйна не е от вчера в класните стаи на българското училище. Децата питаха още преди месеци наистина ли ще има война. Сега е важно как учителите да реагират на тези дискусии.


"Всеки ученик идва със знанието и емоцията от собственото си семейство. Нищо чудно в една такава дискусия да се породи мини конфликт в класната стая. Ролята на учителя е да въведе закона в тази ситуация. Културата на дебата се усвоява в училище. И учителите са тези, които я изграждат", каза Доника Боримечкова.


В този смисъл психологът препоръчва учителите да не забравят, че са учители на всички тези деца. "Правото на лично мнение е нещо много важно за гимназистите. Нека им даваме право да го изказват свободно и съобразявайки се с личното мнение на другите. Това е полезно умение не само когато говорим за конфликти и кризи. Това е умение, нужно на човеците, за да живеят заедно", каза Боримечкова.


Всичко, което трябва да знаете за:

Ключови думи към статията:

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK