Над 90 украински деца искат да учат в България

Над 90 украински деца искат да учат в България

© Велко АнгеловОбщо 91 заявления са подадени от украинци, търсещи или получили международна закрила, които искат децата им да продължат образованието си в България, съобщи пресцентърът на Министерството на образованието и науката (МОН). От тях 78 са заявленията за записване в училище, а 13 - в детска градина.


Най-много са желаещите да се обучават в областите Бургас (31), София-град (30), Варна (7) и Благоевград (5). Децата са на възраст от 3 до 17 години. В 16 области, все още няма нито едно подадено заявление.


Справка на Регионалните управления на страната (РУО) показва, че училищата в страната разполагат с близо 65 хил. свободни места, които могат да се запълнят с украински ученици. Най-много са незаетите места във Варна, Велико Търново и Бургас. В детските градини свободните позиции са близо 14 хил.. Най-висок е броят им в областите Разград, Варна и София - град. В столицата свободните места са основно в крайните квартали - "Обеля", "Надежда", "Кремиковци" и селата Мърчаево и Владая.

От регионалните структури отчитат, че във всички области има достатъчно учители по български език, които биха могли да поемат допълнителни часове по български език.От 4 март украинските граждани могат да подадат в РУО заявления за записване на децата им в училище. Те се насочват към конкретна образователна институция в зависимост от възрастта, завършения до момента клас, местонахождението и желанието на родителите.


МОН създаде предварителна организация за подаване на документи, за да могат учениците да влязат в класните стаи веднага, след като получат официален статут в България и се установи здравният им статус.


Деца ще помагат на деца в дарителска кампания за Украйна


В продължение на седмица българските ученици ще събират помощи за своите връстници в българските неделни училища в Украйна. Дарителската кампания на МОН започва утре и ще продължи до 23 март, тя се осъществява със съдействието на Българския червен кръст (БЧК).

В Украйна работят 63 неделни училища. По данни от началото на годината в тях учат над 10 000 деца от Киевска, Одеска, Лвовска, Николаевска и Запорожка област.


В доброволческата инициативата ще се събират дълготрайни хранителни продукти, хигиенни материали, фенерчета, продукти от първа необходимост, раници и други ученически пособия. Списъкът е изготвен от самите неделни училища, можете да го видите в прикачения файл.


Даренията ще се съхраняват в училищата до края на кампанията, а на 24 и 25 март ще се предават в регионалните центрове на БЧК в страната, който ще ги транспортира до границата на Украйна и предаде на местния Червен кръст. Разпределянето за нуждаещите се ще поемат 12 организации на българи в засегнатата от войната държава. Те заявиха пред МОН готовност да организират собствен транспорт и да раздадат продуктите на децата и семействата им.


От началото на годината българските училища в Украйна са получили близо 1.8 млн. лв. от МОН, с които се покриват заплатите на около 400 учители и се купуват учебници и помагала.


Всичко, което трябва да знаете за:

Ключови думи към статията:

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK