Защитените професии - сигурно, но нежелано работно място

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
Коментари (41)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на dorko
  dorko
  Рейтинг: 485 Неутрално

  Какво им е защитеното?
  Да ги направят 1-ва категория труд, да предлагат два-три пъти повече годишен отпуск, да увеличават заплащането.
  Не може от рано на децата да им говориш за професии на 21 век, за умения на 21 век и да очакваш интерес към тези професии. Още повече, че не са интересни за жълтите медии и жълтите социални мрежи. Поколението на 25-30 годишншти се е пръснало по света да печели пари или да си прави селфита, а бизнесът тук ще си чака.

 2. 2 Профил на Lazarus
  Lazarus
  Рейтинг: 605 Неутрално

  Не зная как държавата определя защитените професии. За мен е най-реално информацията да се вземе от най-популярните сайтове за търсене и предлагане на работа, вместо механично да се добавят рядко предлагани, но и рядко търсени професии.
  Например Счетоводител изглежда твърде пренаселена професия. От личен опит мога да кажа, че счетоводители просто липсват.

 3. 3 Профил на SS
  SS
  Рейтинг: 2571 Весело

  Дет се вика пари нема - действайте ...

 4. 4 Профил на log_on
  log_on
  Рейтинг: 1669 Неутрално

  До коментар [#1] от "dorko":

  Интересното е ,че млади хора с основно максимум ги наемат на запад и си ги квалифицират за месец-два в производството директно за нещо ,което тук учат по 4 години ''средно''. Разлики в заплати няма да коментирам.

 5. 5 Профил на rumen_s
  rumen_s
  Рейтинг: 1860 Неутрално

  Работодателите у нас не схванаха простата истина, че вече сме на общия европейски пазар. И по-горе се говори за заплата от 800-1000 лева. Какво ще направиш с нея, семейство, деца? Друг път, ще бъдеш беден работещ роб. Докато собственика ще си купува последни модели джипове... По същата тази причина скоро няма да има и кой да ви лекува из болниците...

  Браво Дневниче за цензурата. Мода си знае какъв е, ПКП :)
 6. 6 Профил на famousandco
  famousandco
  Рейтинг: 778 Неутрално

  Кой е луд да работи в частният сектор, като може да си държавен служител или поне на бюджетна издръжка? В бюджетният сектор заплатите са по-високи, не се плащат осигуровки, ползва се двойно и тройно повече платен отпуск, работи се основно на редовна смяна, често има бонуси, пенсионират се по-рано, получават по 20 заплати накуп, половината са на практика несменяеми и т.н. и т.н.

 7. 7 Профил на дерибеев
  дерибеев
  Рейтинг: 2708 Весело

  Ето и друг поглед върху темата

  https://www.segabg.com/category-observer/profesor-po-vsichkologiya-ili-fabrika-za-nauchni-ilyuzii?fbclid=IwAR3qKrukNwqvVpUmHH0PLs0voPeqXYhhYNZmPRY2I36Rvn663lKQNcZrUG0

  всеки коментар може и ще бъде използван срещу вас
 8. 8 Профил на choguna
  choguna
  Рейтинг: 1271 Весело

  В производството нямаш време да чатиш и да си правиш селфита, а младежите без това не могат.

 9. 9 Профил на Imaginary Friend
  Imaginary Friend
  Рейтинг: 680 Неутрално

  "В същото време обаче работодателите се оплакват от недостиг на работна ръка или квалифицирани млади хора. "За отделни професии и специалности има обществена нагласа в мисленето за тежък и непривлекателен труд. За да бъдем честни докрай, има нагласа и за това, че тези работнически професии са и непрестижни","

  "начална заплата от около 800 - 1000 лв. "

  и после се оплаквай "от липса на компетентни млади хора, които имат желание за работа." все едно не си влизал в магазина и не си виждал цените. Нищо чудно, че маса народ е готов дори и да мизерства в Германия работейки същите професии, които се описват в статията.

  Не цъкам плюсове и минуси.
 10. 10 Профил на uhf351094494
  uhf351094494
  Рейтинг: 62 Неутрално

  До коментар [#6] от "famousandco":

  професоре, пълна каша е в главата ти. ЧЕТИ, бе! Чети кой, как и защо е държавен служител, какви са заплатите на различните нива, какви са възможностите за разтеж и т.н. Просто кашата е страшна, но ти си знаеш.

 11. 11 Профил на john trivolta
  john trivolta
  Рейтинг: 743 Неутрално

  Образованието е за цял живот, но работодателят може да ти гарантира максимум 5 години работа след завършването и то:
  а) без да ти гарантира размер на заплатата, и
  б) само ако не се случи да фалира (тогава гаранция-Франция).

  "Претенциите на поне 40% от кандидатстващите не съответстват на техните знания и умения", казва инж. Иванов от "Петър Йовчев и синове ООД". Да, ама на интервютата същите тези некомпетентни младежи ще го попитат защо ООД-то е със 100 лева капитал и как с тези 100 лева ще им гарантира заетост след завършването. И тогава Йовчев ще разбере че и той е некомпетентен, но не технически, а икономически.

 12. 12 Профил на zo
  zo
  Рейтинг: 777 Неутрално

  До коментар [#9] от "Imaginary Friend":

  Както винаги „Дневник“ представя само гледната точка на бизнеса, който е неспособен да погледне извън собствената си камбанария. Тия смешни 1000 лв. не са за труд, за който може да се изискват квалификации и умения.

  ITV: Saudi Arabia Uncovered https://www.youtube.com/watch?v=NLtLeK7YLGY
 13. 13 Профил на ivan_lawyer
  ivan_lawyer
  Рейтинг: 155 Неутрално

  Хората обичат свобода, сега е досадно да седиш на поточна линия и 2 часа свободни на ден.

  Тежко е такова ежедневие, както и да е.

  Като няма какво - ще работиш.

 14. 14 Профил на pamela
  pamela
  Рейтинг: 2655 Неутрално

  До коментар [#6] от "famousandco":

  Къде това? В България ли?
  Имам само наблюдения върху държавния сектор. Може заплатите на шефовете в администрацията да са по-високи, но като цяло не са. И не всички получават бонуси или ако получават не са толкова високи. Като се пенсионирт не получават кой знае какви пенсии. Поне моите познати са така.
  Това за 20-те заплати важи за военните и МВР. Масово се пенсионират с по 6 заплати накуп.
  Вярно е, че имат големи отпуски и това май е единственото предимство както и това, че могат спокойно да си вземат болнични. Повечето от работещите в държавния сектор започвайки от млада възраст нямат кой знае какви перспективи.
  Болшинството са хора без особени амбиции, които гледат да не се напрягат много, но пък заплатата да си тече.

 15. 15 Профил на Сър Джон
  Сър Джон
  Рейтинг: 220 Неутрално

  Увелчете заплатите за "неинтересните" професии с 50%, ако не стане с още 50% и т.н.
  По някое време ще започват да става много търсени.
  Същото е и с лекарите и сестрите, особено по селата. Един млад лекар - без семейство и с всичките си години за кариера и прочие пред него, едва ли би отказал 2-3 години в някое село, но с голяма заплата. Може да си спести, да натрупа опит и още преди да е на 30 да отиде където иска. После и да си тръгне, друг ще дойде.
  Не е сложно.

  "Хубава работа, ама либерална" - организацията на "Да, България" в Столипиново
 16. 16 Профил на famousandco
  famousandco
  Рейтинг: 778 Неутрално

  До коментар [#14] от "pamela":

  По последните данни от НСИ заплатите в държавният сектор бяха с около 200 лв. по-високи от тези в частният. Разликата е, че едните не плащат осигуровки и всъщност разликата е още по-голяма след облагането. В много сектори пък са си договорили автоматично ежегодно увеличение на база средната заплата, която пък се е вдигнала заради миналогодишното увеличение. За заплатите при пенсиониране, съвсем не са само в силовите сектори, проверете си информацията. Същото е и с бонусите. Колкото до отпуските - познавам хора с по 50 - 60 работни дни платен годишен отпуск! Това са 3 месеца в годината. Не знам дали е много или малко, само отбелязвам.

 17. 17 Профил на famousandco
  famousandco
  Рейтинг: 778 Неутрално

  До коментар [#6] от "famousandco":професоре, пълна каша е в главата ти. ЧЕТИ, бе! Чети кой, как и защо е държавен служител, какви са заплатите на различните нива, какви са възможностите за разтеж и т.н. Просто кашата е страшна, но ти си знаеш.
  —цитат от коментар 10 на uhf351094494


  Нямам претенции за систематичност. Фактите, които съм изложил, са абсолютно безразборно нахвърляни.

 18. 18 Профил на ГЕМ
  ГЕМ
  Рейтинг: 1206 Любопитно

  Да ходят професорите да редят павета по улиците, да разберат що за професия е това (баща ми е каменоделец). За 1000 лева сутрин човек няма да има мотивация да става от леглото, особено с инфлацията напоследък. В строителството надника отдвана подмина 100 лева на ден за най-ниско квалификациите бачкери, за к'ви 1000 лева заплата става въпрос?! А пък ако някой иска, може да се пробва като монтажник по жп линиите - ниско платен робски труд, без никакви екстри. И при липса на млади хора като цяло, не виждам кой ще иска да се гърби с тези трудни професии, бъдещето изобщо не изглежда розово...

 19. 19 Профил на Роси
  Роси
  Рейтинг: 6664 Неутрално

  Никъде по света в държавния сектор не получават по-големи заплати от частния, но тука е така. И всеки искат да е чиновник.

 20. 20 Профил на Petleshev
  Petleshev
  Рейтинг: 2376 Неутрално

  До коментар [#2] от "Lazarus":

  Чак да липсват счетоводители, не. Но трудно се намират поради стандартните причини. Счетоводството е тежка и гадна работа. Изисква постоянно четене, мислене и накрая парите не са много.

  Бивш tww09306483.
 21. 21 Профил на Petleshev
  Petleshev
  Рейтинг: 2376 Неутрално

  До коментар [#5] от "rumen_s":

  Докато все още се намират хора из България, заплатите няма да се вдигнат.

  Бивш tww09306483.
 22. 22 Профил на ilkomir piperkov
  ilkomir piperkov
  Рейтинг: 8 Неутрално

  Всичкото младеж иска програмист да става. Момичетата и те не искат да се хващат с каменоделци и машинисти - и те преследват програмисти.

 23. 23 Профил на ( ͡⊙ ͜ʖ ͡⊙)
  ( ͡⊙ ͜ʖ ͡⊙)
  Рейтинг: 2776 Неутрално

  за 800 лв ще работят само хора пред пенсия, на които превърналите се от комунисти в капиталисти разправят - налягай си парцалите че имам дест човека за твоето място.
  Е, ама те хората в тази възрастова група немаляват, щото 1 милион души изчезнаха след като отвориха савецкия конц-лагер.
  Че искали и квалифицирани да са, няма да си играят те :)

  ☠ ☠ ☠ Think of how stupid the average person is, and realize half of them are stupider than that. ☠ ☠ ☠
 24. 24 Профил на Atléti
  Atléti
  Рейтинг: 1840 Неутрално

  Биотехнологиите са едни от най-перспективите сфери за Бьдещето.

 25. 25 Профил на d10001
  d10001
  Рейтинг: 802 Неутрално

  Малко едностранно са представени проблемите… “вижте ги младите какви са и какво вършат”. А българските им шефове? Че вършиш три работи и ти плащат за една и то когато и колкото е удобно? Че работната среда е пълна с ежедневни простотии? Аиде да не са ви виновни само децата и образователната система, че като ръководители/мериджей сте малко гола вода… а следващите години младите ще се ориентират в три големи сегмента - ИТ, финанси (общо 70-80%) и всички останали. Пък си защитавайте каквото искате.

 26. 26 Профил на Иосиф Давыдович
  Иосиф Давыдович
  Рейтинг: 805 Неутрално

  Образованието е за цял живот, но работодателят може да ти гарантира максимум 5 години работа след завършването и то:а) без да ти гарантира размер на заплатата, иб) само ако не се случи да фалира (тогава гаранция-Франция)."Претенциите на поне 40% от кандидатстващите не съответстват на техните знания и умения", казва инж. Иванов от "Петър Йовчев и синове ООД". Да, ама на интервютата същите тези некомпетентни младежи ще го попитат защо ООД-то е със 100 лева капитал и как с тези 100 лева ще им гарантира заетост след завършването. И тогава Йовчев ще разбере че и той е некомпетентен, но не технически, а икономически.
  —цитат от коментар 11 на john_3volta


  Този инженер го познавам лично него и цялоо им семейство-пълни връзкари и измекяри, снахата прди години кара курс за кола при тях на 15-тия час я пратиха на изпит пред кат а по закон е след 32-рия Някак си го взела, а после 3 месеца аз я донаучих как да кара. Не знаеше как да паркира пък взе книжка....
  Иначе точат курсове от бюрото по труда пък нищо не разбират...

  Не заставить Россию покорно идти По указанным кем-то местам
 27. 27 Профил на Hristiyan Hristov
  Hristiyan Hristov
  Рейтинг: 315 Неутрално

  Всичкото младеж иска програмист да става. Момичетата и те не искат да се хващат с каменоделци и машинисти - и те преследват програмисти.
  —цитат от коментар 22 на ilkomir piperkov


  А какво да иска да става всичкото младеж? Защо да не работи за 2-3 бона (говорим средно за страната в сектора), да го осигуряват на тези пари и да има някаква перспектива за развитие, вместо да бачка за някакъв мазен глупак, който не стига, че му плаща малко пари, ами и го осигурява минимално или на 4 часа? Ай стига с тия млади - младите искат да работят, искат да изкарват пари - с 1000 лева какво? От каменоделец ще стане старши каменоделец или легендарното началник-смяна на каменоломната? Все младите са виновни, а този свят кой го построи, кой устрои този ред? Пак ли младите?

 28. 28 Профил на peen40
  peen40
  Рейтинг: 1149 Неутрално

  По данни на Българската стопанска камара (БСК) проблемите на работодателите, чиито предприятия са в секторите, за които има сериозен недостиг на квалифицирани кадри, са предимно:
  "постоянна заплаха за спиране на производството, поради напускане на работниците"

  -Точно тази "заплаха" могат много лесно да ликвидират "работодателите"

 29. 29 Профил на ГЕМ
  ГЕМ
  Рейтинг: 1206 Любопитно

  Малко се плаща и това е истината, всичко останало са лакардии. Направете заплатите по-читави и ще видите как ще се появят кандидати...

 30. 30 Профил на edin slep
  edin slep
  Рейтинг: 719 Неутрално

  Тук много не случайни хора забогатяха, презират работниците и служителите си, изсмукват каквото могат, държат се като хищници. Сигурно и този с каменоделците за по 1000 лева начална заплата печели обществени поръчки за милиони и кара яхта, но ако е за заплати - ох, ще фалираме.

  Пример от миналата седмица, отивам да погледна защо не работи компютър. В лъскавия скъпарски магазин на супер скъпо място интериорните дизайнерки се топлят на духалка за 20 лева. Мониторите са хубави и скъпи, компютрите им едва отварят файловете на клиентите - десетина годишни щайги. Правя предложение - да купим ако не нови, то поне уптребявани за по 300-400 лева, ще зъкърпим положението. Оу, скъпо е, дай да купим по едно ssd за по 40 лева, за да закърпим положението.

  preklara rara
 31. 31 Профил на zli191090255
  zli191090255
  Рейтинг: 281 Неутрално

  очаквам дневник да рекламира професии свързани с икономиката на знанието а не ...каменоделец. българия е както винаги в каменната ера.

 32. 32 Профил на zli191090255
  zli191090255
  Рейтинг: 281 Неутрално

  До коментар [#27] от "Hristiyan Hristov":

  +++

 33. 33 Профил на zli191090255
  zli191090255
  Рейтинг: 281 Неутрално

  До коментар [#19] от "Роси":

  това не е заради зпалатите в държавния сектор, които са си ниски, а заради тези в частния, където също са ниски или съвсем незначително по-високи, но се работи повече и отпуската е по-малко. хората са рационални и в таква ситуация избират държавния сектор

 34. 34 Профил на zli191090255
  zli191090255
  Рейтинг: 281 Неутрално

  До коментар [#22] от "ilkomir piperkov":

  естествено, че това искат да стават и е похвално това да искат да стават. ако детето ми заяви амбиция за каменоделец, ще се хвърля от терасата.

 35. 35 Профил на dggm
  dggm
  Рейтинг: 480 Неутрално

  Има ОГРОМНА разлика между работодател и работодател. Свестните работодатели се оплакват от Държавната намеса, калпавите от работниците и искат държавна намеса.

 36. 36 Профил на MPetr
  MPetr
  Рейтинг: 556 Неутрално

  "Защитените професии"......да бе, ей сега, веднага и на подскоци !...... те младите масово ще стават "доктУри на неУките" и в НПО-та ще работят, а после депутати и министри..... или като краен вариант ако са бая тъпи може и в Центъра по въпроси на сигурността „Джордж Маршал“, Гармиш-Партенкирхен; Женевския център по политика за сигурност; Колежа по отбрана и сигурност на ЕС; и т.н.......... Защитените професии ......хахахаха

 37. 37 Профил на bat_plamen
  bat_plamen
  Рейтинг: 4185 Неутрално

  Големият проблем е , че масово работодателите у нас дават смешни заплати , а искат страшно много като квалификация , опит и умение!Аз от много години живея и работя във Великобритания и тука масово нещата са така навързани , че като започнеш работа винаги има платен вътрешно фирмен трейниг/ обучителен период/

 38. 38 Профил на sandman
  sandman
  Рейтинг: 965 Неутрално

  На Бай Ганьо ''работодател'' още не му е увряла тиквата, че квалифицирания работник струва скъпо.
  Няма как да го разбре по лесния начин. Ще го разбере по трудния. А както по-нагоре беше писано, нормалните предприемачи знаят какво и как правят и не реват.
  С трици маймуни...

  You always pay for what you get. Sometimes you get what you pay for.
 39. 39 Профил на _imi_
  _imi_
  Рейтинг: 441 Неутрално

  Всичкото младеж иска програмист да става. Момичетата и те не искат да се хващат с каменоделци и машинисти - и те преследват програмисти.
  —цитат от коментар 22 на ilkomir piperkov


  Да, ама не! В България има голям недостиг на квалифицирани програмисти! Пак казвам - ГОЛЯМ !

 40. 40 Профил на block
  block
  Рейтинг: 853 Неутрално

  Абе ако има добър wok/life баланс, перспектива за развитие, добра отпуска и заплата... защо пък да не го работят хората. Но ако липсва някое от тези неща... ми да си ги защищават колкото искат.

 41. 41 Профил на стефан иванов
  стефан иванов
  Рейтинг: 194 Неутрално

  За мен ситуацията изглежда така: Прост народ /над 80%/ избира тъпанари които са и алчни, нагли, продажни и зависими от нелустрираната бивша партиина и ДС номенклатура завзела икономиката първите години след " промените". Та избранниците осират де какво могат и пречат и на малкото читави работодатели. Големият бизнес се върти около кражбата на еврофондове и обществени средства /данъците ни/Умишлено не се реформират /само се имитира дейност/ всички важни сектори . Резонно като цяло условията и заплащането на труда са плачевни. Държавата си се носи към демографска ,здравна, и икономическа катастрофа ,но сякаш никой не го забелязва. Честно казано ако бях на двайсетина години щях да емигрирам с 200. Не зная какво трябва да се случи за да се обърнат тенденциите вече загубих надежда. Само да попитам накрая тия 1000лв /чисто около 800/ заплата за месец ли е или за седмица?

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK