"Дигитална раница" е подготвило просветното министерство за учениците наесен

"Дигитална раница" е подготвило просветното министерство за учениците наесен

© Цветелина Белутова, КапиталБезплатна единна електронна образователна платформа ще посрещне учениците, учителите и родителите в началото на следващата учебна година. Тя ще бъде инсталирана върху облачната среда на Министерството на образованието и науката (МОН), а достъпът до нея ще бъде с електронните профили в edu.mon, съобщи пресцентърът на ведомството.


Платформата ще се състои от пет отделни модула, обединени в обща рамка, а учениците ще ползват т. нар. "дигитална раница". Потребителският интерфейс за работа ще бъде еднакъв за всички, независимо от използваната от училището платформа за дистанционно обучение. Самото съдържание пък ще бъде филтрирано и поднесено на учениците съобразно тяхната учебна програма. Модулът ще предоставя също достъп до хранилище с персонализирано дигитално учебно съдържание, определено от преподавателя и насочено към конкретния ученик. Така той ще получава на едно място цялата необходима за обучението му информация, вместо да я търси на различни места в интернет.


Учителите ще могат сами да създават дигитално учебно съдържание - уроци, упражнения, тестове. За изработването им те ще имат възможност да ползват огромен обем от налични електронни ресурси - текстове, изображения, интерактивни презентации, 3D модели, видео- и аудиоклипове, виртуална и добавена реалност.
В специален модул учителите ще могат да предлагат уроците си за национално ползване. Те ще бъдат оценявани от двама експерти - университетски преподавател и специалист по предмета. Одобрените уроци ще станат достъпни за всички останали учители, а авторите им ще получават пари. За това е предвиден бюджет от над 1.2 млн. лв. Целта е да бъде създадена "банка" с качествени интерактивни уроци, упражнения и тестове, разработени от учители, която да покрива всички предмети и теми от общообразователната подготовка.


В отделен модул за анализ МОН ще следи кои електронни уроци и инструменти се използват най-често, какви са постигнатите резултати по отделните учебни предмети, групирани по региони, възрастови групи, типове училища и редица други критерии. Обработката на тези данни ще подпомага управленските решения за подобряване на обучението и повишаване на резултатите.


Платформата ще е полезна и за родителите, които също ще имат достъп. Те ще получават информация какво учат децата им, как се справят по отделните предмети, какви са оценките им и седмичната им програма.


Паралелно с внедряването на платформата ще бъдат организирани мащабни обучения за учителите. 6200 преподаватели ще се научат да създават качествени интерактивни уроци по утвърдена методика, а други 12 хиляди - да работят с платформата и да използват структурираното съдържание в учебния процес. Съвместно със Софийския университет "Климент Охридски" ще бъде проведено обучение на 2200 учители по програмиране/кодиране, киберсигурност и защита на интелектуална собственост.


През следващите три години МОН ще инвестира в единната електронна образователна платформа над 24 млн. лв. по проект "Образование за утрешния ден" на Оперативна програма "Наука и образование за интелигентен растеж" 2014-2020 г., съфинансирана от Европейския съюз чрез европейските структурни и инвестиционни фондове. Изпълнителят на проекта - консорциум "Дигитална раница" ДЗЗД е избран чрез конкурс по Закона за обществените поръчки.

Ключови думи към статията:

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK