С децата в почивните дни (14 и 15 май)

С децата в почивните дни (14 и 15 май)

© Pexels.comС децата в почивните дни" е рубрика на "Детски Дневник" с идеи и предложения за интересни забавления в края на седмицата за децата или за цялото семейство.


За заетите родители седмичният бюлетин на "Детски Дневник" събира в петък на едно място безплатно най-важните новини и най-интересните истории. Необходими са само регистрация в id.capital.bg и абонамент. Програмата на театрите можете да видите в дъното на статията.


Събота


- София - С вход свободен и специална програма (лятно кино, добавена реалност и концерт) от 18 до 23 часа Националният военноисторически музей се включва в европейската инициатива "Нощ на музеите".
- София - Фондация "Офлайн кидс" кани от 10 часа деца от 6 до 10 години и техните родители в Южния парк на събитие, в което ще придобият базови умения по ориентиране в природата; ще учат и ще се забавляват; ще развият умения за работа в екип. Броят на участниците е ограничен и е необходимо предварително записване чрез лично съобщение към страницата във "Фейсбук" или на [email protected] Подробности можете да прочетете тук.


- София - Националният политехнически музей представя временната изложба "От Флинстоун до смартфон" по случай 65 години от създаването си. Събрани на едно място са десетки любопитни работещи устройства от близкото минало като например: телевизори с размери на шкаф, видеоплеъри, (които от време на време "дъвчат" видеокасетите), компютри с процесорна мощност, достатъчна да се включи не повече от една модерна крушка, "т. нар. радио на Джеймс Бонд", прочутия фотоснайпер "Зенит", фотоапарата за моменти снимки на Спайдърмен и др.


Любопитно за децата ще бъде и да видят как баба и дядо са слушали музика преди YouTube или как са живели без кабелна телевизия и интернет, как са се забавлявали само с компютърни и видео игри, а също и как това е дало отражение на техния живот между две коренно различни политически и икономически епохи.


- София - Столичния куклен театър кани от 12 часа децата в парк-театъра в Борисовата градина на постановката от Маргарит Минков "Хитър Петър".


- София - Френският институт в България в партньорство с Министерството на културата и Столичната община представят "Европейска нощ на музеите - София 2022". Повече от 45 музеи и галерии ви посрещат с изложби, ателиета, прожекции и многобройни артистични прояви. Вход свободен. Програмата можете да видите тук.


- София - Магазин "Декатлон" в кв. "Подуене" организира поредица безплатни събития за децата. От 11 часа - уроци по каране на ролери, за записване тук. От 12 часа - първи стъпки в колоезденето за деца над 3 години, за записване тук. От 15 часа - уроци по тенис за деца от 3 до 5 години, за записване тук. От 15 часа - уроци по карате за деца над 4 години, за записване тук. От 16 часа - урок по народни танци за всички, за записване тук. От 17 часа - уроци по баскетбол за деца от 4 до 6 години, за записване тук. От 18 часа - урок по художествена гимнастика за деца над 4 години, за записване тук.


С децата в почивните дни (14 и 15 май)


- София - на "Пролетен Витоша фест" канят малки и големи Столичната община и магазин "Декатлон" от 10 до 22 ч. на пешеходната зона пред Националния исторически музей в "Бояна". Ще има базар на изкуствата и творческите занаяти, от от "Декатлон" ще подготвят спортни площадки за различни видове спорт - футбол, баскетбол, тенис на маса, фитнес, бадминтон и др. Хокеен Клуб"ЛЕВСКИ-СОФИЯ" ще направят демонстрация на хокей на ролери. И още куп изненади, вижте цялата програма тук.


- София - Изложбата "La Вelle Rose: Мистичната сила на малкото цвете" представя българската традиция на розопроизводството в Националния исторически музей.


- София - Детският научен център "Музейко" кани деца над 8 години от 10 часа да се запознаят с професията на ветеринарния лекар в поредицата "Професия под лупа". Вижте повече тук.


- София - В Южния парк от 11.30 часа "Нестле" организира празника си "Живей активно" с най-разнообразни танци. Водещите танцови клубове от София ще премерят сили в демонстрационни състезания в различни стилове - от зумба, през кей поп и стрийт денс до народни танци. Предвидени са много изненади за най-смелите и танцуващи гости и за включилите се в специалното предизвикателство "Най-дългата ръченица". Загрявката за танците започва от 10.30 ч. на пешеходната част на бул. "Витоша".


- София - Националният исторически музей кани деца от 9 до 12 години от 10.30 часа на ателие по редене на мозайка. Следва занимание за деца от 5 до 10 години - ателие по грънчарство. Занятията са от 12.30 и 14.30 часа.


- София - Софийската опера и балет организира от 11 часа традиционния Концерт за бебоци, а от 16 часа по-големите деца ще могат да се насладят на спектакъла от Франсис Пуленк "Весели песнички и Историята на слончето Бабар".


С децата в почивните дни (14 и 15 май)


- София - Всеки има своя забавна история за домашния си любимец, но не всеки има талант да я разкаже така, че тя да е смешна за всички. Актьорите Здрава Каменова, Богдана Трифонова, Надя Брайт и Георги Кючуков ще завладеят сцената в "Маймунарника" в Борисовата градина от 15 часа в стендъп комедия в подкрепа на каузата на фондация "Четири лапи". Освен това, първото куче - терапевт на фондацията - Смайли, заедно с неговия водач Антония Рикова, ще демонстрират техники при обучението на домашни любимци.


- Пловдив - Фестивалът за улични изкуства 6Fest предлага интересни преживявания. Пътуващият театър "Скрин" ще направи шест работилници на "Розариум" в парк "Отдих и култура" от 11 до 18 ч. - за клоунада, жонглиране, пантомима, циркови куклени номера, акробатика и въртене на огън.


- Пловдив - С вход свободен и специална програма от 18 до 23 часа Музеят на авиацията в Крумово се включва в европейската инициатива "Нощ на музеите".


- Пловдив - Регионалният исторически музей показва личната колекция от яйца на д-р Ваня Велкова за Нощта на музеите. Ще бъде показана и реконструираната носия на Хаджи Димитър.


- Варна - С вход свободен и специална програма от 18 до 23 часа Военноморският музей се включва в европейската инициатива "Нощ на музеите".


- Враца - Пред читалище "Развитие 1869" отварят врати творчески занаятчийски работилници, в които български и румънски майстори ще покажат на посетителите тънкостите на стъклописа и плъстенето на вълна.


- Сливен - Творческо ателие и арт викторина са подготвили за Нощта на музеите от Художествената галерия "Димитър Добрович" в Сливен, съобщиха от културната институция. В къщата "Миркович" от 17 до 20 часа ще отвори врати творческо ателие за деца "Сглоби и опознай творбата". Ателието е подходящо за деца от 5 до 14-годишна възраст.


- Стара Загора - Непоказвани досега и ценни архиви ще бъдат подредени в експозицията "Спомени от бащината къща" в Регионалния исторически музей, който ще се включи в инициативата Нощ на музеите и галериите.


- Стара Загора - Зумба денс фестивал ще се проведе от 18 часа на площада пред общината.


- Велико Търново - Църквата "Св. 40 мъченици", "Сарафкина къща" и Регионалният исторически музей очакват посетители в Нощта на музеите. Ще работят с удължено работно време - до 24 ч., посрещайки своите посетители безплатно, съобщиха от културните институции.


- Търговище - Възстановка и реконструкция на възрожденско кафене, на античен пазар и гладиаторски лагер ще има в Алеята на занаятите в парка "Борово око". Обектите ще бъдат интерактивни и посетителите ще могат да участват. Входът е свободен.


- Дряново - Общината отбелязва 146-годишнината от Априлската епопея в Дряновския манастир с тържества.


- Село Осенец, Разградско - Фестивалът "Аромат от миналото, вкус на бъдещето" обединява в едно кулинарната традиция и местен фолклор. Началото е от 11 часа на площада в центъра на селото. Ще има и изложба на детски рисунки.


- Село Белозем, Пловдивско - От 10 часа ще започне традиционният фестивал на Белия щъркел.


Неделя


- София - на "Пролетен Витоша фест" канят малки и големи Столичната община и магазин "Декатлон" от 10 до 22 ч. на пешеходната зона пред Националния исторически музей в "Бояна". Ще има базар на изкуствата и творческите занаяти, от от "Декатлон" ще подготвят спортни площадки за различни видове спорт - футбол, баскетбол, тенис на маса, фитнес, бадминтон и др. Хокеен Клуб"ЛЕВСКИ-СОФИЯ" ще направят демонстрация на хокей на ролери. И още куп изненади, вижте цялата програма тук.


- София - Магазин "Декатлон" в квартал "Подуене" организира серия от безплатни уроци за деца. От 10 и от 11 часа ще има уроци за начинаещи по падел, за записване тук. От 12 часа ще има тренировка по футбол за деца от 5 до 7 години, за записване тук. От 13 часа - лека атлетика за деца от 7 до 12 години, за записване тук.


- София - В парк-театър "Борисова градина" от 10.30 и от 12 часа Столичният куклен театър представя "Любопитното слонче " по Ръдиард Киплинг.


- София - Традиционното велошествие "София - Европейска столица на спорта" тръгва в 11 от Народно събрание по маршрут до Южния парк под мотото "За по-чист въздух".


- София - "Джаз за деца" става на 12 години и кани малки и големи импровизатори, нови и стари приятели на празник с музика и торта. Вижте подробности тук.


С децата в почивните дни (14 и 15 май)

- София - Националният политехнически музей представя временната изложба "От Флинстоун до смартфон" по случай 65 години от създаването си. Събрани на едно място са десетки любопитни работещи устройства от близкото минало като например: телевизори с размери на шкаф, видео плеъри, (които от време на време "дъвчат" видеокасетите), компютри с процесорна мощност, достатъчна да се включи не повече от една модерна крушка, "т. нар. радио на Джеймс Бонд", прочутия фотоснайпер "Зенит", фотоапарата за моменти снимки на Спайдърмен и др.


Любопитно за децата ще бъде и да видят как баба и дядо са слушали музика преди YouTube или как са живели без кабелна телевизия и интернет, как са се забавлявали само с компютърни и видео игри, а също и как това е дало отражение на техния живот между две коренно различни политически и икономически епохи.


- София - От 10 часа детският научен център "Музейко" е приготвил програма за най-малките деца - от 2 до 5 години. Вижте я тук.


- София - Софийската опера и балет кани децата от 11 часа на мюзикъла от Андрей Дреников "Трите прасенца".


- София - Kaufland София полумаратон ще се проведе заедно с безплатното състезание за ученици RUN4EU. Стартът на бягането ще бъде даден в 9 часа от площад "Народно събрание", а финалната зона ще бъде на националния стадион "Васил Левски". Вижте повече за състезанието тук.


- Варна - За Нощта на музеите входът на археологическия, историческия, етнографския, както и музея на Възраждането е безплатен от 12 до 20 часа, напомнят от общината.


- Плевен - Изложението "Българско е" ще се състои на алеята пред Военния клуб. Посетителите ще могат да разгледат и да си купят керамика, дървени изделия, везани ризи, играчки, шекерени лакомства, мед, свещи, тахан и биоолиа, икони, разнообразни бижута от всевъзможни материали, сапуни, хранителни добавки, козметика и вино.


- Пловдив - Фестивалът за улични изкуства 6Fest предлага интересни преживявания. Артистката Надежда Гончева (Ащон Ка) ще проведе работилница за живи статуи в Пловдивски културен институт. В края на работилницата участниците ще се превърнат в живи статуи по главната улица "Княз Александър І" - от 18 до 19 ч. Цирк "Играчка - Плачко" кани семействата с деца на две работилници между 11 и 14 ч. в парк "Лаута" - за гигантски сапунени мехури и за моделиращи балони.


Ключови думи към статията:

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK