Новини на детски език: Какво е пубертет

Снимки: Unsplash

Снимки: UnsplashАко следите "Дневник", за да не изпускате най-важните новини и истории, вече могат да го правят и децата ви. Всеки понеделник "Детски Дневник" препечатва текст от сайта "Вижте - новините на детски език", който в достъпна за по-младите читатели форма съобщава и обяснява актуални събития от страната и света.


Статиите са подходящ начин децата да се запознаят със случващото се в обществото и добър повод за разговор (а защо не и спор) в семейството по тях. Заради възрастта на читателите, за които е предназначена рубриката, редакцията взе решение да затвори за коментари статиите от нея.


"Вижте" е част от платформата за насърчаване на четенето и четивната грамотност сред децата Книговище.бг. Още новини на детски език можете да намерите тук, а повече за "Книговище" - тук.
Пубертетът е прехoдът между детството и превръщането във възрастен. Често се отнася до тийнейджърските години, кръстени на английските цифри, които завършват на -teen: oт 13 до 19. Възможно е да започне и по-рано: още на 9-10.


Започва, когато в тялото настъпят промени. Гласът на момчетата става по-плътен. Започват да се появяват нещо като мустаци, които (ако трябва да сме честни) далеч не са като на филмови звезди. Момичетата също се променят. В определени дни от месеца им е особено трудно да свикнат с променящото им се тяло. Всичко това е безкрайно нормално и е част от порастването.

Време на много промени


Промяната може да е хубаво нещо, ако имаме късмет и се случва постепенно. Но струпването на много нови неща наведнъж може да бъде доста стресиращо. През пубертета трябва да сме готови за много промени.


1. Физически промени
Тялото расте. Понякога шеметно бързо. Голяма роля за това играят хормоните: химични вещества, които се отделят от жлезите в тялото. Те са като вестоносци между органите: пренасят най-различни съобщения и оказват влияние на куп неща. От настроението до това колко по-висок(а) ставаш. Така нареченият "хормон на растежа" започва да работи още по-активно през пубертета. Може да станеш по-висок(а) с 8 см или повече само за година! Гласът, формата на тялото и кожата ти също се променят. Да не говорим за настроенията!


2. Когнитивни промени
Когнитивен означава "мисловен". През пубертета имаш все по-сложни и объркващи мисли. Имаш нови цели, притеснения, надежди и желания. Не е лесно да се справиш с всички нови мисли и е много възможно понякога да ти е объркано или тъжно.


Мозъкът е най-важната част от тялото ти и заедно с тялото расте и се променя. Преди да станеш на около 25 години, мозъкът не е напълно развит. Особено префронталната кора (или префронтален кортекс, ПФК). Тя отговаря за контрола и разумното взимане на решения. Не е въпрос само на възраст и липса на опит: преди да се развие напълно ПФК, тийнейджърите са импулсивни и по-малко способни да взимат разумни решения.


Затова много важни за възрастните събития се случват на 18: в края на пубертета. Тогава е разрешено да имаш шофьорска книжка, да гласуваш, законно да пиеш алкохол, да се ожениш или да отговаряш изцяло за нарушаване на закона.


3. Социални промени
Много деца сменят училището си след седми клас. Това означава нова среда и в най-добрия случай: нови приятели. Но може да донесе и много стрес. Особено ако у дома има проблеми доста по-важни от тези в училище. Или новата ти любов не отвръща на чувствата ти.


Помни, че всички минават през различни предизвикателства. Дори да се правят, че всичко е наред!


Важно е да имаш "защитна мрежа": приятели, подкрепа от по-голям брат или сестра, разговор с родителите ти или съвет от доверен учител или училищния психолог. В трудните моменти ни се струва, че сме сами, но ще се изненадаш колко хора имат сходни въпроси и мисли. Подкрепящата среда прави всичко по-лесно.


Говори за това, което те вълнува, питай и се учи от опита на другите. Всичко ще бъде наред, просто порастваш!


Всичко, което трябва да знаете за:

Ключови думи към статията:

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK