Над 46 хил. зрелостници отиват на матура, софийските - под заплаха за трудности с придвижването

Над 46 хил. зрелостници отиват на матура, софийските - под заплаха за трудности с придвижването

© Георги КожухаровТочно 46 661 абитуриенти се очаква да се явят днес на задължителния държавен зрелостен изпит по български език и литература, който започва в 8.30 часа. Учениците, квесторите, консултантите и педагогическите специалисти, ангажирани с провеждането на матурата, трябва да заемат местата си в училищата до 8.00 ч.


Изпитът започва в 8.30 ч. В София той ще се проведе в 88 училища. Очаква се да се явят повече от 9200 деца. Квесторите са над 2500. Всички участници в държавния зрелостен изпит трябва да заемат местата си в училищата до 8.00 ч. Подробности за провеждането на матурата четете тук.


Учениците трябва да пишат с черна химикалка, да носят документ за самоличност и служебната бележка.


Избор между две различни теми
Между две различни теми ще избират зрелостниците тази година на матурата в зависимост от това дали ще пишат есе, или интерпретативно съчинение. Съчинението ще бъде по проблем от една или няколко творби на изучавани автори. Формулировката за есе ще включва житейски проблем, залегнал в едно или в няколко литературни произведения, или такъв, който не е обвързан с художествен текст. За разлика от предишни години, произведенията, включени в изпита, са 27, а не 97. Всички те са изучавани.


Съчинението или есето ще носят най-много 30 т., а затворените въпроси - 22 т. Изпитът се смята за издържан при минимум 30 т., които носят оценка "Среден (3)". Досега за това бяха необходими 23 т., които можеха да се съберат от въпросите с избираем отговор.


Общият брой на въпросите остава непроменен - 41. С избираем отговор вече ще бъдат само 22 от тях - с осем по-малко от миналата година. 16 са задачите с кратък свободен отговор. Други две ще са за създаване на текст в рамките на четири-пет изречения.


И през тази година максималният брой точки на матурата ще е 100.


В София - протест на превозвачите


Протести на градския транспорт и таксиметрови шофьори се очаква да затруднят движението в столицата до ранния следобед. Възможни са закъснения на превозните средства, но не се очаква потърпевши да са учениците, които се явяват на матура. Не е изключено обаче възлови кръстовища в града да бъдат временно блокирани. Къде и кога ще са протестите - тук.


Градският транспорт в сряда (18 май) ще се движи по обичайните си маршрути по всички линии, включително метрото, увери столичният кмет Йорданка Фандъкова по повод притесненията, че учениците, които имат задължителен зрелостен изпит, няма да могат да стигнат навреме до училищата. На матурата ще се явят 9200 зрелостници, а над 2500 души са ангажирани с провеждането на изпита в 88 училища в цяла София.


Ще има и протест на превозвачите. Миналата седмица министърът на образованието Николай Денков разговаря с лидерите на двете им основни браншови организации и те поеха ангажимент да не пречат на движението в деня на матурата. Денков изпрати и писмо на кмета на София Йорданка Фандъкова с молба градският транспорт в София да работи нормално поне до 8.30 часа. Повече за протестите четете тук и тук.


Всичко, което трябва да знаете за:

Ключови думи към статията:

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK