С децата в почивните дни (21 и 22 май)

С децата в почивните дни (21 и 22 май)

© Pexels.comС децата в почивните дни" е рубрика на "Детски Дневник" с идеи и предложения за интересни забавления в края на седмицата за децата или за цялото семейство.


За заетите родители седмичният бюлетин на "Детски Дневник" събира в петък на едно място безплатно най-важните новини и най-интересните истории. Необходими са само регистрация в id.capital.bg и абонамент. Програмата на театрите можете да видите в дъното на статията.


Събота


- София - Академия за родители кани семействата на Детски фестивал с разнообразни творчески работилници за малки и пораснали деца. Всички желаещи ще могат да опитат роботика, програмиране, рисуване, игри с биожеле, "шпионска математика" и още много. Началото е в 10 часа на нива партер и +1 в Bulgaria Mall. Входът за всички е свободен.
- София - Екипът на "Истински мед" организира фестивал на пчелите от 10 часа в Южния парк. Програмата ще включва куклен театър, работилници, среща с пчелари и още много изненади.


- София - Образователното турне National Geographic Kids Клуб "Малки откриватели" 2022 тръгва из България с нова мисия "Забавна академия". Срещата е от 11 часа в Борисовата градина.


- София - От 11 часа планетариум и "Щура лаборатория" очаква деца над 7 години в "Мега мол".


- София - От 10.30 часа Националният исторически музей отваря врати за деца от 5 до 10 години с ателие за изработка на керамична роза.


- София - Магазин "Декатлон" в кв. "Подуене" организира поредица безплатни спортни занимания за деца. От 11 часа деца над 3 години могат да получат урок по каране на ролери, за записване тук. Отново от 11 часа е урокът по тенис за деца от 3 до 5 години, за записване тук. От 12 часа - първи стъпки в колоезденето за деца над 3 години, за записване тук. От 15 часа децата над 4 години могат да получат урок по карате, за записване тук. От 17 часа ще има урок по баскетбол за деца от 4 до 6 години, за записване тук. От 18 часа деца над 4 години са добре дошли на урок по художествена гимнастика, за записване тук.


Снимка: Зоологическата градина в София

Снимка: Зоологическата градина в София


- София - Зоологическа градина кани всички от 10 часа за Деня на Натура 2000 и прилепите. На събитието гостите ще научат интересни факти за единствените активно летящи бозайници, ще разгледат прилепна изложба, а на информационния щанд ще могат да снимат с тематични макети. За децата е подготвена играта "Загадките на кафявото прилепче".


- Село Елин Пелин, Софийско - Базар на изкуствата гостува в селото по повод празника му и специалния празник на църквата му "Св.св. равноапостолни царе Константин и Елена", която е най-голямата в областта. На площада ще има празнична програма.


- Пловдив - Фестивалът за улични изкуства 6Fest предлага интересни преживявания. Артистката Надежда Гончева (Ащон Ка) ще проведе работилница за живи статуи в Пловдивски културен институт. В края на работилницата участниците ще се превърнат в живи статуи по главната улица "Княз Александър І" - от 18 до 19 ч. Цирк "Играчка - Плачко" кани семействата с деца на две работилници между 11 и 14 ч. в парк "Лаута" - за гигантски сапунени мехури и за моделиращи балони.


- Казанлък - Поредното издание на фестивала на здравословния начин на живот "Здравей, здраве" ще се състои в парк "Тюлбето". Ще има и забавления за най-малките - от йога за деца, въздушна йога, зумба, рисунки на асфалта и арт работилници до яздене на кончета и хапване на здравословна и вкусна храна. Ще има и концерти и музикален спектакъл.


- Габрово - Традиционният фестивал ще се проведе под мотото "Кот доди, гат доди". От 10 часа е "Детски миникарнавал" на ул. "Аврам Гачев". Също от 10 часа на пл. "Възраждане" ще има Национален детски фестивал на хумора "Смехоранчетата". От 11 часа започва Национален карнавал - ревю на котки и дребни домашни любимци в спортната зала "Орловец". От 12:30 - Карнавално шествие на детските градини. От 13 часа - детска карнавална сцена в Градинката с мечето. От 18:30 е карнавалното шествие. От 22 часа започва светлинно шоу в небето. Ще има и музикална програма.


- Шумен - Новият Център по природни науки на Шуменския университет отвари врати на територията на Природен парк "Шуменско плато", в сградата на Астрономическата обсерватория. Посетителите ще имат възможност да се запознаят с необятните приложения на биологията, физиката, химията, науките за Земята и астрономията.В центъра са експонирани точни зоологически модели на животни, които се срещат на територията на платото. В кинозалата му е уредена и изложба на авторски фототабла, а в друга зала е разположена експозиция от стари уреди и прибори по астрономия и физика, както и експозиция от минерали и руди.


- Пловдив - Започна Пролетният панаир на занаятите, съпътстван от Пленер "Калоферска дантела - минало и бъдеще". Той е разположен на ул. "Д-р Вълкович", ул. "11 август" и ул. "Станислав Доспевски", пресечки на Главната улица в града, и ще продължи до 22 май. Организатор е Регионалната занаятчийска камара (РЗК) - Пловдив.


- Кюстендил - Писане на глаголически букви с туш и перо, упражняване на калиграфия и рисуване на цветни заглавни букви (заглавки) предлага музейната работилница за деца при Регионалния исторически музей в Кюстендил. Работилницата е от 14 ч. до 18 ч.


Снимка: Община Ловеч

Снимка: Община Ловеч


- Ловеч - Открита е нова зона за игри на площад "Свобода". Зоната има четири площадки, като едната е предназначена за каране на скейтбордове.


- Стара Загора - От 19 часа на сцената на Държавната опера ще оживее едноактната камерна опера "Двамата свенливци" по музика на италианския композитор Нино Рота. Спектакълът е съвместна продукция на Старозагорската опера и Националната музикална академия "Проф. Панчо Владигеров".


- Поморие - Българската фондация Биоразообразие и "Зелени Балкани" организират от 11 часа празник на брега на Поморийското езеро по повод Деня на "Натура 2000". Посетителите ще могат с оптични тръби и бинокли да наблюдават саблеклюни, кокилобегачи, лебеди, розово фламинго и много други видове. В центъра ще се излъчи филмът "Лагуната на белите птици", посветен на Поморийско езеро. "Зелени Балкани" ще представят пъзели и различни игри с награди, свързани с важни за природата видове като прилепи, китоподобни и птици. Посетителите ще се запознаят отблизо с някои от видовете чрез реалистичните им макети.


- Варна - Нов дигитален планетариум с 4К резолюция е монтиран във Варненската обсерватория. Обсерваторията предлага 30 филма, чиято продължителност е между 30 и 40 минути. Темите са разнообразни - филмите разказват за планетите от Слънчевата система, за съзвездията, галактиките, метеоритите, за "чудовищата" на Вселената - черните дупки.


- Балчик - Детската работилница "Космическият устрем на Европа" отваря врати от 16.30 часа за деца между 5 и 13 години в двора на Етнографската къща. Децата първо ще построят 3D модели от хартия на космическия апарат "Розета" от звездния флот на Европейската космическа агенция и ще научат повече за неговата мисия, разказват от музея за програмата на работилницата.


Участниците ще направят и 3D звездни карти, като открият най-ярките звезди в нощното небе. Космическите телескопи превръщат изображенията на небесните тела в компютърни мрежи и код, а в работилницата ще бъдат създадени модели от пиксели, като се използват и различни похвати в изкуството. Персонажът Space Invader от видеоиграта Pac-Man, изграден от цветни квадратчета, всяко от които представлява един пиксел, също ще оживее пред очите на децата. Младите изследователи ще създадат и свои планети от пластилин, ще им дадат имена и ще решат дали имат обитатели и какви са условията за живот в далечния свят.


- Бургас - Колекция от 650 вида крайморски пясъци ще покаже Природонаучният музей в "Нощта на музеите". Изложбата ще отведе посетителите на пътешествие по най-красивите и екзотични плажове, ще бъдат показани пустинни и вулканични пясъци. В новата витрина е подредена само част от пясъчна колекция, която музеят събира от 2014 г. В нея вече има над 650 образци от пясъци от всички континенти, екзотични места като Великденските острови, Островът на костенурката и зеления плаж на Хаваите. Има интересни артефакти, включително от Антарктида и различни плажове - златисти пясъци от Копакабана в Бразилия, бели и розови пясъци от Бермуда, Бахами, Барбадос и Куба, черни пясъци и др. Най-много са пясъците от морските плажове, но има от реки и пустини. Музеят е с вход свободен след 18 часа.


Неделя


- София - Академия за родители кани семействата на Детски фестивал с разнообразни творчески работилници за малки и пораснали деца. Всички желаещи ще могат да опит роботика, програмиране, рисуване, игри с биожеле, "шпионска математика" и още много. Началото е в 10 часа на нива партер и +1 в Bulgaria Mall. Входът за всички е свободен.


- София - "Vivacom Art Hall Oborishte 5" представя от 11 часа концерта спектакъл за деца "Сезони в музика и стих" - концерт- спектакъл за деца. Трио "Дивертименто" и Мария Донева предлагат музикално-поетична разходка из годишните времена на три епохи. Мултимедията към представлението е изработена от ученици от Националната търговска гимназия с рисунки на децата от ателие "Прегърни ме". Подробности можете да намерите тук.


- София - Магазин "Декатлон" в кв. "Подуене" предлага безплатни спортни тренировки за деца. Урокът по футбол за деца от 5 до 7 години е от 12 часа, за записване тук. От 14 часа пък ще има хокей на ролери за деца над 4 години, за записване тук.


- София - Софийската опера и балет кани най-малките и техните родители от 11 часа на традиционния Концерт за бебоци.


- Село Елин Пелин, Софийско - Базар на изкуствата гостува в селото по повод празника му и специалния празник на църквата му "Св.св. равноапостолни царе Константин и Елена", която е най-голямата в областта. На площада ще има празнична програма.


- Пловдив - Фестивалът за улични изкуства 6Fest предлага интересни преживявания. Артистката Надежда Гончева (Ащон Ка) ще проведе работилница за живи статуи в Пловдивски културен институт. В края на работилницата участниците ще се превърнат в живи статуи по главната улица "Княз Александър І" - от 18 до 19 ч. Цирк "Играчка - Плачко" кани семействата с деца на две работилници между 11 и 14 ч. в парк "Лаута" - за гигантски сапунени мехури и за моделиращи балони.


- Пловдив - Започна Пролетният панаир на занаятите, съпътстван от Пленер "Калоферска дантела - минало и бъдеще". Той е разположен на ул. "Д-р Вълкович", ул. "11 август" и ул. "Станислав Доспевски", пресечки на Главната улица в града и ще продължи до 22 май. Организатор е Регионалната занаятчийска камара (РЗК) - Пловдив.


- Плевен - На централния площад в Плевен от 9 часа ще се състои поредното издание на Маратон на приятелството. Събитието популяризира както активния начин на живот, така и благотворителността. Мотото на тазгодишното издание е "Бягаме в Плевен в подкрепа на деца с интелектуални затруднения".


Снимка: Община Габрово

Снимка: Община Габрово


- Габрово - Следкарнавална гюрултия очаква жителите и гостите на града в центъра, както и в етнографския музей "Етъра".


- Шумен - Новият Център по природни науки на Шуменския университет отвари врати на територията на Природен парк "Шуменско плато", в сградата на Астрономическата обсерватория. Посетителите ще имат възможност да се запознаят с необятните приложения на биологията, физиката, химията, науките за Земята и астрономията. центъра са експонирани точни зоологически модели на животни, които се срещат на територията на платото. В кинозалата му е уредена и изложба на авторски фототабла, а в друга зала е разположена експозиция от стари уреди и прибори по астрономия и физика, както и експозиция от минерали и руди.


- Варна - Нов дигитален планетариум с 4К резолюция е монтиран във Варненската обсерватория. Обсерваторията предлага 30 филма, чиято продължителност е между 30 и 40 минути. Темите са разнообразни - филмите разказват за планетите от Слънчевата система, за съзвездията, галактиките, метеоритите, за "чудовищата" на Вселената - черните дупки.


- Казанлък - Поредното издание на фестивала на здравословния начин на живот "Здравей, здраве" ще се състои в парк "Тюлбето". Ще има и забавления за най-малките - от йога за деца, въздушна йога, зумба, рисунки на асфалта и арт работилници до яздене на кончета и хапване на здравословна и вкусна храна. Ще има и концерти и музикален спектакъл.


Ключови думи към статията:

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK