Абитуриентите се явяват на втората задължителна матура

Абитуриентите се явяват на втората задължителна матура

© Красимир ЮскеселиевДнес от 8.30 часа ще се проведе вторият задължителен държавен зрелостен изпит. На него се очаква да се явят 45 224 зрелостници, съобщи Министерството на науката и образованието (МОН). Учениците, квесторите, консултантите и педагогическите специалисти, ангажирани с провеждането на матурата, трябва да заемат местата си в училищата до 8.00 ч.

Учениците трябва да пишат с черна химикалка, да носят документ за самоличност и служебна бележка.


За учениците от профилираните гимназии втората матура е по профилиращ учебен предмет по избор с изключение на български език и литература. Завършващите професионални паралелки и професионални гимназии полагат държавен изпит за придобиване на професионална квалификация.


По традиция за втора матура най-желан е английският език, следван от "Биология и здравно образование" и "География и икономика". За първи път има възможност да се държи втори задължителен зрелостен изпит и по предметите информатика, информационни технологии, предприемачество, музика, изобразително изкуство, но само ако са изучавани като профилиращи. По време на втората част от матурите по информатика и по информационни технологии младежите ще работят на компютър.
Дипломни проекти ще защитават 8286 зрелостници от професионални гимназии и паралелки, други 12 572 ще се явяват на изпити по професията, включващи писмена и устна част.


От 26 май до 1 юни са допълнителните матури по желание. Поради големия брой предмети в един ден могат да се провеждат по два изпита - сутрин и следобед. На допълнителни матури са пожелали да се явят общо 3238 зрелостници.


В 824 училища ще има държавни зрелостни изпити по общообразователни или профилиращи предмети, а в 497 училища - за професия. Ангажирани са 26 156 квестори.


Всичко, което трябва да знаете за:

Ключови думи към статията:

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK