Новата учебна година ще започне с актуализирани програми, обяви Николай Денков

Николай Денков

© Цветелина Белутова, Капитал

Николай ДенковПрегледът на учебните програми, който образователното министерство прави с помощта на учители, специалисти и ученици, вече е към края си. Това обяви министърът на образованието Николай Денков пред БНТ. "Ще използваме лятото, за да ги променим. Успоредно развиваме и средствата, така че да вървят заедно със съдържанието", каза. Новите учебници ще отнемат повече време, но основата им са новите учебни програми, допълни той.


И учители и ученици казват, че съдържанието не е ясно подбрано, академично поднесено е, в много случаи при прехода от интегрални към по-специфични дисциплини изведнъж се губи усещането, че това е цял наратив и от там децата се загубват, обясни министърът. Този академичен стил затруднява и децата, и родителите. Затова сега в прегледа на програмата водещи са учителите, за да преценят кое е разбираемо, кое не е, подчерта той.


Материалът, който се преподава в училище, трябва да бъде разбираем за всички деца, които полагат усилия, заяви министърът. Целта е да се наблегне на това, което развива уменията - да мислиш, да формулираш тези, да ги защитиш и представиш по определен начин. Идеята е не да се опрости материалът, а да се промени целта на самото образование, допълни.
Следващата календарна година ще бъдат актуализирани и заплатите на учителите, има пари за това, успокои Денков. Той коментира и предложението на образователното министерство началото на учебната година да се изтегли на 7 септември. По думите му аргументите против започването на учебната година по-рано от 15 септември, са неубедителни.


Министърът честити празника на всички българи и подчерта, че той ни обединява. "Ние действително сме променили историята на Европа и трябва да се гордеем, подчерта той. Ще реформираме докато станем по-добри. Промяната от един към друг тип система действително изисква много промени, част от тях бяха неудачни. А през последните десетилетия науката се развива изключително бързо и ние трябва да наваксаме", посочи Денков.


Всичко, което трябва да знаете за:

Ключови думи към статията:

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK