Новини на детски език: кой решава какво ще се учи в училище

Новини на детски език: кой решава какво ще се учи в училище

© Michal Parzuchowski, via unsplash



Ако следите "Дневник", за да не изпускате най-важните новини и истории, вече могат да го правят и децата ви. Всеки понеделник "Детски Дневник" препечатва текст от сайта "Вижте - новините на детски език", който в достъпна за по-младите читатели форма съобщава и обяснява актуални събития от страната и света.


Статиите са подходящ начин децата да се запознаят със случващото се в обществото и добър повод за разговор (а защо не и спор) в семейството по тях. Заради възрастта на читателите, за които е предназначена рубриката, редакцията взе решение да затвори за коментари статиите от нея.


"Вижте" е част от платформата за насърчаване на четенето и четивната грамотност сред децата Книговище.бг. Още новини на детски език можете да намерите тук, а повече за "Книговище" - тук.




Чудили ли сте се някога кой измисля какво да се учи в училище? Например кой казва кога ще се взема таблицата за умножение? Или какво точно да се преподава по география и история?


В България тези решения се взимат от Министерството на образованието. Там работят експерти, които казват какво ще се учи в училище. A авторите на учебниците прилагат техните препоръки.


Тази подредба се нарича учебна програма.


В Министерството от няколко месеца работи група от хора, която преглежда програмите по всички предмети от първи до десети клас. Те се допитват и до мненията на учители, ученици и родители какви трудности срещат и какво според тях трябва да се промени.


До края на юни експертите ще са готови с оценката си. Тогава те ще препоръчат как да се променят програмите през новата учебна година.


Защо ще променят програмите


Министърът на образованието Николай Денков казва, че това, което се преподава в училище, трябва да е разбираемо за всички деца, които полагат усилия. Според него трябва да се набляга на това, което развива уменията на децата да мислят, да се изразяват и да защитават мнението си.


Министерството е провело онлайн анкета сред 5200 деца между пети и десети клас. Те казват, че материалът в училище е поднесен твърде сухо и сложно и това ги затруднява. Най-сложна им е математиката. За по-малките трудни са и предметите история и география. А за по-големите - физика и химия. Най-добри оценки са дали на предмета "Човекът и природата".


Учениците са дали мнение колко им е трудно да научат даден материал, а също и какъв е смисълът от това, което са научили. Според тях трябва да има повече практически примери, да работят повече на групи и по проекти.


Казват, че им липсва време да разберат и да запомнят новите знания. Както и че биха искали да имат повече време за упражнения.


Сега учителите помагат на експертите да преценят кое в учебните програми е разбираемо за децата и кое не.


А ще съкратят ли лятната ваканция?


Заедно с учебните програми се обсъжда и въпросът кога да започва учебната година. Засега началото ѝ ще си остане на 15 септември.


Но Министерството предлага училището да започва седмица преди това. Според министър Денков така ще има повече време за упражнения. А учениците и учителите ще почиват по-често през учебната година.


Според проучване на министерството сега българските ученици учат най-малко в Европа като брой часове в учебната година. В същото време не им стига времето да вземат целия материал и да го осмислят.


Засега смяната на 15 септември остава само идея. Министерството все още не е събрало подкрепа от обществото, за да направи тази голяма промяна.

Ключови думи към статията:

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK