Част от десетокласниците ще получат бонус на външното оценяване заради грешни формули

Част от десетокласниците ще получат бонус на външното оценяване заради грешни формули

© Цветелина Белутова, КапиталМалко над 30 хил. десетокласници ще получат по 4 точки над реално постигнатия резултат на националното външно оценяване по математика, което се проведе вчера. Причина е създаденото объркване заради първоначално предоставените помощни формули с липсващи скоби, съобщиха от Министерството на образованието и науката (МОН).

4 точки е максимално възможният резултат за задача 3.

Допълнителните точки ще бъдат дадени както на десетокласниците, които в рамките на редовните 90 минути на изпита не са решили тази задача, така и на тези, които са стигнали до правилния резултат въпреки недоразумението с помощните формули. Максималният брой точки на националното външно оценяване остава 100.


Компенсацията се отнася за 30 077 ученици в 740 училища, които са имали по-малко време за решаване на задачите с коригираните помощни формули. Не се предвиждат компенсации за десетокласниците, чието време е било удължено и които са имали възможност да работят 90 минути, след като са получили коректните помощни формули.


"По мнение на вътрешни и външни експерти по математика, които внимателно прегледаха изпитните материали от националното външно оценяване в Х клас, всички задачи могат да бъдат решени, без да се използват формулите с първоначално липсващи скоби. Само при задача 3 една от формулите без скоби би улеснила решението, но нейното прилагане не е наложително", казват от МОН.
Оттам уточняват, че вчера от столично училище е постъпи сигнал, че в някои от предоставените от МОН помощни формули за изпита по математика в X клас не се визуализират скоби. Проблемът е установен при 10 от общо 74 формули и е възникнал при конвертирането на файла от Word в PDF формат.


Минути по-късно на училищата е изпратен коригиран файл, като са дадени и указания за начало на изпита да се смята моментът, в който учениците са получили коректните помощни формули.

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK