Новини на детски език: Какво е хакерска атака

Източник: Tima Miroshnichenko via pexels

Източник: Tima Miroshnichenko via pexelsАко следите "Дневник", за да не изпускате най-важните новини и истории, вече могат да го правят и децата ви. Всеки понеделник "Детски Дневник" препечатва текст от сайта "Вижте - новините на детски език", който в достъпна за по-младите читатели форма съобщава и обяснява актуални събития от страната и света.


Статиите са подходящ начин децата да се запознаят със случващото се в обществото и добър повод за разговор (а защо не и спор) в семейството по тях. Заради възрастта на читателите, за които е предназначена рубриката, редакцията взе решение да затвори за коментари статиите от нея.


"Вижте" е част от платформата за насърчаване на четенето и четивната грамотност сред децата Книговище.бг. Още новини на детски език можете да намерите тук, а повече за "Книговище" - тук.
През последните няколко месеца властите в България се борят с хакерски атаки. Бяха нападнати компютърните системи на различни държавни служби.


Най-сериозната атака беше срещу националната пощенска служба. Заради нея се забави изплащането на пенсиите на възрастните хора в страната. Забавиха се и други преводи на пари и международни пратки. Това продължи седмици наред!


Хакери атакуваха и компютърната система на Министерството на образованието. Искаха да провалят матурите за 12. клас! Представи си само - цяла година учиш и после някой проваля изпитите!


Но какво всъщност значи "хакерска атака"?


Хакерска атака се нарича, когато някой пробие компютърна система.
Данните в компютрите могат да са много важни. Банкови сметки, национална сигурност, какво ли не! Затова има много пароли и други начини да се гарантира сигурност. При хакерските атаки обаче някой заобикаля обичайната сигурност и така успява да влезе в компютърната система по път, различен от официалния. Това е като да проникнеш в къща, но не през входната врата, а през прозореца например.


Хакерските атаки срещу фирми или срещу държавни системи са вид киберпрестъпление (престъпление, което включва компютър или интернет). Те се извършват, за да предизвикат хаос и проблеми.


В случая с "Български пощи" българските власти са разбрали, че хакерската атака е направена от чужбина. Съмението им е, че идва от Русия. Но случилото се все още се разследва.


Министърът по електронно управление Божидар Божанов каза, че в последните месеци са нараснали хакерските атаки от руски групи срещу нашите държавни системи. Той свика съвет, който да измисли как държавата ни да се защити от подобни престъпления.


Как вреди хакерската атака?


Когато "Български пощи" са били атакувани от хакерите, връзката на компютърите им с интернет не е била прекъсната бързо. Вирусът е успял да проникне навсякъде и да достигне дори до архивите на компанията. Там, където се съхранява цялата ѝ информация. Така част от архива на "Български пощи" вероятно ще бъде загубена.


Това е един пример как могат да навредят хакерските атаки. Постадалите компании губят ценно време, докато поправят своите системи и уебсайтове. Могат да загубят клиенти, ако те спрат да им се доверяват. Важна или чувствителна информация за клиентите може да бъде открадната.


Някои компании са принудени да плащат пари, за да се върнат обратно в компютрите си. А след като ги платят, престъпниците могат дори да не им възстановят достъпа.


Хакването винаги ли е престъпление?


Когато се използва, за да навреди на някого, хакерската атака е престъпление и е срещу закона.


Но да знаеш как да хакнеш някоя компютърна система, не е престъпление. Има хора, които използват тези умения по позитивен начин.


Много компании наемат хора, които знаят как да хакват, и ги молят умишлено да се опитат да проникнат в техните системи. Това помага на компаниите да разберат дали тяхната сигурност е достатъчно добра и да видят къде има проблеми.


Тези, които знаят как се хакват компютърни системи, са необходими и за да спрат хакерските атаки. Хакерите, които използват уменията си за добри цели, се наричат бели хакери.


Всичко, което трябва да знаете за:

Ключови думи към статията:

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK