Новини на детски език: Как пада правителство

Снимка от Pixels/Pixabay

Снимка от Pixels/PixabayАко следите "Дневник", за да не изпускате най-важните новини и истории, вече могат да го правят и децата ви. Всеки понеделник "Детски Дневник" препечатва текст от сайта "Вижте - новините на детски език", който в достъпна за по-младите читатели форма съобщава и обяснява актуални събития от страната и света.


Статиите са подходящ начин децата да се запознаят със случващото се в обществото и добър повод за разговор (а защо не и спор) в семейството по тях. Заради възрастта на читателите, за които е предназначена рубриката, редакцията взе решение да затвори за коментари статиите от нея.


"Вижте" е част от платформата за насърчаване на четенето и четивната грамотност сред децата Книговище.бг. Още новини на детски език можете да намерите тук, а повече за "Книговище" - тук.
Сигурно вече сте чули от новините за възрастни, че правителството на България е "паднало". Но какво значи това? Как пада едно правителство? Дали както пада човек, или пък тупва като плод от дърво? Разбира се, че не. Казваме "падна" в преносен смисъл - означава, че не може повече да управлява и трябва да се направи промяна.


България се управляваше от обединение от няколко партии, което се нарича коалиция. Ето в тази статия обяснихме какво се крие зад думата "коалиция" и как точно се обединяват партиите.


И така, коалицията трябваше да взима решения по много трудни въпроси! Нещо като сложен изпит, от който зависи бъдещето на държавата. Затова всяка партия имаше различни идеи кое е най-доброто решение. Разбира се, когато има толкова много различни мнения, има и много спорове По някои точки партиите успяваха да се разберат. По други обаче - никак! Също като героите от една басня на на Петко Р. Славейков. В нея орел, рак и щука се опитвали да изтеглят една кола. Всеки се опитвал по свой начин - орелът нагоре, ракът назад, а пък щуката надълбоко. Не успели да помръднат затъналата кола - защото не успели да се "сговорят". Както казва Славейков, били "несговорна дружина".


В началото на месеца една партия от тази "несговорна дружина" напусна коалицията. Това беше много лошо за правителството, защото започна криза. След това една друга партия предложи "вот на недоверие" (ето тук пък обяснихме какво е вот на недоверие).


Народните представители трябваше да решат - доверяват ли се на правителството или не? Затова те гласуваха. 116 народни представители казаха, че се доверяват на правителството и искат то да остане. А 123 народни представители пък казаха, че не се доверяват и искат да падне. Така само със съвсем малко разлика в гласовете правителството загуби. Затова много хора излязоха пред парламента на протест.

Какво следва сега?

По този въпрос се "пита" най-важният документ в държавата - конституцията. В нея пише, че президентът трябва да опита да направи ново правителство. Първо трябва да попита най-голямата парламентарна група - това е "Πpoдължaвaмe пpoмянaтa". Те трябва до седем дни да предложат ново правителство. Ако не успеят, следващата по големина партия трябва да опита. Обаче ако три партии не могат да направят ново правителство, тогава президентът трябва да "разпусне" Народното събрание и да каже дата за нови избори.


Всичко, което трябва да знаете за:

Ключови думи към статията:

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK