Учениците искат повече упражнения, за да разберат какво пише в учебниците

Учениците искат повече упражнения, за да разберат какво пише в учебниците

© Цветелина Белутова, КапиталТвърде сложен изказ в учебниците, материал, който не е съобразен с възрастта на децата, прекалено много информация, недостатъчно примери и обяснения, малко време за упражнения. Това са основните трудности, които срещат децата в училище. Изводите са от национално изследване на "Галъп интернешънъл Болкан", проведено по поръчка на Министерството на образованието и науката.


В интервюта с родители и деца от 1 до 10 клас социолозите са питали за проблеми в учебните програми по отделните предмети и в конкретните учебници, събрали са и препоръки за улесняване на процеса на учене.


Онлайн обучението е довело до затруднения


Малко над половината от анкетираните родители признават, че децата им имат затруднения по един или повече предмети. Най-голямата част от тях - 37%, определят онлайн обучението като основна причина за трудностите на детето.
Почти 33% обвиняват учителите, че преподават зле. Близо 28% смятат езика в учебниците за неясен. Толкова са и тези, според които материалът е прекалено обемен.


Проблеми посочват и родителите, чиито деца се справят добре в училище. Около една трета от тях определят като пречка неясния език в учебниците и учебните помагала. Над 23% смятат, че учебното съдържание не е съобразено с възрастта на детето, също толкова са недоволни от начина, по който учителят поднася материала.


Математиката - най-трудна


Математиката е най-трудният предмет в почти всички класове според отговорите на родителите. Голяма част от тях са убедени, че учебен материал по математика е "свален" от по-горните класове в по-долни. Оплакват се и от липса на достатъчно време за упражнения.


В 3 и 4 клас проблемни са и други предмети като човекът и обществото и човекът и природата. Много родители посочват, че изучаваният материал не е съобразен с възрастта на децата, има твърде голям и недобре систематизиран обем от информация, който обърква учениците. Често се стига до заучаване "наизуст" на уроците по тези предмети, без да се разбира съдържанието.

Майки и бащи на по-големите ученици препоръчват да се учи повече национална история и повече българска литература.


Над половината родители помагат с ученето


Повече от половината родители помагат на децата си в подготовката на уроците. В началните класове делът на тези майки и бащи достига 84%. Всеки трети родител плаща за частни уроци по предмети, преподавани в училище, като 17% от децата посещават допълнителни занимания по два или повече предмета. Делът на тези отговори е значително по-висок сред родителите на ученици в прогимназиален и гимназиален курс, което се свързва и с подготовката за изпитите след 7 клас и за матурите.


Две от всеки пет деца между 1 и 4 клас признават, че не разбират част от съдържанието на учебниците, основно по математика. Затрудняват ги главно текстовите и логическите задачи. Те често се оплакват, че нямат достатъчно време да се упражняват. Според половината от тях уроците са прекалено дълги.


Проблемът се задълбочава в прогимназиалния етап (5 - 7 клас). Там вече 57.6% от учениците заявяват, че част от учебниците са написани сложно и неразбираемо. Повечето седмокласници, но и много петокласници и шестокласници се оплакват най-много от учебниците по история и цивилизации. Учебното съдържание по география и икономика също се оказва трудно разбираемо за част от учениците между 5 и 7 клас. Тук сложни според тях са множеството нови термини и твърде многото информация в учебниците, която трябва да се помни наизуст.


Гимназистите недоволстват от твърде големия обем от информация, който според тях е излишен и затруднява ученето и определянето на най-важното. Много от запитаните ученици искат учебници на по-достъпен език, повече време за упражнения и по-интерактивно преподаване на материала - с повече илюстрации, графики и примери.


Всичко, което трябва да знаете за:

Ключови думи към статията:

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK