Новини на детски език: Морските треви са супергерои за климата

Лагуната на живота в Атанасовското езеро (снимки: Българска фондация "Биоразнообразие").

Лагуната на живота в Атанасовското езеро (снимки: Българска фондация "Биоразнообразие").Ако следите "Дневник", за да не изпускате най-важните новини и истории, вече могат да го правят и децата ви. Всеки понеделник "Детски Дневник" препечатва текст от сайта "Вижте - новините на детски език", който в достъпна за по-младите читатели форма съобщава и обяснява актуални събития от страната и света.


Статиите са подходящ начин децата да се запознаят със случващото се в обществото и добър повод за разговор (а защо не и спор) в семейството по тях. Заради възрастта на читателите, за които е предназначена рубриката, редакцията взе решение да затвори за коментари статиите от нея.


"Вижте" е част от платформата за насърчаване на четенето и четивната грамотност сред децата Книговище.бг. Още новини на детски език можете да намерите тук, а повече за "Книговище" - тук.
Спомняш ли си за Фестивала на науката, за който ти разказахме миналата година?
Там имаше много интересна лекция за значението на морските треви. Днес разговаряве с еколога Спас Узунов, за да разберем какво се прави по този въпрос у нас.
Ще припомним накратко:

1. Морски треви не са водорасли.


Морската трева се нарича още "рупия". Тя прилича повече на житно растение - има корени, листа, цветове и плодове. По хранителни качества е подобна на ориза.

2. Как точно са важни за морските животни?


Първо, правят водата по-хубава за тях. С повече кислород за дишане! Рупията е истински супергерой при улавянето на въглерод от атмосферата. Морските треви поемат атмосферен въглерод до 35 пъти по-бързо от тропическите гори.
Второ, те са любима храна за много видове птици - например патици, гъски, лебеди.
И трето, помагат на много мънички морски животни да се крият от хищници, да си отглеждат малки и т.н. Изобщо - те са техен дом. Когато растат много накуп, те съставят подводни морски ливади. И тук живеят много други видове морски организми - рачета, охлюви, миди, риби.


Когато растения и животни образуват едно цяло и са се приспособили едни към други, това се нарича "екосистема". Защо? Защото всяко отделно растение или животно е част от системата на живота на това място. Както в системата от елементи на колелото ти - ако извадиш някоя част, и другите няма да работят добре. Е, морските треви са основна част от своята подводна екосистема. Когато ги няма, и другите елементи са застрашени. Върнат се - и животинките се завръщат.

3. Внимание, проблем!


Днес морските треви са под заплаха! Те намаляват.
Защо? Защото други елементи от системата са се променили. Морската вода е станала по-топла, отколкото е добре за тях. И по-мръсна. Освен това хората разорават морското дъно, за да ловят миди, охлюви и риби. Това съсипва морските треви.

Какво се прави у нас?


Морските треви могат и да се възстановят. Например да се пресадят от едно място на друго, така че да се прихванат наново. В Атанасовското езеро е много важно да има такава растителност - то е ценен резерват, където живеят редки видове птици. Те трябва да се хранят със специални дребни животинки... а те имат нужда от морски треви.


Затова активисти на българската фондация "Биоразнообразие", студенти и учени от Университета в Колорадо се захващат да преместят определен брой растения от Поморийската лагуна в Атанасовското езеро край Бургас. (естествено, толкова, че в Поморийската лагуна също да останат и да могат да се разраснат до същото количество).


Такова възстановяване се прави у нас за пръв път. То е много важно, но също толкова важно би било да има закони, които да пречат на хората да разрушават екосистемите.
И тези закони да се спазват.


Защото е много по-трудно да поправиш нещо, отколкото просто да не го разваляш. Нали?


Всичко, което трябва да знаете за:

Ключови думи към статията:

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK