Новини на детски език: Как БНТ се различава от другите телевизии

Източник: bnt.bg

Източник: bnt.bgАко следите "Дневник", за да не изпускате най-важните новини и истории, вече могат да го правят и децата ви. Всеки понеделник "Детски Дневник" препечатва текст от сайта "Вижте - новините на детски език", който в достъпна за по-младите читатели форма съобщава и обяснява актуални събития от страната и света.


Статиите са подходящ начин децата да се запознаят със случващото се в обществото и добър повод за разговор (а защо не и спор) в семейството по тях. Заради възрастта на читателите, за които е предназначена рубриката, редакцията взе решение да затвори за коментари статиите от нея.


"Вижте" е част от платформата за насърчаване на четенето и четивната грамотност сред децата Книговище.бг. Още новини на детски език можете да намерите тук, а повече за "Книговище" - тук.
Петър е редактор на училищния вестник, но също и капитан на футболния отбор. Днес във вестника пише само за футбол. "Това не е честно", казва Мариела. "А къде са статиите за танци? Или за животни? Всички дадохме от своите спестявания, за да отпечатаме вестник на класа, а има само истории за футбол."


Мариела с право е сърдита. Ако редакторът-футболист беше вложил само своите лични пари, можеше да публикува каквото си иска (без обиди и лъжи, разбира се). Но когато една медия се прави с парите на всички, тя трябва да служи на всички. В България тази медия е Българската национална телевизия.


БНТ се нарича обществената телевизия на България. Така както Българското национално радио е общественото радио на България.


Но знаеш ли защо е така?


Когато една телевизия е обществена, нейната мисия е да защитава интересите на всички български граждани. Без значение дали живеят в България или в чужбина. Дали говорят на български език у дома или на ромски, или турски език. Или в кой бог вярват.


Програмата на БНТ трябва да се прави с мисъл и грижа за общото благо - за здравето, правата, сигурността, финансите на всички хора. Предаванията ѝ трябва да информират и образоват, наред с това да забавляват зрителите.


Затова по новините на БНТ има превод на български жестов език - така и хората с увреден слух също ще са информирани какво се случва по света и у нас.


Друга важна задача на БНТ е да развива българските език и култура. Но и културата на други етноси, които живеят в страната ни. Затова по обществената телевизия има много и най-различни предавания за история, култура, кино, музика, литература. Изобщо - за всекиго по нещо.


Журналистите, които работят в БНТ, много повече от всички други трябва да внимават да показват различните идеи и мнения в обществото в предаванията. Особено в тези, в които се обсъждат политика и икономика. От тях се очаква да се стремят да помагат на хората да се разбират по-добре. Да си говорят, като уважават мнението на другия. Това се нарича плурализъм.


Като обществена телевизия БНТ дава възможност на официалните лица на държавата да говорят по важни въпроси - например на президента и на министър-председателя.


Всичко това е записано в един специален закон - за радиото и телевизията. Там пише каква е мисията на БНТ и БНР и как трябва да се управляват. Затова техните директори трябва да отговарят на най-различни условия и се избират с конкурс. В журито влизат медийни експерти.


Наскоро имаше конкурс за избор на нов директор на БНТ. Различни кандидати представиха своите планове как ще развиват телевизията и как ще се грижат да изпълнява своята важна обществена задача. Но никой от тях не успя да убеди експертите и засега ще остане досегашният директор на БНТ.


Работещите в БНТ получават своите заплати от държавния бюджет. Това е другото значение на обществена телевизия - нейните пари идват от обществото. Отделят се като част от данъците на гражданите на нашата страна.


С част от тези пари БНТ трябва да прави собствени телевизионни филми. Наскоро излъчи и няколко свои детски сериала. Може да са ти попадали "Островът на сините птици" или "Румбата, аз и Роналдо". Това е още една задача на БНТ като обществена медия - да прави образователни и информативни предавания, филми и сериали и за децата на България.


Всичко, което трябва да знаете за:

Ключови думи към статията:

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK