От "кога ще стигнем" до "нима пристигнахме": с децата в колата може да е забавно

От "кога ще стигнем" до "нима пристигнахме": с децата в колата може да е забавно

© GMЛятото безспорно е сезонът на пътуванията. Удоволствието от предстоящата отпуска или кратка почивка обаче може да бъде помрачено от непоносимостта на децата към возенето в кола. При добра подготовка на пътуването има шанс времето да мине еднакво приятно за всички.


Ясно е, че най-трудно е с малките деца, особено ако още трудно мога да обяснят какво ги мъчи. При това положение най-добре за всички е детето да "проспи" максимална голяма част от пътя.


За целта е важно детето да е в столче, което е удобно за спане, съобразно възрастта му. Ключово е и пътуването да е в часове, в които обикновено детето спи. Пътуването нощем също е вариант, но само ако водачът е опитен и добре отпочинал.
Ако пътуването е през деня, е добре, преди да потеглите, да поизморите детето, за да заспи по-лесно. Аз не познавам деца, които да заспят доброволно, но монотонността на пътуването обикновено ги побеждава. За да се случи това, трябва да се шофира плавно, музиката да е релаксираща, а разговорите в салона без - особена емоция.


От "кога ще стигнем" до "нима пристигнахме": с децата в колата може да е забавно

© GM


Ако все пак детето упорства и не се предава, можете да пробвате да го приспите с хитрост. Просто му кажете, че ако заспи, като се събуди, вече ще сте стигнали или ще сте много по-близо до крайната точка. За по-голяма убедителност дори може да сключите облог с примамлива награда за победителя.


Органайзер, пълен с играчки


Полезен аксесоар за колата е органайзер с много джобове, който се слага на гърба на предната седалка. В джобовете могат да се сложат колички или кукли, фигурки и други играчки или предмети, с които детето си играе. Добре за дълги пътувания отзад да има човек, който да е партньор в игрите. Ако все пак се наложи детето да е в колата само с шофьора, оборудвайте автомобила с допълнително огледало, което дава поглед към малчугана.


Ако говорим за скуката по време на пътуване при по-големите деца, първо помощници са електронните игри, портативните DVD плеъри, телефоните, таблетите, заредени предварително с любими филмчета. Добре е да забравите за тях, ако пътят е със завои, защото може скуката да бъде заменени с прилошаване и пътуването да стане още по-ужасно и протяжно.


Универсални игри


Независимо дали се кара по магистрала или планински път има няколко класически семейни игри, който могат да свършат работа, а и ангажират всички пътуващи. Една от най-забавните е "Двадесет въпроса". Правилата са прости - един от играчите си намисля дума и останалите трябва да я отгатнат, задавайки до 20 въпроса.


Друга интересна игра може условно да се нарече "Какво си мисля". Идеята е всеки от играчите да отгатне какво е видял и за какво си мисли другият играч.


"Познай животното" също е класика, помогнала на милиони семейства. Началото се дава, като първият играч с намисли дадено животно и даде възможност на останалите да задават въпроси. Може ли да плува? Лети ли? Диво ли е или питомно? Отговаря се само с да и не, придружени с кратко описание.


"Азбучна игра" предлага доста дълъг период на забавление, защото може да има много кръгове, като всеки е за определена област (животни, държави места, защо не и марки коли). Играчите трябва да казват думи от избраната категория, започващи с предварително уговорена буква от азбуката. Вариант на това забавление е т.нар. верижка - всеки следващ играч да казва дума, която започва с последната буква от предходната.


От "кога ще стигнем" до "нима пристигнахме": с децата в колата може да е забавно

© Рено


"Камък-ножица-хартия" e сравнително позната игра, но от нея шофьорът е изключен по обясними причини. Двамата играчи поставят едната си ръка с дланта нагоре, а другата слагат свита в юмрук върху нея. Броейки до три, играчите удрят с юмрук по дланта и на "три" превръщат юмрука в предмета, в който желаят - камък (стиснат юмрук), хартия (отворена длан) или ножица (с отворени във формата V показалец и среден пръст). Камъкът печели, чупейки ножицата, хартията печели, покривайки камъка, и ножицата печели, разрязвайки хартията. Ако предметите на играчите съвпаднат, играта се повтаря без победител.


"От уста на уста" е не просто игра за забавление, като може да се роди дори забавен семеен разказ, а защо не и цяла книга, ако пътувате често и играете редовно. За начало някой в автомобила измисля заглавие на разказ. На основата на това заглавие следващият играч започва с първото изречение - например "Имало едно време...". Tретият играч продължава със следващото изречение и така нататък.


Малко хазарт в игрите също е позволен. Можете да си правите с останалите в колата малки залози, като например какъв цвят (марка, вид) ще е следващото превозно средство, с което ще се разминете или което ще застигнете.


Има ли игра, има и награда


За да мотивирате играчите, винаги можете да обявите награда за победителя във всяка игра. Децата, които по-скоро предпочитат да не се включват в игри, могат да бъдат подтикнати за създаването на дневник на пътешествието, в който да разкажат за нещата, които са видели по пътя, и/или да направят албум с картини на видяното от изрезки от стари списания. Друга забавна игра би могла да бъде състезание по най-бързо казване на имената на градовете, селата и туристическите забележителности, през които минава маршрутът.


Организацията на пътуването


За дълго пътуване е важно да планирате редовни "спирания в бокса" за около 15 минути най-много на всеки два часа, за да могат малките да се освежат. Ако обаче малките пътници са заспали, е добре да отложите спирането, тъй като то обикновено ги събужда.


Полезно е предварително да се проучи маршрутът на пътуването и по-интересните места по него. Така спирането за почивка може да се съчетае с разглеждане на нещо интересно, което пък ще даде повод за обсъждания и споделяния на впечатления в колата.


Почивките, в които всеки може да похапне, да се поразтъпче наоколо и най-важното - да отиде до тоалетната, ще помогнат на вас и вашите пътници да пораздвижат краката си, да изразходват малко от натрупаната енергия и не на последно място да прогонят скуката от съзнанието на малчуганите. При продължителни пътувания планирайте спирания около часовете, в които семейството обикновено се храни, за да избегнете необходимостта от извънредни спирания и да се застраховате срещу неизбежното мрънкане на гладните деца.


Разбира се, няма как в един текст да се изчерпят всички възможни забавления за деца в колата. Ще е полезно за всички, ако използвате форума под тази статия, за да споделите вашите хитрости.


Повече идеи за родители - какво още да правите през лятото, може да намерите в специалната ни тема тук.


Всичко, което трябва да знаете за:

Ключови думи към статията:

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK