На дискотека под 18: мисията възможна, контролът - на хартия

null

nullИзбори 2022

Здравейте!
Това лято с приятелката ми планираме да отидем на дискотека (и двете сме около 15). Най- вероятно и момче на 18 ще дойде с нас. Въпросите ми са:
1. Ще ни пуснат ли и двете, ако сме само с него?
2. Колко пари приблизително трябва да дадем на охраната, ако ни направят проблеми?
3. В кои дискотеки в Пловдив пускат най- лесно под 18?


Този и подобни въпроси може да бъдат открити чрез търсене в "Гугъл". Излизането на "дискотека за възрастни", както често се нарича посещението на непълнолетни в нощни заведения, е обичайна практика, особено в по-малките населени места. На места търсенето на подобни забавления развива мини индустрия, включваща изработването на фалшиви лични карти и на фалшиви бележки от родители, които да покажат, че разрешават посещението на деца в дискотеки. Предварително се подготвят банкноти, които да се дадат на охраната (от 20 до 100 лв, според споделеното в различни форуми).


Контролът от страна държавата очевидно не е ефективен - през годините репортажи със скрити камери на медии и свидетелски показания разкриваха многократно, че деца влизат и пият в дискотеките с позволението на собствениците на заведения или с плащане на входа. Санкциите както за допускането на непълнолетни в заведения след допустимия час, така и за сервирането на алкохол, са по-скоро инцидентни - най-често при казуси, добили медийна публичност.
Така се оказва, че макар да има писани правила, те не се спазват, санкциите не водят до очаквания възпиращ ефект, а отговорността за инциденти, подобни с 15 годишното дете от Правец, което миналата седмица припадна пред дискотека след употреба на алкохол и райски газ, се прехвърлят към родителите. А родителите, на свой ред, питат къде са държавата и обществото, които също не трябва да допускат това да се случва?


Колко невинни са забавленията на тийнейджърите - тук


Правилата: санкции за родителите и глоби за търговците


Регулациите са ясни и са написани в Закона за закрила на детето (ЗЗД), в член 8 на който се казва:

  • Родителите, настойниците, попечителите или другите лица, които полагат грижи за дете, са длъжни да го придружават на обществени места след 20.00 ч., ако детето не е навършило 14-годишна възраст, съответно след 22.00 ч., ако детето е навършило 14-, но не е навършило 18-годишна възраст.
  • Ако родителите, попечителите или другите лица, които полагат грижи за дете, не могат да го придружат, те са длъжни да осигурят пълнолетно дееспособно лице за негов придружител на обществени места след 22.00 ч., ако детето е навършило 14-, но не е навършило 18-годишна възраст.
За да бъде придружавано детето от друг възрастен след съответния час, родителят, настойникът или полагащият грижи за него трябва да подпише специална декларация, че разрешава излизането и да посочи името на придружителя, предвижда Наредбата за специализираната закрила на деца на обществени места.


Кой налага глобите и какви правомощия има


При нарушаване на законовите забрани санкциите са от 300 до 1 000 лв. Когато има нарушение, актовете се издават от МВР, а наказателното постановление - се издава от директора на съответната областна дирекция на вътрешното министерство. "Дневник" изпрати въпроси до ведомството за това колко актове за санкции са съставени от началото на годината, но до приключването на работата по този текст отговори не бяха получени.


Държавната агенция за закрила на детето (ДАЗД) - единственият специализиран орган на Министерския съвет за "ръководство, координиране и контрол за осъществяване на държавната политика по дейности за закрила на детето", може да прави проверки дали се спазват вписаните в закона мерки, както и да издава задължителни предписания и методически указания за работата на други държавни институции. Според закона за закрила на детето, ако на някой му стане известно, че дете се нужда от закрила трябва незабавно да уведоми дирекция "Социално подпомагане", агенцията или МВР. Агенцията може да приема сигнали за такива деца, които трябва веднага да изпрати в отдел "Закрила на детето" в дирекция "Социално подпомагане" по настоящ адрес на детето.


На въпроса на "Дневник" колко предписания са издадени от началото на 2022 г. от агенцията отговориха така:

"В агенцията не постъпват толкова много жалби и сигнали, че някое дете пие или пуши, или че някой продава на непълнолетен алкохол или цигари, че има заведение, в което това се случва. Когато при нас постъпи сигнал, ние го изпращаме по компетентност най-често на съответното районно полицейско управление"

Според друга забрана, отново в закона за закрила на детето, на малолетни и непълнолетни е забранено да се продава алкохол, цигари и изделия. Ако тази забрана бъде нарушена, може да бъде наложена глоба от 2 до 4 хил. лв, ако не подлежи на по-тежко административно наказание по специален закон или деянието не съставлява престъпление. При повторно нарушение се предприемат принудителни мерки за временно спиране на дейността за определен срок, но не по-дълъг от една година. След случая в Правец МВР обави акции за проверки в заведения. Резултати от тях засега не са публично оповестени.


Всъщност, за изпълнението на мерките по специализираната закрила на деца на обществени места са отговорни общо пет държавни институции - МВР, дирекциите "Социално подпомагане", кметовете, регионалните управления на образованието и регионалните здравни инспекции. Заедно с тях отговорност при нарушения по закон носят собствениците, наемателите и ползвателите на търговски обекти, кина и театри, както и от организаторите на обществени прояви.


Само родителите ли са отговорни


След случая в Правец Би Ти Ви съобщи, че на майката на стигналото до токсикологията на "Пирогов" 15-годишно момче ще бъде съставен акт. В социалните мрежи пък темата предизвика множество обвинения срещу нея с аргумента, че не е предприела мерки непълнолетният ѝ син да бъде у дома във времето, когато се е случил инцидента - час и половина след полунощ. Други родители коментират, че е невъзможно отговорността да се прехвърля изцяло на родителите, без държавата да има участие.


Родители, с които "Дневник" разговаря, коментираха, че ключов фактор за решението на проблема - извън несъмнената родителска отговорност - е изграждането силно гражданско общество, което да развие и обясни на децата всички проблеми, свързани с употребата на алкохол и наркотици, както и с последствията от неспазването на правилата.


"Аз не пускам 16-годишната си дъщеря по дискотеки. Знам, че трябва да си с придружител или да е попълнена някаква декларация, но не съм го правила. Това не значи, че тя не е ходила", казва Мария, майка на 16-годишно момиче и на 14-годишно момче. Наскоро тя открива в чантата и патрони с райски газ.


Други родители определят като "идиотизъм" очакването, че родителите могат да контролират изцяло децата в тийнейджърска възраст. "Затова са измислени законовите ограничения за непълнолетните - когато родителят не е наличен, да ги пази общество като не им продава алкохол и цигари, за наркотици да не говорим, като не ги пуска в нощни заведения и като преследва с цялата строгост на закона хората, които злоупотребяват с тях", коментира пред "Дневник" Наталия Иванова, майка на три деца.

Идиотизъм да очакваме майката да може да контролира един тийн 24/7. Именно защото не може, са измислени законовите ограничения за непълнолетните - в моментите, когато родителят не е наличен, ангажиментът да пази децата е на цялото общество


Наталия Иванова,

майка на три деца


Проблемът съвсем не опира само до времето, когато по закон децата могат да са навън само придружавани от възрастен. "От 5 клас децата са само по половин ден в училище и на практика само решават и регулират остатъка от деня си. Някои тренират или имат допълнителни занимания или просто са на училище до 19.30 ч., което зимата е тъмница", посочва родител, пожелал анонимност. Допълва, че проблемът с нарушенията на правилата е в сила по всяко време на денонощието, защото не е редно, например, да се продават алкохол и цигари и вейп на деца, независимо по кое време, и властите и обществото да си затварят очите. "Контрол има, ама само на хартия. Идете в произволно училище и пребройте пушещите тийнове - вече дори не се крият във входовете на съседните блокове", казва родителят.

Не е редно да се правят забележки на младата майка, че новороденото е без чорапи на 40 градуса, а никой да не се впечатлява от 12-годишно, което пуши демонстративно вейп в метрото


Родител, пожелал анонимност


Според експерти е важно да има силни кампании, свързани с превенцията и образование по темата, както и активни и достъпни методи за подаване на сигнали за подобни нарушения. Държавата най-често отговаря с акции на МВР и регионалните здравни инспектори, които влизат в нощните заведения и проверяват личните карти на присъстващите. Както и със спешни законодателни промени, които разширяват обсега на забраните - последно това беше с продажбата на райски газ на непълнолетни, за което бяха предвидени сериозни санкции.


Според адвокат Калин Ангелов, който е част от борещото се за легализация на конопа движение "Промена", това ограничение е крайно недостатъчно, защото специалистите ясно са посочили, че райският газ е особено опасен за децата, когато се комбинира с алкохол. "Не е ли това първият проблем, с който трябва да се оправим? Защо никой не постави този въпрос, че децата имат много лесен достъп до алкохол? Тоест, ако опасността идва от комбинацията от това вещество райски газ с алкохол, не е ли по- важно да спрем първо достъпа до алкохол на децата!", коментира правозащитникът пред сайта "Маргиналия".

Избори 2022

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK