ПАРЛАМЕНТАРНИ ИЗБОРИ 2022

 • 25.3%
 • 20.2%
 • 13.8%
 • 10.2%
 • 9.3%
 • 7.4%
 • 4.6%
 • 3.8%
 • ГЕРБ:67
 • ПП:53
 • ДПС:36
 • ВЪЗР:27
 • БСП:25
 • ДБ:20
 • БВ:12
37.8%активност

Източник: Резултатите са от ЦИК при 99.99% обработени протоколи, мандатите са по изчисление на "Дневник", активността - на "Алфа Рисърч"

Ваканцията (не) е време за учене: какво мислят психолозите

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
Коментари (15)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на k_
  k_
  Рейтинг: 2820 Неутрално

  Със сигрност през ваканцията не е време "за учене" и "решаване на задачи" от сборници и учебници.
  Обаче, ваканцията е идеалното време за игри и разговори с децата по теми и предмети които се изучават в училище.
  Например:
  По литература - може да четете и обсъждате поезия, народни приказки, разкази и откъси. За предпочитане не от тези които се изучават в училище.
  История - може да му разказвате вашата версия на историята. Историята винаги има различни версии и интерпретации. Говорете за историята на местата, които посещавате у нас или в чуждина. Винаги подчертавайте, че това е вашата версия на историята, може да има и други. Обяснявайте защо е така и че това е нормално.
  Математика и природни науки. Тук възможности колкото искаш - морското ниво, височината на хълмове и планини, птичките тревичките и пчеличките, кое прави вълните в морето - чесотота, интензитет (височина), синуси косинуси, пръви тъпи и остри вълни и каквото ви до дойде на ум. Ако вие лично нямате достатъчно познания по някоя тема (нормелно е) помолете някой инженер, доктор и пр. в компанията да им разкаже.
  За изкуствата (музика, рисуване) и спорт - по същия начин. Това всеки го може в някаква степен.

  Никакво учене по учебници и задължителни книги.

  Важно е да събудите любопитството у малките и те после в училище много по-лесно ще превключват в различните теми и ще внимават в час когато стигнат до тия неща и ще надграждат.


 2. 2 Профил на Хи-хи
  Хи-хи
  Рейтинг: 1589 Неутрално

  За "новите" технологии е'на дума нема 'начи...

 3. 3 Профил на k_
  k_
  Рейтинг: 2820 Неутрално

  До коментар [#2] от "Хи-хи":

  Технологиите иди-доди, ама могат да ги запишат в модерните сега летни училища и ако попаднат на някое супер прогресивно може да им отключат чакрите по джендър линия.
  Оставяш момченце, получаваш госпожичка и обратно.
  На следващата година може пак да се обърнат.
  Децата са като пластелин.

 4. 4 Профил на esl581109067
  esl581109067
  Рейтинг: 174 Неутрално

  Мхм, ама като изплющят задължителния списък за четене от 10 книги без избор, плюс 100 задачи за лятото, върви не учи или учи малко, чети по избор, а не по задължение и т.н. Силно пожелателен материал от хора без деца в бг образователната система. Чудесно е че Денков го няма с постоянните му идеи, "може би", и удължаване на учебната година! Просто е прекрасно за първи път от година и нещо да не у виждаме физиономията! :)

 5. 5 Профил на Йоаникий
  Йоаникий
  Рейтинг: 874 Неутрално

  Ваканцията НЕ Е и не трябва да е за учене, а т. нар. "психолози" ДГД! Почивните дни и отпуските също НЕ СА за работа, а другото е тинтири-минтири, да си напише Видка "материала" и да си вземе хонорара... 🤔

  Най-високите препятствия са тези, които сами си поставяме.
 6. 6 Профил на Smile
  Smile
  Рейтинг: 675 Неутрално

  На психолога Коларов му препоръчвам 1/3 от времето му през отпуската му да е запълнено с работа. И да не се меси на децата, ако обича.

  Реално през учебната година през седмицата училище + домашни много често са над 8 работни часа. Допълнително имат домашни за събота и неделя (когато психологът предполагам си почива).

 7. 7 Профил на aqua_blue
  aqua_blue
  Рейтинг: 477 Неутрално

  Нали затова е ваканция- за почивка и игри, ученето е за после, друг е въспосът с каква продължителност да е

 8. 8 Профил на the_governor
  the_governor
  Рейтинг: 52 Неутрално

  Ботев Вазов Елин Пелин разбирам защо трябва да се четат но имам чувството че много автори от задължителната литература са излищни вместо задължителна литература могат да си оползотворят времето в продуктивност математика физика история компютърни умения такива неща за какво ми е да знам какво мисли някакъв дето е умрял преди 100 години?

 9. 9 Профил на deaf
  deaf
  Рейтинг: 2481 Весело

  Разбира се,че не е за учене. Така както плажът не е за четене. Откачам като видя на плаж на морето някой да чете книга.

 10. 10 Профил на Ramon Asvalda
  Ramon Asvalda
  Рейтинг: 1829 Весело

  До коментар [#1] от "k_":

  Всички животни и хора са програмирани да научават нещата по добре като играят.. Тигрите играят, за да се научат да ловуват, маймуните играят, за да станат по пъргави по дърветата, децата играят, за да развият свойте рефлекси и тнн..

  Структурирайте нещата като игра и децата ще възприемат всичко което искате да научат 1000% по ефективно, вместо да ги заковавате за стол по 10 часа на ден, да слушат скучни лелки и чичковци там само за заплата с огромни лекции..

  Ако структурираш нещо като състезание (работи по добре при момчетата) и предложиш нещо, което се желае като награда ( примерно.. Електрическа трутинетка айде), децата сами ще намерят начин и ще вложат 200% повече усилия в ученето и кажи речи и ти няма да е нужно да ги обучаваш, те сами ще намерят информацията и мотивирано ще я възприемат, защото го правят с някаква цел, реална цел..

  Тоест приложете логиката която е приложена при работата.. Никои не работи за без пари, всеки работи за някаква заплата, заплатата е мотивиращия фактор.. Приложете тва в училище... Стига с тея комунистически практики, децата нямат капацитета да осъзнаят колко е важно за тях, но със сигурност могат да оценят факта, че ще имат шанс и ще получат нещо, което желаят..

  Също разделете момчетата и момичетата и индивидуализирайнте обучението им... Момчетата научават по един начин, момичетата по друг.. Ако се опитваш да преподаваш общо и на двата пола, резултата е в най добрия случай среден... Обикновено обучението е насочено към това как момичетата възприемат нещата най добре.. С предъвкване и учене наизуст.. Момчетата имат нужда да използват ръцете си и да правят нещо.. Така научават най добре......

 11. 11 Профил на Ramon Asvalda
  Ramon Asvalda
  Рейтинг: 1829 Неутрално

  До коментар [#10] от "Ramon Asvalda":

  Накратко..

  Стига правете неща които са контрапродуктивни и антиприродни.. Използвайте механизмите заложени от природата.. Децата научават най добре чрез игра..

 12. 12 Профил на feniks_na_gril
  feniks_na_gril
  Рейтинг: 230 Неутрално

  >>По думите на Коралов не е необходимо натоварването да е като през учебната година, може да е наполовина или дори на една трета, но не бива рязко да се спира изведнъж.
  ---
  Гений.

  Една от основните причини децата да са неграмотни е огромното натоварване в училище, заради което, ако ученичето не е гений и/или социопат без живот извън училище, му остава да избере две от следните три неща - добри оценки, някакъв живот извън училище (извънкласни дейности, срещи с приятели, хобита и т. н.), достатъчно сън.
  Не че нещо, обаче докато работех на дванайсетчасови смени, имах повече свободно време, отколкото имах като ученик в гимназията. Защо? Два часа пътуване + поне седем часа в училище + поне два часа домашно + навика на някои учители да ни оставят големи домашни за уикендите. Сложи на това отгоре безобразно ранния час на започване на училище, вървящ против всякакви изследвания за нуждата на децата от сън и съобразен изцяло с работното време на родителите им, и...

  На мен в техническата гимназия за какво ми бяха часове по чужди езици, музика, рисуване, физкултура? За какво трябваше да ни натрисат задължително избираеми предмети, нямащи никаква връзка със специалността, която учим?
  Някои мои съученици просто теглиха майната на всичко, понеже натоварването наистина идва в повече. (А аз бях генийче с - вероятно - поне малко социопатични наклонности, доколкото от социален живот много-много нужда не съм имал.)

  Съжалявам, обаче един родител трябва да е идиот, за да подложи децата си на нещо подобно и през лятната ваканция. Остави ги ДА СЕ НАСПЯТ, да му се не знае. Остави ги да наваксат с пропуснатите забавления от учебната година. Създай им навик за четене, но ги остави да четат каквото искат и забрави за всякакви списъци със задължителни книги и прочие глупости. Ваканцията е време за почивка. За презареждане на батериите. А не за учене.

 13. 13 Профил на PavelCZ
  PavelCZ
  Рейтинг: 1598 Неутрално

  Мисля си, че през ваканцията не трябва да учат по учебници. А задължителните книги бих ги редуцирал на минимун 1-2 книги за лятото.
  Винаги съм чел доста, но задължителната литература ме отвращаваше - поради самата си задължителност. Никога не попълвах читателски дневници - опитвха се до едно време да ни накарат, но аз помнех съдържанието сам, без да си пиша като малоумен.
  Но в същото време пътувахме с нашите из България, понякога из социалистическите страни, разказваха ми история, показваха ми архитектура и уизкуства, водеха ме на концерти и театри. С майка ми решавахме и задачи, но те ми бяха най-противните. Но 90% от времето си правех каквото си исках.

  E PLVRIBVS VNVM
 14. 14 Профил на k_
  k_
  Рейтинг: 2820 Неутрално

  Съгласен с горните, че през ваканцията нищо задължително не трябва да има.
  Да, има две виждания, да наречем така:

  1.Тотална свобода да се наспят, да играят и изобщо правят каквото си искат.
  Това е възможно решение и е по-добре от задължителните книги и решаване на задачи от сборник. Задължително обаче е да се хвърля по едно око на какво точно играят в зависимост от възрастта има различни игрички.
  2. "Игри по интереси "с участието на родителите. Това не в буквалния смисъл на "игра", а ангажираност на родителите в обясняването как работи реалния Свят. Както споменава колегата по-горе - как да се научат да "ловуват" и оцеляват през живота си малките тигърчета и тигрички. 15. 15 Профил на tsvetko_51
  tsvetko_51
  Рейтинг: 1666 Неутрално

  Темата безспорно е интересна, но иронията е в това, че тези които са прочели текста, са общо взето наясно с нея и освен това си имат собствено мнение по въпроса.
  А тези, за които такъв текст би бил от полза, даже случайно да им попадне, просто ще го прескочат и ще е добре, ако не направят и съответен коментар в присъствието на децата си, с което да затвърдят мнението, че ваканцията е време да се "удари на живот", каквото и да значи това.
  И още нещо, според мен. Всичко зависи много от индивидуалните особености на родителите и децата. В някои случаи е по добре (дори е задължително), да са учи една идея по-сериозно, в други да се наблегне на двигателни активности и няма как да има универсални рецепти колко, кога и по какъв начин да се прави едно или друго.

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK