Новини на детски език: Балонче, кенче? Не, благодаря!

Илюстрация: Миглена Папазова

Илюстрация: Миглена ПапазоваАко следите "Дневник", за да не изпускате най-важните новини и истории, вече могат да го правят и децата ви. Всеки понеделник "Детски Дневник" препечатва текст от сайта "Вижте - новините на детски език", който в достъпна за по-младите читатели форма съобщава и обяснява актуални събития от страната и света.


Статиите са подходящ начин децата да се запознаят със случващото се в обществото и добър повод за разговор (а защо не и спор) в семейството по тях. Заради възрастта на читателите, за които е предназначена рубриката, редакцията взе решение да затвори за коментари статиите от нея.


"Вижте" е част от платформата за насърчаване на четенето и четивната грамотност сред децата Книговище.бг. Още новини на детски език можете да намерите тук, а повече за "Книговище" - тук.
Всеки знае, че алкохолът и тютюнът са ужасно вредни. Затова е забранено някой да ги продава на деца.
Има обаче други вещества, за които няма достатъчно предупреждения и правила. Това обаче не значи, че са безопасни. Искаме да те предупредим какви са рисковете от тях.


Враг под прикритие №1: Райският газ


Наскоро имаше много неприятен случай - 15-годишно момче попадна в "Пирогов" в тежко състояние, след като беше употребило райски газ и алкохол. Това е повод да поговорим по една важна тема - използването на вещества, които се продават свободно и на пръв поглед изглеждат безвредни. Точно такова нещо е райският газ. Разбира се, търговците, които печелят от продажбата му, го описват като напълно безвреден. Отстрани изглежда забавно - едни хора вдишват въздуха от шарени балони или от малки капсулки и после много се смеят. Ще си помислиш - ето че нищо не им става, защо и аз да не опитам? Да, но не е точно така. Райският газ може да бъде опасен, а за деца е напълно противопоказен.
Защо?


Райският газ представлява втечнен диазотен оксид. Това е обезболяващо, което се използва в медицината за притъпяване на усещането за болка. И този факт трябва да ни подскаже, че едва ли става въпрос за забавление.


Защо е опасен?
На първо място, за кратко имаш нереална представа за света. Може да ти е трудно слизане по стълби, пресичане на улица, можеш да залитнеш, докато стоиш прав. Някои хора получават халюцинации, замайване и световъртеж, гадене и повръщане, силна умора и затруднения в дишането, пише в листовката на веществото.
Затова той трябва да се използва само при медицинска необходимост и под наблюдение на лекар - да речем, когато ти правят малка операция. Тогава лекарят ще те пази от страничните ефекти и ще реагира своевременно.


Когато този газ се използва за забавление, има и други опасности. Възможни са припадане, сърдечен удар, задушаване и увреждане на нервите. Ако пък се вдишва редовно, може да увреди паметта ти - да не можеш да запомниш и уж лесни неща. Може да доведе до загуба на контрол върху пикочния мехур - с други думи, човек да почне да се напишква. Може да предизвика депресия - тъга, която не отминава седмици наред.


С две думи - когато си с приятели, потърси други начини за забавление, защото райският газ невинаги отвежда в рая.


Враг под прикритие №2: енергийните напитки

Има и още едно нещо, което много деца използват, но не е така безвредно, както си мислят - енергийните напитки. И те се продават напълно свободно. С тях учениците смятат, че ще се "енергизират", когато са недоспали, уморени или просто им е скучно. Всъщност енергийните напитки създават лъжливо усещане за повече енергия, но причиняват хиперактивност и по-бързо изтощаване на организма. Съдържанието им не е подходящо за деца. Една от причините е, че съдържат голямо количество кофеин, който повишава кръвното налягане и сърдечната честота. Много често се наблюдават и ефекти като раздразнителност, тревожност, безсъние, а при големи количества - увреждания на черния дроб и бъбреците, пише в сайта на Министерството на здравеопазването.


Много е лошо, когато децата използват енергийни напитки вместо вода. Вредно е също високото съдържание на захар, което пък допринася за наднорменото тегло. "При консумация на енергийни напитки сърцето, черният дроб, мозъкът, храносмилателният тракт и бъбреците работят така, сякаш тялото е в опасност. В крайна сметка човек се дехидратира и изтощава до краен предел", предупреждават специалистите. Като алтернатива може да хапнеш натурален шоколад или просто да спиш и почиваш повече.


Всичко, което трябва да знаете за:

Ключови думи към статията:

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK