ПАРЛАМЕНТАРНИ ИЗБОРИ 2022

 • 25.3%
 • 20.2%
 • 13.8%
 • 10.2%
 • 9.3%
 • 7.4%
 • 4.6%
 • 3.8%
 • ГЕРБ:67
 • ПП:53
 • ДПС:36
 • ВЪЗР:27
 • БСП:25
 • ДБ:20
 • БВ:12
39.4%активност

Източник: Резултатът и активността са от ЦИК при 100% обработени протоколи, мандатите са по изчисление на "Дневник"

За създаване на навик са нужни 60 дни: как може да се използва ваканцията

За създаване на навик са нужни 60 дни: как може да се използва ваканцията

© Николай НиколовДългата лятна ваканция е време за отмора и забавления, но и за спокойно обучение в умения, за които напрегнатата учебна година не е подходяща. За препоръки кои могат да са тези учения "Детски Дневник" потърси мнението на Анна-Мария Йоцова - педагог по системата на Мария Монтесори и основател на българския "Институт Монтесори".


"За да се планира дейността през лятната ваканция, така че да подпомага интелектуалното, социалното и емоционалното развитие на детето на възраст от 6 до 12 години, е важно да се разгледа внимателно какво природата му е дала, за да му помогне да изучава света", смята тя. Добавя, че именно тези характеристики помагат на възрастните да решат какви възможности за избор могат да предложат на детето.


Развитие на физическа сила
Децата са в период на растеж. Те искат да си поставят предизвикателства. Те могат да прецизират както големите, така и малките двигателни умения. Те могат да научават сложни последователности от движения. Анна-Мария Йоцова казва, че не е нужно непременно физическата дейност да е под формата на организирани спортове, а да има работа с ръцете, практически задачи вкъщи.


Разширяване на социалния кръг


Децата могат да бъдат изпратени на лагер или просто да си канят приятели вкъщи или да участват в занимания по интереси. Това разширява социалния им кръг отвъд обичайния - на семейството. Важно е през лятото да са социално активни - да ползват обществен транспорт, да ходят в библиотека, да посещават изложби...


Част от групата


Детето има нужда да е част от група деца, привлича го разбирането за същността на лоялността и приятелството. Тази вътрешна нужда може да бъде подкрепена през лятото с участие в клубове, скаутски лагери и походи, време с приятели, групови дейности с деца със сходни интереси.


Изследване на моралните концепции


Децата на ученическа възраст са особено чувствителни към морални проблеми и въпроси. По думите на Анна-Мария Йоцова те имат нужда от помощ, за да развият нюансите на гледните точки, както и от възможности да изразят дълбокото си съчувствие към света. Взаимодействието в семейството като общност не е в "почивка" през лятото.


Важно е възрастните да помислят какви отговорности има всеки, включително детето, към останалите и към дома. Детето е важно да бъде включено в дейности като подреждане, разкрасяване на дома, грижа за останалите, градинарство, приготвяне на храна, отговорности като изхвърляне на боклука, почистване, правене на списъци за пазар, подготвяне на закуска, пускане на пералня.


Развитие на логика и въображение


Децата развиват разбиране за линейното време, способността да се връщат назад и да гледат напред във времето и да си представя неща, които реално не са изпитали със сетивата си. Детето чувства подтик да създава. Това развитие трябва да бъде подкрепено и през лятото с всекидневно четене, изследване на различни литературни жанрове, културни преживявания, преживявания сред природата, правене на изкуство.Децата могат да си водят дневник през лятната ваканция, в който да записват плановете си за седмицата, деня, да пишат за преживяванията си всеки ден, какво им е харесало, какво биха променили, да рисуват впечатленията си.


Героите са на почит


Децата са привлечени от изключителното, от екстравагантното. Те имат нужда да знаят, че героят е повече от човек, който е добър в онова, което прави, или който е известен. Лятото е чудесна възможност за срещи с хора, които правят различни неща за другите.


Развитие на интелекта и способност за разсъждение


Децата се интересуват за начина, по който работят нещата и защо, кога. Лятната ваканция дава редица възможности за изследване на света на природата, наблюдение на природата, търсене на формите в природата, изследване на природните феномени, решаване на логически задачи.


Способност да създават големи неща


Децата са ангажирани и интуитивно знаят, че максималната полза за развитието е в резултат на максимални усилия. Лесното е скучно, трудното е интересно, затова оставете детето да създава. Отговорност на възрастните и през лятната ваканция е да създадат колкото е възможно повече възможности децата да изразяват дълбоката си любов към света наоколо, докато показват позитивно отношение към живота в обществото, дори и ако невинаги това е удобно или дори и ако нещата невинаги се развиват, както желаят; развиват приятелско отношение към грешките; поощряват оптимизма и надеждата.


Периодите на почивка и учене


През лятната ваканция възрастните могат да помогнат на децата да си направят план за деня, който може да включва например 5 цели и 5 дейности. Може да насочите децата да си определят дневните цели спрямо предизвикателствата, които искат да преодолеят, например: да усъвършенствам стила си на плуване, краснописа си, да прочета една глава от книга, да направя картичка за рождения ден на баба, да довърша историята за цветята...


А петте дейности, които трябва да направят, могат да са неща от техните задължения вкъщи, например: да полея цветята, да разходя кучето, да приготвя пресен сок за закуска, да си измия маратонките, да изхвърля боклука.


"Насърчете детето да продължи изградения навик с правене на дневен план, като всяка вечер отбелязва с отметка постигнатите цели и извършените дейности. Може да пише в дневника си впечатления и изживяванията си, да допълва, да си пише бележки и рисува. Така детето по естествен начин ще бъде насочено да балансира своята енергия и да я насочи. Децата придобиват увереност чрез опитите и грешките си в среда на дружелюбно отношение към грешките", казва Монтесори педагогът.


Време за нови навици


"Свободата е тясно свързана с отговорността. Колкото повече отговорност към собствената си дейност проявяват децата, колкото по-разумни избори за действията си правят, толкова повече свобода имат. Възрастните са отговорни да насочат децата да изградят добрите работни навици за концентрация от ранно ученическа възраст. Един навик се развива за около 60 дни. Лятната ваканция в е около 90 дни", казва Анна-Мария Йоцова.Всичко, което трябва да знаете за:

Ключови думи към статията:

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK