"Някой прави милиони": природен феномен или човешка грешка спря водата на Своге

Снимка: Би Ти Ви

Снимка: Би Ти ВиИзбори 2022

Вече трети ден Своге и селата Искрец, Церово и Свидня са без вода, след като внезапно пресъхна реката, която захранва района, недоволството сред жителите расте, а компетентните държавни институции не могат да установят причината и да решат проблема.


Тази сутрин местните излязоха на протест със заявката, че са били излъгани, че ще им докарат водоноска и минерална вода за пиене. Вчера началникът на на "Пожарна безопасност и защита на населението" Николай Николов обеща близо 100 кубика питейна вода от резервите на държавата. По график в квартала на Своге "Спирка Желен" още вчера трябвало да дойде водоноска, но това не се случило. По-късно тази сутрин водоноската е пристигнала.


Хората от село Искрец, които са най-близо до пресъхналия водоизточник, казват, че водата им се краде. Според тях тя е спряна на прохода Петрохан, за да се захранят с нея частни ВЕЦ централи.


Как пресъхва река за два часа
Хидрогеолози имат друго обяснение. Според тях сред причините за изчезналата вода е разместване на земните пластове след земетресение, разрушена стена или галерия и последвало запушване. Такъв случай е имало вече преди години. Специалисти продължават да обхождат района на пресъхналия извор и на пресъхналата река Искрецка с надежда запушването да е временно и водата да избие отново.


"Най-вероятно има събитие от геоложки характер в основния пещерен колектор на Понор планина - срутване или отваряне на голям подземен обем, който поема водата в системата. Намаляването на нивото на пещерния сифон в пещерата Душника показва изтичане на гигантски обем струяща вода нанякъде", каза пред БНР Иво Калушев, пещерен водолаз, спелеолог от Националната агенция за контрол на защитените територии в Стара планина.


Според него обаче петроханската деривация (система от съоръжения, чрез които се взема вода от реки и се отвежда до водни централи, помпени станции и др. - бел. ред.) действително отклонява всички води от южния склон на централното било на планината и ги отвежда на север - към Бързия и Монтана. "Това са водите на цяла Понор планина, водата, която е създала карстовата система и изворите на Искрец. Тази вода от години е отведена в друга посока", каза спелеологът. Според Калушев "не е нормално цяла планина да се лиши от водата ѝ - Понор планина е оставена без вода по напълно неестествен начин".


"Деривацията изобщо не би трябвало да съществува"


Иво Калушев,

спелеолог


Риболовен клуб "Балканка" отдавна предупреждава за въпросната деривация. Пред БНР Димитър Куманов от сдружението каза, че деривационните канали за каскадата "Петрохан" са собственост и се обслужват от Националната електрическа компания (НЕК), а самата каскада се обслужва от електроразпределителното дружество "Енерго-про".


"Изворите на Искрецка река се захранват от Петроханското плато и не само, където текат безброй рекички, но когато НЕК е хванала всичките тези рекички и не изпуска нито капка вода под водохващанията, водата просто не стига до понорите, в които потъва, за да захранва Искрецка река", поясни Куманов. Гинска река край село Гинци също "потъва", водата от нея също отива към Искрец, допълни той.


По думите му в ситуация на маловодие НЕК е длъжна да изпуска т.нар. екологичен отток. "При маловодие те не трябва изобщо да вземат вода отникъде, от всички деривационни канали", заяви той.


НЕК обаче отрече да има отношение към засушаването на река Искрецка. Според дружеството най-вероятната причина за настъпилото засушаване е спад на подпочвените води в района, се казва в изпратена до БНР позиция. В нея се посочва, че въпросните съоръжения се намират на 11 километра от село Искрец и заради отдалечеността и карстовия планински масив подаването на вода към засегнатите райони е невъзможно.


Каскадата, сочена от "Балканка", осигурява вода за три водноелектрически централи, които доставят последващ воден ресурс за ВиК Монтана и Враца, допълват от НЕК.


Производството на електроенергия от централите собственост на "Енерго-про България" няма връзка с пресъхването на река Искрецка, защото те се захранват от различни водоизточници, посочиха от елетроразпределителното дружество пред "Дневник". "Използването на естествените водни източници за целите ВЕЦ по никакъв начин не влияе на дебита на реките, тъй като при този екологичен начин на производство на електроенергия водата преминава през съоръжението, без да се трансформира или изразходва", уточниха.


Отбелязаха, че чрез хидротехническите съоръжения се осигурява вода за Монтана, Враца и още 40 населени места от двете области и се ползва за добив на електроенергия.


Съоръженията от каскада "Петрохан" събират вода от следните събирателни канали: "Сребърна-Гински", който акумулира вода от поречие Нишава, "Искрецки" от поречие Искър, "Стругарница", "Бързия" и "Заножене" от поречие Огоста. Тези съоръжения не вземат и не отклоняват водата от река Искрецка, река Козле, Брезенската река и от Искрецкия карстов извор, казаха още от пресцентъра на дружеството.


Как ще се реши проблемът


Според местните жители водата им се отклонява към частните вецове и "някой прави милиони". Хората се заканват да спрат кранчетата, които отклоняват водата им към каскадата "Петрохан" нагоре по реката. Заради растящото обществено недоволство от НЕК и от Басейнова дирекция обещаха да пуснат отново водата, каза кметът на село Искрец Радослав Ячев пред Би Ти Ви. След като от НЕК са пуснали част от водата, дебитът на водоизточника, който захранва град Своге и прилежащите села, се е увеличил, съобщиха от ВиК София-област.


Дружеството работи по изграждането на два шахтови кладенеца. Днес ще бъдат доставени помпите за тях и още днес ще започне подаване на вода до довеждащ водопровод към град Своге. Също днес ще започне и изграждането на нов сондаж, след като беше проведена среща с хидролози и беше уточнено мястото, информира дружеството.Търсят се начини да бъде пренасочена вода към река Искрецка, един от вариантите е водохващането под Петрохан да бъде изцяло насочено към село Искрец, обяви директорът на Главна дирекция "Пожарна безопасност и защита на населението" Николай Николов, цитиран от БНР.


Заместник-кметът на община Своге Илия Богданов призова държавата да действа бързо, за да не се допусне хуманитарна криза. "Защото не е само питейната вода, защото след няколко дни ще прерасне в тежка хуманитарна криза, тъй като е необходимо хората и да се мият, да се къпят, да перат и т.н.", каза той.


Всичко, което трябва да знаете за:
Избори 2022

Ключови думи към статията:

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK