Така и така телефонът му е все в ръцете, или за полезните онлайн игри

Така и така телефонът му е все в ръцете, или за полезните онлайн игри

© Pexeles.com



Избори 2022

Лятната ваканция децата, дори ученолюбивите, приемат като заслужена почивка и трудно могат да бъдат убедени, че е добре да не забравят каквото вече знаят и как се учи. Някои родители оставят децата си да почиват активно, други следят стриктно дали книгите от списъка със задължителни четива за следващата учебна година са прочетени, а психолозите съветват натоварването с четене и преговор по време на трите месеца ваканция да е равномерно.


Всъщност винаги е тежко да се учи и чете по задължение. Вземайки предвид и навика на съвременните деца да не изпускат телефоните си от око, "Детски Дневник" предлага хитра идея, която родителите може да подхвърлят на децата си. Става дума за учене, но на игра - с приложения и тестове, чрез които да проверят и надградят знанията си онлайн, докато се забавляват.


Колекция с образователни игри на просветното министерство


В платформата на Министерството на науката и образованието Хранилища на образователни ресурси със свободен достъп (OER) се съдържат повече от 1.4 милиарда произведения - пълни курсове, учебници или всякакви учебни материали, включително изображения, видеоклипове или документи, свързани с преподаването и ученето. Сред тях има стотици образователни игри и приложения, както и стотици тестове по учебните предмети и теми за различните класове. Може да се търси по класове, по теми или предмет.


Четенето на книги като съревнование




Книговище е онлайн игра, която зарази хиляди деца да се състезават да отговарят на въпроси върху любимите си книги. Близо 1000 са заглавията, за които вече има въпросници в платформата. Те са за деца от 1 до 7 клас и включват както задължителна за учениците литература, така и много странични художествени и научнопопулярни текстове. Част от въпросниците са създадени от самите деца.


Специализирани платформи за учене


С над 10 хил. видеоурока и 100 хил. упражнения по математика, програмиране, компютърни и други науки, "Кан академия" е най-мащабният онлайн портал за безплатно образование в света. Уроците обхващат учебните предмети от 1 до 12 клас, подготвителни модули от университетското образование и множество теми от общокултурен характер. От сдружение "Образование без раници", заело се с превода на платформата, избират най-подходящите видеа, статии и упражнения от "Кан академия" и ги нареждат спрямо българската учебна програма. Платформата "Уча.се" съдържа над 24 хиляди видеоуроци, тестове и преговори с мисловни карти, съобразени с официалната училищна програма от 1 до 12 клас.


Чужди езици


Десетки са и приложенията за проверка и упражнения на знанията по езици. Например с безплатния English Level Tests A1 to C2 в 7 нива на владеене на английски - от начинаещ до "натурализиран" английски говорещ, детето може да определи нивото си в тест, след приключването на който излизат предположения за резултати на някои от най-популярните изпити TOEIC, TOEFL и IELTS. English Verb Trainer пък дава възможност да се упражнят както самите форми на глаголите, така и глаголните времена. За по-малките ученици (1 - 4 клас) е подходящо приложението Английски език за начинаещи, което е безплатно и дава основни граматични правила. Всяка глава съдържа кратки и ясни обяснения на английската граматика, викторини за всеки урок и финален тест.


Deutsch für Anfänger съдържа 10 теста по немски за начинаещи. Duolingo е безплатно приложение, което предлага пълна програма от учебни материали на повече от 20 езика. Програмата е разделена на секции, има елементи на игра и възможност да се поставят и преследват цели, което помага за мотивацията. Подходящо е както за малките (над 5 години), така и за по-големи. Още приложения за учене на чужди езици може да видите тук.


По предмети


Български език. Институтът за български език "Проф. Любомир Андрейчин" при Българската академия на науките предлага безплатно езикови задачи, езикови игри, видеоуроци, тестове, диктовки. Приложението Оценка БЕЛ съдържа десетки тестове по български език и литература, подредени по класове.


Математика. На сайта Viva Cognita има свободно достъпни хиляди онлайн курсове за ученици и учители по математика и информатика, интерактивни задачи, групирани в различни секции. Платформата организира и различни математически състезания, в които ползвателите й могат да премерят знанията си.


География. Сайтът Географ.бг разказва за географски куриози, за географи и пътешественици, за географско образование и професионална реализация, и въобще за всичко географско. Съдържа стотици безплатни онлайн тестовете и игри, в които децата могат да проверят и обогатят знанията си по география под формата на игра.


История. VIVA History е образователен проект на сдружение "Българска история", безплатен е и съдържа стотици видеа на историческа тематика. В поредицата "За деца" под формата на кратки анимационни филми са пресъздадени българската история, бит, култура, спорт и наука. Платформата съдържа и множество безплатни тестове в различни области. Тестове по история на България за 10 клас е безплатно приложение, тестовете са подредени по уроци. Тестове по история за 7 клас е подобно, може да се намерят приложения по история за всички класове.


Още събрани от "Детски Дневник" образователни игри можете да намерите тук, тук и тук.



Всичко, което трябва да знаете за:

За да гласувате трябва да сте регистриран потребител.

Резултати от 85 гласа

  1. Да, за да мирува (2.35%)
  2. Да, но подбирам и контролирам какво да гледа (18.82%)
  3. Да, инсталирал съм приложение за родителски контрол (10.59%)
  4. Да, всички други деца ползват (10.59%)
  5. Не, електронните устройства са вредни за физическото и психическото здраве (15.29%)
  6. Не, малките деца трябва да се забавляват с нещо друго (12.94%)
  7. Не, дори телевизия не му давам да гледа (4.71%)
  8. Не, защото може да попадне на неподходящо съдържание (2.35%)
  9. Не ме засяга (22.35%)
Избори 2022

Ключови думи към статията:

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK