"Няма ми го панталона", "Изненадата" и още книги за малки читатели

"Няма ми го панталона", "Изненадата" и още книги за малки читатели

© Pexeles.comИзбори 2022

Детски Дневник" предлага няколко новоиздадени книги, подходящи както за прохождащи, така и за вече натрупали опит читатели до 10 години.


"Изненадата"


Новата книга на Десислава Йорданова учи на търпение и показва, че понякога, за да открием чудесата на света, трябва малко знание или просто добър приятел. Безстрахчето иска да покаже танца на светулките на приятелите си. Затова им организира изненада - вечерна разходка сред природата. Вечерта е далеко, а Малкото и Голямото са в трепетно очакване. Ще успеят ли да дочакат изненадата?


Пред "Дневник" авторката на историята я определи като "сантиментално - прозаична". "Лично преживяване, което съм намерила начин да преразкажа, а и да наместя образите на най-любимите си хора в него. Подбудителя на цялата история си остават светулките и възхитата, която оставиха в мен като малка. Преоткрих ги, вече пораснала, и исках да събудя аналогични емоции в децата си", разказа.
Тя е и автор, и илюстратор на историята, а в процеса на създаването на книгата е въвлякла и децата си. "Дискутирахме заедно първите истории. После седнахме да рисуваме и първообразите им. Малкото и Голямото изглеждат така именно благодарение на тези първи опити. Старая се децата ми да имат достъп до креативната част от работата ми", добави Десислава Йорданова.


Казва, че с тази история се надява да събуди любопитството на децата към света на насекомите. "Да си изследовател изисква търпение и постоянство. Търпение. Ето това е поука от книгата, която не беше целена. Но това е пътят на дъщеря ми", каза авторката."Изненадата" е първата книга от поредицата "Малкото, Голямото и Безстрахчето" на издателство "Пурко". Тя е подходяща за деца от 2 до 8 години и чудесна за прохождащи читатели, защото съдържа малко текст с големи букви. Илюстрациите са изчистени и експресивни, това е, което Десислава Йорданова казва, че търси да постигне като визуализация във всичките си проекти.


"Няма ми го панталона"


Поучителната история със завладяващите акварелни излюстрации на Кантен Гребан разказва за първите прояви и усещания на срам, притеснение и неудобство при децата, макар да са поставени в приятелска среда и атмосфера. Историята на коалата Никоала, разказана от автора Кристин Номан - Вилмин ще завладее съзнанието на най-малките читатели още от първия досег до картинната книжка, и ще провокира у тях размисли, свързани с чувството на паника от изгубена лична вещ, и това, как да преодолеят неудобството от породената тревожна ситуация.


"Няма ми го панталона". Снимка: Издателство "Дъбови листа"

"Няма ми го панталона". Снимка: Издателство "Дъбови листа"


Малката коала се озовава без панталон в съблекалнята в училище и в следващите няколко часа прекарва в опити да избегне подигравките от съучениците си и да запази в тайна от останалите, че си е изгубила панталона. Въпреки неудобната ситуация, в която попада Никоала, тя се превръща в супергерой за пример на всичките си приятели.


Историята е весела и поучителна - за чувството на срам и неудобство и за голямата сила на добрите постъпки. "Няма ми го панталона" е подходяща за деца от 3 до 7 години, можете да я намерите по книжарниците под марката на издателство "Дъбови листа".


"За рева на лъва"


В книгата на латвийския писател Юрис Звиргздинш и литовската илюстраторка Лина Дудайте се разказва за едно момиченце, тръгнало на спасителна експедиция в съседната зоологическа градина. Един лъв тъгува. Едно кученце гони опашката си. Едно парцалено мече свиква събрание. Една лекарка пише рецепта за ментови мъфини. Рой комари долитат на помощ, забравили да хапят. Какво могат да направят заедно приятелите? Книгата в превод на Нева Мичева излезе под марката на издателство "Точица".


И още две поредици


"Семейство Болд", издателство "Рибка"

"Семейство Болд", издателство "Рибка"

За какво може да се разказва в книга, наречена "Семейство Болд"? За едно семейство което живее в една съвсем обикновена къща... на една съвсем обикновена улица... Но в самото семейство нищо не е обикновено.


Госпожа Болд изработва необичайни шапки от кутии за яйца и щипки за пране. Работата на господин Болд е да пише смешки. А понякога е така любезен да почиства контейнерите за боклук на съседите. Един малък досадник - това е Боби, който непрекъснато търчи насам-натам и гризе краката на масата. Бети, разбира се, тича след брат си. Обича да го гони, а смехът ѝ представлява нещо като крякане.


Да, те съвсем не са едно обикновено семейство! А какво ще кажете за цяла поредица смешни книги? Издателство "Рибка" работи по въпроса "Семейство Болд" е първата книга от серия от 6 британско остроумни и хиенско смешни книги, "Семейство Болд: Спасители" е втората. Страхотните илюстрации са дело на Дейвид Робъртс, чиято работа познаваме от "Операция зайче" и "Три мариновани херинги", автор на поредицата е Джулиан Клери.Поредицата "Уини и Уилбър" разказва за добрата вещица Уини, която живее с големия си черен котарак Уилбър. Във всяка поредна книга двамата се впускат в приключения, водени от фантазията на Уини и вълшебната ѝ пръчка. Изобретателната вещица намира оригинално решение за всяка трудна ситуация, а верният ѝ, но страхлив котарак я следва навсякъде. С появата си за пръв път през 1987 г. двамата герои печелят сърцата на малките читатели, а през 2017 г. са представени първите анимационни серии за телевизионен екран. Книгата е на Валъри Томас, илюстрации Корки Пол, на български книгата излиза под марката на издателство Timelines.Всичко, което трябва да знаете за:
Избори 2022

Ключови думи към статията:

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK