Новата учебна година: между сметките за отопление, COVID мерките и счупените е-дневници

Новата учебна година: между сметките за отопление, COVID мерките и счупените е-дневници

© Георги КожухаровСамо след ден във всички училищни дворове ще бие първият звънец, първокласниците ще бъдат тържествено посрещнати от учителите си, а навсякъде ще звучат песни. Новата учебна година обаче започва в сянката на притеснения за поредно повторение на онлайн обучението след двете трудни години на ограничения заради COVID-19 и за неуредици, които със сигурност ще създадат проблеми на учителите поне в първите седмици.


На 15 септември врати ще отворят 2347 училища и 1799 детски градини, информира пресцентърът на Министерството на образованието (МОН). В около 60 училища ремонтът няма да е приключил преди началото на учебната година, но за учениците ще бъдат осигурени условия за нормален учебен процес, увери министерството.


COVID мерки в последния момент


Ваканцията премина в уверения от властите, че строги мерки срещу коронавируса наесен не се очакват и че ще бъде направено всичко възможно тази година да премине изцяло присъствено, тъй като онлайн обучението се отразява пагубно на психическото и емоционалното здраве на децата във всички възрасти, както и на знанията им. Още при представянето на екипа си служебният министър на образованието Сашо Пенов обяви, че основен приоритет на ведомството за предстоящата учебна година ще е максималното присъствено обучение.
В началото на септември Пенов даде да се разбере, че приключва и с практиката за седмично изследване на учениците с бързи антигенни тестове за коронавирус. Дни преди началото на учебната година министърът на здравеопазването обаче издаде заповед за временни противоепидемични мерки в училищата и центровете за специална образователна подкрепа. Засега те ще важат от 15 септември до 14 октомври.


Според предписанията трябва да се спазва физическа дистанция както между учениците от отделни паралелки, така и между членовете на педагогическия персонал и между родителите и персонала. При възможност трябва да се въведат различно начало на учебните занятия и различен график за междучасията за отделните паралелки и класове. Да се премине на двусменен режим на присъствено обучение с оглед намаляване на броя на паралелките в даден период от деня. Да се определи отделна класна стая за всяка паралелка и да се ограничат учениците в групите за целодневна организация на учебния ден в рамките на паралелката, гласят препоръките.


Учениците да влизат през възможно повече входове, а храненето да се осъществява по график, без струпване на ученици от различни паралелки.


До 14 октомври провеждането на родителски срещи трябва да се осъществява от разстояние, а при необходимост от пряка комуникация - да се спазват изискванията за физическа дистанция от 1.5 м. Също така е необходимо провеждане на засилен сутрешен филтър за недопускане на ученици с клинични симптоми за COVID-19, както и за други остри заразни болести.

Преди дни пред БНР Пенов каза, че училищата са готови за първия учебен ден. "Ако нямаме обективни трудности, свързани с епидемичната обстановка, едва ли ще имаме някакви други проблеми", заяви той.


Сянката на "дървената ваканция"


И докато вниманието е съсредоточено върху това децата да не се връщат отново по домовете си заради коронавируса, директорите виждат като далеч по-сериозна заплаха цените на енергоносителите и се притесняват дали ще могат да плащат сметките си за отопление, или ще трябва да пратят учениците вкъщи, за да не стоят на студено.


Най-сериозна изглежда заплахата за учебните заведения, които се отопляват на газ. Те се снабдяват на свободния пазар, при условията за всички небитови потребители и резкият скок в цените ще увеличи драстично разходите им. Общо 74 общини (от 265) отопляват публичните си сгради на газ, съобщиха пред "Дневник" от Националното сдружение на общините. В 67 от тях 100% от всички детски градини и училища са газифицирани, а 80% (192 училища и 183 детски градини) от тях са в невъзможност за преминаване към алтернативно отопление, показва предоставена от сдружението справка. В София например има училища, които се отопляват на газ, на централно отопление, на електричество и на пелети.


Директорите плащат сметките за отопление с делегираните бюджети, които получават. И макар че за новата учебна година МОН повиши с 20% делегираните бюджети на училищата, директори се опасяват, че за тези, които потребяват газ, парите няма да стигат да покрият сметките си. Засега няма данни за недостиг на пари за отопление в никое от училищата, но ако се появи, то ще бъде дофинансирано, увериха от МОН пред "Дневник".


Новата учебна година: кога са изпитите, ваканциите и неучебните дни
Новата учебна година: кога са изпитите, ваканциите и неучебните дни


На среща с директори миналата седмица министърът на образованието Сашо Пенов обяви, че в момента се събира информация за обезпечеността на учебните заведения за предстоящия отоплителен сезон. "МОН обобщава тази информация и се прави ежедневен анализ на ситуацията, така че да не се стигне до прекъсване на учебните занятия", заяви той.


В същото време в интервю, публикувано в "Капитал" миналата седмица, министърът на енергетиката Румен Христов прогнозира, че ако България не сключи договор с "Газпром", ще бъде принудена да затвори училищата. "Децата няма да могат да имат къде да учат цяла зима, защото училищата ще стоят студени", казва министърът. А попитан дали не преувеличава, подчертава: "Не преувеличавам."


В интервю за БНР през уикенда Панов отново повтори, че няма да се стигне до затваряне на училища заради високите сметки за газ. "Смятам, че цялата изпълнителна власт ще направи всичко възможно да не се стига до т.нар. дървени ваканции в училищата", каза той. Директорите обаче настояват решението да бъде взето на централно ниво и да не се разчита на делегираните бюджети.


В Кърджали, където се отопляват на газ, очакват три пъти по-високи сметки. "За миналата година нашите разходи са били около 47 хил. лв за газ. А по цени от август 2022 г. към днешна дата за същата консумация на гориво разходите ще бъдат три пъти по-големи, т.е. над 150 хил. лева, което е непосилна сума", каза пред БНР Златко Атанасов, директор на училище с 1300 деца.


Емилия Иванова, директор на Национална търговско-банкова гимназия в София, която е към "Топлофикация", няма притеснения за по-високите сметки през зимата. "В нашето училище отопление ще има, няма основание да няма", каза тя пред "Дневник". За миналия отоплителен сезон сметките са били около 20 хил. лв. месечно, с увеличението на делегирания бюджет тя смята, че училището ще се справи с по-високите сметки, макар и да не може да прогнозира от порядъка на каква сума ще са.


"Ако цените на парното не продължават да скачат драстично и се повишат с до 20%, има средства до края на годината. Проблем са училищата, които са на газ. Там цената се очаква да скочи с 60 - 70%. Държавата трябва да помогне финансово на тези образователни институции целево, не предварително, а когато дойдат сметките", заяви пред "Дневник" Диян Стаматов, председател на Съюза на работодателите в системата на народната просвета и директор на столичното 119 училище.


По думите му МОН трябва да обяви колко пари може да задели допълнително за отоплението. От ведомството отговориха пред "Дневник", че не могат да дадат такава информация. "МОН в качеството си на първостепенните разпоредители с бюджет ежегодно в края на годината (ноември - декември) прави преглед на финансовото състояние на второстепенните си разпоредители (училищата - бел.ред.) и въз основа на извършения анализ взима решение за дофинансиране на определени разпоредители и разходи" се казва в отговора на ведомството до "Дневник".


"В случай че има идентифициран недостиг на средства в някое училище, то няма пречка след анализиране на изпълнението на бюджета му първостепенният разпоредител с бюджет да го дофинансира", посочиха още. Това обаче е тромава и дълга процедура и може да отнеме месеци, а на училищата ще са им нужни парите веднага, отбелязват директори.


"Автобус със спукана гума", или електронната система на МОН


Проблем дни преди началото на учебната година се оказа и изискването всички училища и детски градини да преминат единствено към електронни дневници. Информацията към дневниците се подава от новата Национална електронна система за предучилищното и училищното образование (НЕИСПУО) на МОН, в която директорите трябва да въведат цялата информация за брой ученици, за техните родителите, учебни планове, нормативи на учителите и др. Системата предлага и безплатни електронни дневници, а училищата имат право да изберат дали да продължат да ползват вече познатите частни системи, които са платени, или да предпочетат стартиращата държавна услуга.


От 15 септември: часовете на учениците от 5 до 7 клас ще са по-кратки, но повече
От 15 септември: часовете на учениците от 5 до 7 клас ще са по-кратки, но повече

Дни преди началото на учебната година обаче директори се оплакват от срив на системата, постоянни грешки и невъзможност за работа с нея. Налага им се да я попълват през нощта или в почивните дни, когато няма толкова голямо натоварване и системата дава по-малко грешки. Пред "Дневник" училищни директори се оплакаха и от нехайството на МОН по въпроса.


За да се влезе в електронните дневници, системата трябва да е попълнена на национално ниво без грешки, посочи пред "Дневник" директорът на Търговската гимназия в София, която вижда затруднения в попълването. Тя подчерта, че ръководството на училището и родителите са много доволни от "Школо", която ползват от години. "Училището ни е огромно - с 50 паралелки, 6 специалности, разделени на групи, 4 STEM специалности... тежка работа. "Школо" има отзивчив професионален екип, който винаги ни е помагал", коментира Иванова.


"Като едни пчелички попълваме информацията, тя не се попълва, на следващия ден пак я попълваме и пак нещо се случва. Явно сървърите на МОН са в по-малко количество, отколкото би трябвало и резултатът е този", коментира Деян Стаматов пред "Дневник". "Всички учители и директори имат оплаквания с попълване на системата. Системата работи бавно, изхвърля потребителя, а при повторно влизане не е запазила новата информация, а старата. До 15 септември няма технологично време учителите да си направят седмичните разписания, програмите, да си добавят преподавателската заетост, а това страшно много изнервя", оплака се пред "Дневник" Йордан Левордашки, зам.-директор на 31 училище "Иван Вазов" в София.


Крайният срок за попълването й беше 7 септември, впоследствие удължен на два пъти. Междувременно министър Пенов обеща, че който не си е попълнил в срок, няма да бъде санкциониран. "За мен това е гавра, защото причината е при тях - дават ти нещо, което не работи, например автобус със спукана гума, а после ти казват, че няма да те санкционират, задето не си стигнал навреме", описа ситуацията Левордашки. В неговото училище всичко с учебните програми и разписания ще е наред, защото имат друга програма, на която ги правят и ще ги качат на сайта на училището. Но в другите училища рискуват да започнат учебната година без електронни дневници.


Според МОН системата към момента функционира, затруднения в работата й е имало на 5 септември заради големия брой потребители, които качват данни в системата едновременно. Новият краен срок за изчистване на всички проблеми е 5 октомври, когато цялата информация трябва да бъде утвърдена.


Всичко, което трябва да знаете за:
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK