Новини на детски език: Рециклиране в Латвия - връщаш бутилки, получаваш монети

След като изпие напитката си, човек може да измие бутилката и да получи срещу нея монети. А самата бутилка ще заживее нов живот. Снимки Рая Лечева

След като изпие напитката си, човек може да измие бутилката и да получи срещу нея монети. А самата бутилка ще заживее нов живот. Снимки Рая ЛечеваАко следите "Дневник", за да не изпускате най-важните новини и истории, вече могат да го правят и децата ви. Всеки понеделник "Детски Дневник" препечатва текст от сайта "Вижте - новините на детски език", който в достъпна за по-младите читатели форма съобщава и обяснява актуални събития от страната и света.


Статиите са подходящ начин децата да се запознаят със случващото се в обществото и добър повод за разговор (а защо не и спор) в семейството по тях. Заради възрастта на читателите, за които е предназначена рубриката, редакцията взе решение да затвори за коментари статиите от нея.


"Вижте" е част от платформата за насърчаване на четенето и четивната грамотност сред децата Книговище.бг. Още новини на детски език можете да намерите тук, а повече за "Книговище" - тук.
Знаеш колко често си купуваме вода, безалкохолни напитки в пластмасови бутилки, кенчета и стъклени бутилки.


Това са хиляди опаковки, които след това често изхвърляме. А те са вредни за околната среда - особено пластмасовите. И все пак опаковките са навсякъде около нас. Дори много често ги виждаме захвърлени на земята.


Както знаете, те трябва да се събират в жълтите контейнери заедно с хартията. Така могат да се преработят, материалът да се използва наново... вместо да се произвежда още пластмаса.
Само че... у нас това рядко се случва.


В България все още 9 от 10 пластмасови отпадъка се изхвърлят на боклука. Само 1 от 10 се преработва!
Това замърсява много нашата, българската природа. И пречи на самите нас.


Освен това нарушава правилата на Европейския съюз - те са измислени, за да може поне в Европа природата да е по-чиста. Според тези правила до 2029 г. трябва да постигнем обратното:


9 от 10 бутилки да отиват за рециклиране, а само 1 да се изхвърля.


Само до 2025 г. всяка произведена бутилка трябва да съдържа поне една четвърт рециклирана пластмаса. Какво значи това? Ако разделим мислено бутилката на 4 части, една от тях трябва да е направена от стари бутилки.


Но как да стане това? Нека видим как са го измислили в Латвия.
Това е една малка европейска страна - с 2 милиона население. Около 3 пъти по-малка от България.
Там човек може да спечели от връщането на бутилките. Ето как:


1. Изпиваш съдържанието на бутилката.
2. Измиваш я.
3. Връщаш я. Къде ли? Бутилки се приемат в 1400 магазина и специални пункта в страната.
4. За всяка бутилка получаваш "депозит" от 10 евроцента (около 20 стотинки). Ако върнеш 10 бутилки, това е 1 евро (2 лева).
5. На някои места можеш да получиш парите на ръка. В други магазини можеш да си купиш нещо с тях.
6. На самата бутилка има специален код. С него в завода за преработване могат да проследят откъде е дошла тя. Така е лесно да се провери каква част от бутилките се рециклират.
Може ли да си занесем бутилките от България там? За съжаление - не. Няма да е регистрирана и няма да си има такъв код. Той се отнася само за латвийските бутилки и помага да се следи дали латвийското производство е чисто.


Но пък бихме могли да въведем такава система и тук!


И не само за пластмасовите бутилки. Ето, в Латвия има такава система и за бутилките от стъкло, за кенчетата... Останалите отпадъци се събират в цветните контейнери, които вече познаваш.


Всичко, което трябва да знаете за:

Ключови думи към статията:

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK