С децата в почивните дни (1 и 2 октомври)

С децата в почивните дни (1 и 2 октомври)

© Георги КожухаровС децата в почивните дни" е рубрика на "Детски Дневник" с идеи и предложения за интересни забавления в края на седмицата за децата или за цялото семейство.


За заетите родители седмичният бюлетин на "Детски Дневник" събира в петък на едно място безплатно най-важните новини и най-интересните истории. Необходими са само регистрация в id.capital.bg и абонамент. Програмата на театрите можете да видите в дъното на статията.


Петък


В цялата страна - този път предложенията за уикенда започват от петък заради едно и интересно събитие, което ще се състои на над 25 места в различни градове, а онлайн ще може да бъде следено в цялата страна.
Поредното издание на Европейската нощ на учените ще включва демонстрации, ролеви игри, лекции и разнообразни занимания, в чийто фокус ще бъде стъклото като най-универсалният материал в човешката история. Онлайн програмата ще бъде излъчвана от 18 ч. с участие на учени на живо, както и с видеозаписи и презентации на български и чуждестранни лектори. Подробности и пълната програма можете да намерите тук.


Събота


София: Заниманието в Детската архитектурна работилница тази седмица ще е посветено на куполите и това как могат да бъдат устойчиви без вътрешни подпори. Участниците ще се запознаят с изследванията на американския архитект Бъкминстър Фулър и неговата идея цели градове да бъдат затворени в гигантски геодезически куполи. Всяко дете ща си направи модел от дървени клечки.


Заниманието е от 11 до 12.30 ч. в Централния дом на архитекта на ул. "Кракра 11", зала 1. Входът е свободен, но е необходимо предварително записване на имейл [email protected]


София: Безплатен пробен урок по ментална аритметика обявяват от Центъра за развитие МАЕ - Умни Деца, в жк. "Обеля". В 11 ч. започват демонстрации, на които учители ще покажат как под формата на игра децата и възрастните могат да подобрят своята концентрация, логика, финна моторика, аналитично мислене и фотографска памет. Необходимо е предварително записване. Подробности - тук.


Волейболни легенди вдъхновиха децата в академията на Стойчев и Казийски
Волейболни легенди вдъхновиха децата в академията на Стойчев и Казийски

София: Тридневен фестивал за книги и изкуства отваря врати от петък до неделя на площад "Славейков". NEW VIBES FESTIVAL ще представи млади артисти от различни жанрове и нови български издателства. Сред участниците са и много от популярните издатели на детски книги, художници, артисти и занаятчии.


София: Изработване на папируси е актуалното предложение на рисувателната работилничка "ШиШарка". В ателието с продължителност час и половина децата ще учат за историята и изкуството на Египет и ще изпишат сами имената си на папирус, използвайки египетски писмени знаци. Заниманието е подходящо за деца от 5 до 12 г. и се плаща, като е нужно предварително записване. Подробности - тук.


С децата в почивните дни (1 и 2 октомври)

© Българско дружество за защита на птиците


София: Наблюдение на птици в търсене на земеродното рибарче организира Българското дружество за защита на птиците. Събитието е част от отбелязваните от Европейските дни на птиците на 1 и 2 октомври. През този период от годината милиони мигриращи птици напускат Европа, за да се отправят към местата си за зимуване на юг. Сборният пункт е пред Статуята на големия синигер в Южния парк, а събитието започва в 9 ч. Участието е безплатно, но се изисква предварителна регистрация тук.


Пловдив: Европейските дни на птиците ще бъдат отбелязани с поредица от събития за наблюдение на птици, игри за най-малките и състезания от 9 до 15 ч. на Младежкия хълм. В 9 ч. на гребната база започва обиколка за наблюдение и заснемане на птици. В 12 ч. отваря врати арт работилница, в която децата ще изработват хранилки за птици. Час по-късно е началото на играта "Млад изследовател" за деца до 10 г., последвана от викторина с награди. Участието във всички дейности е безплатно, но е необходимо предварително записване. Подробности - тук.


Велико Търново: Излет за наблюдение на птици в парк "Света гора". Сборен пункт в 9 ч. при Галерията. Продължава до 12 ч.


Русе: Футболен клуб "Русе" и магазин "Декатлон" организират безплатна тренировка по футбол за деца от 7 до 12 г. Заниманието е от 10 до 11. 30 ч. на помощния терен зад градския стадион. Желаещите ще имат възможност да направят първите стъпки в любимата на цял свят игра безплатно. Необходимо е предварително записване. Подробности - тук.


Неделя


София: В детския научен център "Музейко" ще се състои научна демонстрация на тема "Как да стана невидим?". Тя е част от поредицата "Наука с поука" и в нея децата ще научат за светлината и скоростта ѝ и как това има отношение към свойството на предметите да изчезват. Часове на провеждане: 12 - 12.15, 15 -15.15 и 17.30 - 17.45 ч. Децата могат да посетят още една научна демонстрация, посветена на електричеството и арт зона за творене с есенни листа. Входът е с билети. Подробности - тук.


София: Продължава фестивалът за книги и изкуства NEW VIBES FESTIVAL. На площад "Славейков" ще бъдат представени млади артисти от различни жанрове и нови български издателства. Сред участниците са и много от популярните издатели на детски книги, художници, артисти и занаятчии.


1-ви Юни ден на детето деца дете детство

© Георги Кожухаров

1-ви Юни ден на детето деца дете детство


София: Творческото ателие на Flo Art Center в квартал "Манастирски ливади" предлага рисуване върху тениска или платнена торба. Децата - на възраст от 6 до 18 г, са поканени да си направят сами проект и да го изпълнят с помощта на художник. Материалите са осигурени от домакините, а заниманието е платено и след предварително записване. Подробности - тук.


Варна: Европейските дни на птиците ще бъдат отбелязани с обиколка за наблюдение на птици. Началото е в 8.30 ч. от паркинга на жп гара "Повеляново". Сред птиците, които ще могат да бъдат наблюдавани, са лебеди, корморани, чапли, кокилобегачи, дъждосвирци и калугерици. При достатъчно време ще се посети и местността Ятата и точка за наблюдение на скални орли. Подробности - тук.


Бургас: Последен ден за посещение на една от атракциите на Бургас през лятото - Фестивала на пясъчните скулптури в парка Езеро, до Конната база. На финала гостите ще могат да проследят в рамките на три дни как купчина пясък се превръща постепенно в активен праисторически вулкан, бълващ лава. Тази фигура ще допълни атмосферата и фона на тазгодишната тема на пясъчния град - "Джурасик парк". Освен нея, има още 12 триизмерни изображения на праисторически животни - динозаври, мамут, гигантска костенурка и др. Входът е с билети.


Варна - Безплатна тренировка по баскетбол предлага магазин "Декатлон". Заниманието започва в 10 ч. и е с продължителност един час. Подходящо е за момчета и момичета от 7 до 11-годишна възраст. Място: спортната зала на Икономически университет. Изисква се предварително записване. Подробности - тук.


Ключови думи към статията:

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK