Новините на детски език: Какво значи наборна и професионална армия

Фигурки от колекцията "Оловни войничета от Новорусия", изложени в работилница в Москва. Снимка: Сергей Карпухин, "Ройтерс"

Фигурки от колекцията "Оловни войничета от Новорусия", изложени в работилница в Москва. Снимка: Сергей Карпухин, "Ройтерс"Ако следите "Дневник", за да не изпускате най-важните новини и истории, вече могат да го правят и децата ви. Всеки понеделник "Детски Дневник" препечатва текст от сайта "Вижте - новините на детски език", който в достъпна за по-младите читатели форма съобщава и обяснява актуални събития от страната и света.


Статиите са подходящ начин децата да се запознаят със случващото се в обществото и добър повод за разговор (а защо не и спор) в семейството по тях. Заради възрастта на читателите, за които е предназначена рубриката, редакцията взе решение да затвори за коментари статиите от нея.


"Вижте" е част от платформата за насърчаване на четенето и четивната грамотност сред децата Книговище.бг. Още новини на детски език можете да намерите тук, а повече за "Книговище" - тук.
От седем месеца Русия е във война с Украйна - една от страните, с които граничи. На 21 септември президентът Владимир Путин нареди 300 хиляди мъже да се присъединят към руската армия. Досега във войната участваха само професионални войници - тези, които са избрали служенето в армията за своя професия.


Новите 300 000 души са запасняци. Това означава, че в миналото те са отбивали задължителна военна служба, тоест казарма. Казармата е задължително военно обучение, което продължава определено време (в България например е било 1 до 2 години). Обикновено момчетата са изпращани там, след като завършат гимназия или университет. Това се случва независимо дали искат; освободени са само тези, които имат болест или увреждане.


Изпратените в казарма момчета се наричат наборници. Те живеят отделно от семействата си и биват учени как да воюват. Някои от тях придобиват военни специалности. След като се уволнят от казармата, те стават запасняци - тоест държавата може да ги извика да воюват, ако някой я нападне. В случая никой не е нападнал Русия, но професионалната армия се оказва недостатъчна за бърза победа над Украйна.


Затова 300 хиляди запасняци са получили заповед да се присъединят към войската. Много от тях не желаят това. (Някои търсят начини да избягат от страната или да отклонят задължението.)


В България казармата не е задължителна от 2007 г. Има само професионална армия.


В много семейства обаче има мъже, които са били в казармата. Попитай по-възрастните в твоето семейство да ти разкажат повече.


Всичко, което трябва да знаете за:

Ключови думи към статията:

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK