Отваря врати първият планетариум в София

Отваря врати първият планетариум в София

© NASA.govОт днес (26 ноември) заработва за посетители първият в София планетариум. Той се намира в регионалния център за съвременни изкуства "Топлоцентрала". Досега София беше единствената европейска столица без планетариум.


Диаметърът на купола му е 5 м, височината - 4.6 м. В планетариума ще влизат до 15 души едновременно, като едно посещение ще трае между 40 и 50 минути. Работното му време в началото ще бъде от 12 часа по обед до 22 ч. вечерта.


Планетариумът е създаден по проект на експериментално конструкторско бюро "Фотоника", с който екипът спечели наградата в конкурса "Предприемач в науката" на фондация "Карол - Знание". Проектът е изцяло български.


До дни София ще има Планетариум
До дни София ще има Планетариум
За две години екипът на "Фотоника" - авиационните инженер-конструктори д-р Недислав Веселинов и инж. Янислав Мирков, оперативният директор Апостол Спасов и главните технолози Петър Рушкарски, Крум Кишев и Владислав Шишкин, с финансовата подкрепа от различни фондации, инвеститори, спонсори, дарителска кампания и доброволчески труд успява да превърне проекта в реалност.


Конструкцията на планетариума е разработена от Веселинов и Мирков. Производственият процес по изработката на планетариума е извършен в авиоработилницата на NIKI Rotor Aviation в Правец и в цеховете за ремонт на самолети на HeliAir. Планетариумът е произведен по авиационна технология с използване на композитни материали.


Веселинов казва пред БНР, че са работили с много устрем и огромна любов. Най-младият член на екипа е завършил наскоро средното си образование.


"Не е никак евтино. Трудът ни беше доброволен. Цената му е като на малък апартамент в София - към 160 000 лева. Част от тях сме набрали от различни фондации, по-голяма част от сумата - от частни инвеститори, които очакват да им върнем парите", разказа Веселинов и уточнява, че над 100 са били дарителите по време на кампанията за изграждането на планетариума.


С децата в почивните дни (26 и 27 ноември)
С децата в почивните дни (26 и 27 ноември)

Създателите му обмислят социална програма, която да позволи безплатен достъп за хора от социално уязвими групи и със специални потребности.


Посещението в планетариума включва озвучени на български език филмчета - прожекциите ще са на всеки час. Ще бъдат прожектирани научнопопулярни филми за Вселената, океаните и Земята, както и анимационни филми за най-малките в куполен формат. За по-късен етап се планират и лекции. Създателите му искат да създадат и школа по астрономия. Звездната зала може да се наема за лекции, презентации, обучения и даже фирмени партита.


Недислав Веселинов, Янислав Мирков, както и колегата им Явор Григоров са разработили първите два български авиационни симулатора - военния "Фотоника" MAS G1 и гражданския "Фотоника" СAS C172.


Младият оперативен директор на "Фотоника" - Апостол Спасов е на 19 години и е първа година студент в Софийския университет. През последните две години той е отговорен за финансовото и организационно обезпечение на проектите и за комуникацията с държавни и частни институции на конструкторското бюро. Той и 38-годишният докторант по геополитика Крум Каишев активно се включват в техническите дейности по създаването на високотехнологичните изделия.

Ключови думи към статията:

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK