Оценката от матурата ще е с тежест при приема в 48 университета

Оценката от матурата ще е с тежест при приема в 48 университета

© Анелия НиколоваОценките от държавните зрелостни изпити ще имат тежест при приема на кандидат-студенти в 48 висши училища в България за академичната 2023/2024 г., съобщават от Министерството на образованието и науката. В повечето от тези университети бъдещите студенти ще могат да избират дали в бала им да влезе оценката от приемния изпит или тази от матурата.


От министерството са поискали информация за балообразуването от 51 университета. Само в три от тях оценки от матурите няма да се включват във формиране на бала. Това са Националната академия за театрално и филмово изкуство (НАТФИЗ), Театралният колеж "Любен Гройс" в София и Американският университет в Благоевград. При една част от специалностите в Националната музикална академия "Проф. Панчо Владигеров" матурата също няма да е с тежест, но при други държавният зрелостен изпит по професионална квалификация, положен в музикално училище, ще се признава и за приемен.


В четири висши училища няма да се провеждат кандидатстудентски изпити и приемът в тях ще става само с оценки от матура и дипломата за средно образование. Това са Националната спортна академия "Васил Левски", Минно-геоложкият университет "Св. Иван Рилски" в София, Европейският политехнически университет в Перник и Висшето училище по застраховане и финанси в столицата.
Софийският университет "Св. Климент Охридски" ще признава оценките от държавен зрелостен изпит като конкурсни за кандидатстване в 118 от общо 120 бакалавърски програми.


С оценките от матурите ще може да се кандидатства по 118 специалности в Софийския университет
С оценките от матурите ще може да се кандидатства по 118 специалности в Софийския университет

В някои от висшите училища в бала ще влизат оценките и от приемните изпити, и от матурите. Така е в медицинските университети, където още от миналата учебна година, освен резултатите от приемните изпити по биология и химия, в балообразуването се включва и оценката от матурата по български език и литература.

Ключови думи към статията:

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK