Новините на детски език: Една година война

Новините на детски език: Една година война

© Aliaksei Semirski, Pexeles.comАко следите "Дневник", за да не изпускате най-важните новини и истории, вече могат да го правят и децата ви. Всеки понеделник "Детски Дневник" препечатва текст от сайта "Вижте - новините на детски език", който в достъпна за по-младите читатели форма съобщава и обяснява актуални събития от страната и света.


Статиите са подходящ начин децата да се запознаят със случващото се в обществото и добър повод за разговор (а защо не и спор) в семейството по тях. Заради възрастта на читателите, за които е предназначена рубриката, редакцията взе решение да затвори за коментари статиите от нея.


"Вижте" и част от платформата за насърчаване на четенето и четивната грамотност сред децата Книговище.бг. Още новини на детски език можете да намерите тук, а повече за "Книговище" - тук.
На 24 февруари 2022 г. руският президент Владимир Путин нареди на своята армия да нахлуе в съседна Украйна.


Оттогава измина една година, войната все още продължава. Милиони деца са засегнати от конфликта - разрушени са техните домове и училища.


Кой печели войната?


Все още е много трудно да се прецени какъв ще е изходът от войната. Има много жертви и части от Украйна се нуждаят от пълно възстановяване.


В началото изглеждаше, че по-голямата и по-мощна армия на Русия може да вземе надмощие, но досега украинската армия успява да я отблъсне от много области. Успя да си върне и контрола над превзетия преди това град Херсон.


Въпреки това много градове са подложени на тежък обстрел и руските атаки се увеличават напоследък.


Украйна разчита на помощ от страните от НАТО и Европейския съюз, които ѝ доставят оръжия и танкове, за да се защитава от руската армия. В края на миналата година българският парламент също одобри подкрепа за Украйна чрез доставяне на оръжия и боеприпаси.


Важен съюзник за Украйна са и САЩ. През изминалата седмица американският президент Джо Байдън беше на посещение в столицата на Украйна Киев и се срещна с украинския президент Володомир Зеленски. Байдън увери Украйна, че има пълната подкрепа на САЩ в тази война и обеща нов пакет военна помощ за Украйна на стойност 500 милиона долара.


По същото време руският президент Владимир Путин държа реч пред руския парламент, в която обвини страните от Запада - Америка и европейските страни - в това, че са разпалили войната.


Как войната се отразява по света?


В отговор на войната много държави в Европа и САЩ наложиха големи ограничения върху руската търговия и доставки. Те се наричат санкции и целят да принудят Путин да спре действията си. Стотици глобални компании също прекратиха дейността си в Русия.


Допреди войната много държави в Европа използваха газ, доставян от Русия, но след войната като част от санкциите те се отказаха от него. Това доведе до увеличаването на цените на стоки от бита. Това е така, защото имаше по-голямо търсене на газ и съответно по-високи цени на газ, доставян от други места по света.


Но най-големият ефект от войната е върху хората. Над 8 милиона украинци трябваше да напуснат домовете си, за да се спасят от войната. Над 4 милиона бяха приети от съседната на Украйна Полша.


Близо 1 милион украинци са влезли в България от началото на войната. Една малка част от тях са избрали да останат в нашата страна - около 50 хиляди души. Предимно майки с малки деца.


Хиляди доброволци, десетки неправителствени организации и компании в България участваха в посрещането на украински бежанци, настаняването им и организирането на живота им в нашата страна. Имаше и десетки кампании за изпращане на генератори и стоки от първа необходимост за хората, останали в Украйна. Войната предизвика вълна от солидарност сред големи групи от българското общество.


Как войната се отразява на децата?


Милиони украински деца трябваше да напуснат родината си заради войната.


Тези, които останаха в страната, учат предимно онлайн. Заради въздушните атаки обаче често има спиране на тока и децата трябва да учат уроците си на свещи.


В някои райони на страната учениците са се върнали в класните стаи, но учат от подземни бункери или други сгради, направени за целта, тъй като училищата им са били разрушени.


А в източната част на Украйна, където военните части все още се бият за територия, е твърде опасно за училища от всякакъв вид. Счита се, че над 5 милиона деца е трябвало да прекъснат образованието си заради войната.


Защо започна войната всъщност?


Русия не искаше Украйна да се присъединява към НАТО. И искаше да смени сегашното управление на Украйна с по-удобно за руските интереси. Според руския президент Владимир Путин, ако Украйна стане част от военния съюз, тогава САЩ и другите западни държави ще имат твърде много сила в зона, близка до нейната граница.


Месец преди войната Русия изпрати 100 хиляди войници до границата си с Украйна. Тогава много световни лидери се притесниха, че Русия планира да нахлуе в своята съседка. Но Русия до последно отричаше това.


Всичко, което трябва да знаете за:
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK