Новините на детски език: Протести в Тбилиси

Протестиращите развяваха знамената на Грузия и Европейския съюз.

© David Mdzinarishvili, picture alliance

Протестиращите развяваха знамената на Грузия и Европейския съюз.Ако следите "Дневник", за да не изпускате най-важните новини и истории, вече могат да го правят и децата ви. Всеки понеделник "Детски Дневник" препечатва текст от сайта "Вижте - новините на детски език", който в достъпна за по-младите читатели форма съобщава и обяснява актуални събития от страната и света.


Статиите са подходящ начин децата да се запознаят със случващото се в обществото и добър повод за разговор (а защо не и спор) в семейството по тях. Заради възрастта на читателите, за които е предназначена рубриката, редакцията взе решение да затвори за коментари статиите от нея.


"Вижте" и част от платформата за насърчаване на четенето и четивната грамотност сред децата Книговище.бг. Още новини на детски език можете да намерите тук, а повече за "Книговище" - тук.
Вече сме ти разказвали за най-различни граждански протести по света и в България. Днешният ни отвежда от другата страна на Черно море - в страна на име Грузия. Тя се намира между Източна Европа и Западна Азия. Граничи с Русия, Турция, Армения и Азербайджан.


Хиляди грузинци се събраха пред сградата на парламента в столицата Тбилиси. Те протестираха срещу въвеждането на закон, който би ограничил свободата на словото и би попречил на страната им да се присъедини към Европейския съюз.


Протестиращите развяваха знамената на Грузия и на Европейския съюз. А полицията се опита да ги разпръсне, като използва водни оръдия и лютив спрей срещу тях. И направи десетки арести.


Защо протестират


Управляващата партия в Грузия, която се нарича "Грузинска мечта", подкрепи въвеждането на закон, който ще изисква от медии и граждански организации да се заявяват като "чуждестранни агенти", ако получават пари от чужбина.


Думата "агент" се използва с негативно значение. Означава някой, който е "шпионин" или "предател". Т.е. предполага, че работата, която вършат медиите или гражданските организации, е вредна или нередна. Че те действат в интерес на чужди сили, а не за да правят добро за Грузия или грузинското общество.


Протестиращите казват, че е много опасно политиците да посочват с пръст кои граждански организации са "лоши".


Гражданските организации и медиите съществуват тъкмо за да коригират поведението на политиците. Да водят разговор за важни за обществото теми. Да защитават уязвими групи от обществото. Да следят работата на политиците и да я критикуват, ако има нужда. Да отправят предложения към хората на власт как да се решават обществените проблеми.


За да могат да вършат тази своя работа, те трябва да са независими от правителството и политическите партии. Тоест не могат да получават пари от тях. Затова търсят подкрепа и средства отвън, за да решават проблемите на местните хора.


Например след земетресението в Сирия и Турция много граждански организации, които помагат на пострадалите, получиха подкрепа от други организации от целия свят.


Този тип подкрепа е много важна и помага на по-бедните държави да преодолеят огромните разлики с по-богатите.


Но с въвеждането на закон за "чуждестранните агенти" управляващите в Грузия се опитват да попречат на това. И да обезсилят гражданския сектор в страната.


По стъпките на Русия


Същият закон съществува в Русия от повече от десет години. Затова днес в страната не са останали почти свободни медии и граждански организации. А хора, които се изказват против войната срещу Украйна или действията на Владимир Путин, може да влязат в затвора.


В България една от партиите, която симпатизира на Русия, също предложи подобен закон. Но засега той не е обсъждан в българския парламент.


Това е причината на протестите в Грузия - хората да скандират "Не на руските закони".


В момента Европейският съюз (ЕС) разглежда молбата на Грузия да кандидатства за членство в Съюза. Един от високопоставените политици от ЕС, Жозеп Борел, каза, че този закон не съвпада с ценностите и правилата на Европейския съюз.


Тъкмо от това се притесняват протестиращите грузинци - че приемането на закона може да сложи край на желанието им да се присъединят към Европа. Според проучвания повече от 80% от грузинците подкрепят страната да стане част от ЕС.


Всичко, което трябва да знаете за:
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK