Близо 5.5 млн. лв. е дала държавата за компенсации заради липсата на места в детските градини

Близо 5.5 млн. лв. е дала държавата за компенсации заради липсата на места в детските градини

© Надежда Чипева, КапиталНад 5.4 млн. лв. компенсации е изплатила държавата за две години на родители на неприети в детска градина деца от 3-годишна възраст до постъпването им в първи клас в София, съобщи "Сега" като се позова на данни от Министерството на образованието и науката. В сумата не се включват парите за компенсации за деца, за които няма места в яслите, които се администрират от министерството на здравеопазването.


Компенсациите за неприети в градина деца бяха въведени през 2021 г. заради недостига на места в градините в София, Пловдив и Варна. Средствата покриват част от реално направени от родителите разходи за частна детска градина или детегледачка, като има максимална месечна сума, която не трябва да надхвърля. Данните на МОН показват, че с всеки следващ месец броят на компенсираните семейства расте.


Първият транш към родителите е бил за периода от 1 януари до 31 май 2021 г. - тогава са изплатени 547 хил. лв. за 438 деца в София, 417 лв. за едно дете в Пловдив и 733 лв. за едно дете във Варна. Тогава максималният размер на компенсацията е бил 291 лв. на месец.
Последният превод е най-голям - 859 хил. лв. за 1076 деца от София и 7 деца от Пловдив за периода 1 ноември - 31 декември 2022 г.


Заради липсата на места в детските градини неотдавна Националната мрежа за децата инициирала предявяването на колективен иск срещу България пред Европейския комитет за социални права.

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK