Новините на детски език: влизането с обувки вкъщи може да ни разболее

Новините на детски език: влизането с обувки вкъщи може да ни разболее

© Миглена ПапазоваАко следите "Дневник", за да не изпускате най-важните новини и истории, вече могат да го правят и децата ви. Всеки понеделник "Детски Дневник" препечатва текст от сайта "Вижте - новините на детски език", който в достъпна за по-младите читатели форма съобщава и обяснява актуални събития от страната и света.


Статиите са подходящ начин децата да се запознаят със случващото се в обществото и добър повод за разговор (а защо не и спор) в семейството по тях. Заради възрастта на читателите, за които е предназначена рубриката, редакцията взе решение да затвори за коментари статиите от нея.


"Вижте" и част от платформата за насърчаване на четенето и четивната грамотност сред децата Книговище.бг. Още новини на детски език можете да намерите тук, а повече за "Книговище" - тук.
На много места по света се смята за признак на лошо възпитание да влезеш с обувки в нечий дом. Ако обаче се загледате в американски филм, ще забележите, че героите там почти никога не се събуват дори в собствената си къща. Наскоро учени от Ню Йорк обърнаха внимание на този навик на своите сънародници и обясниха защо той може да бъде опасен за здравето. Оказва се, че освен кал, с обувките си вкарваме вкъщи огромно количество бактерии.


Става дума предимно за ентерококи - миниатюрни бактерии, които живеят в червата на топлокръвните животни и могат да бъдат открити в изпражненията им, например в кучешкото ако. Учените събират проби от локви по тротоарите на Ню Йорк, като избират само места, на които не се виждат никакви следи от изпражнения. Въпреки това те откриват около 30 000 бактерии в едва 100 милилитра вода. Повечето от тези бактерии са безвредни и дори полезни - те помагат на червата да вършат работата си и ни предпазват от някои заболявания. Но за съжаление, съществуват и разновидности, които ни разболяват, например някои щамове на Ешерихия коли.


След като се уверяват, че по тротоарите има ентерококи, учените изследват също така обувки и подове. Най-голямо количество чревни бактерии откриват във входовете на сградите, по-малко - на горните етажи. Местата с мокети са много по-замърсени от голите подове. На под с мокет са открити около 22 000 ентерококи на квадратен метър, докато на намиращ се наблизо под без мокет те са само 100 на квадратен метър. Бактериите, намерени върху обувките, са между 15 и 2000 на 100 милилитра вода.


Ето защо учените препоръчват нещо, което всъщност е съвсем близо до ума - когато влизаме вкъщи, да събуваме обувките си пред вратата. И макар че е много по-вероятно да погълнем Ешерихия коли със заразена храна, отколкото от пода, трябва да имаме предвид, че най-застрашени са бебетата, които лазят по земята и пъхат в уста каквото им попадне.


За разлика от САЩ, в България като цяло е прието да събуваме обувките си на влизане вкъщи, а в някои страни това се смята за абсолютно задължително. В Швеция например очакват да ги свалиш, ако ще и да си канен на елегантно парти в нечий дом - просто се разхождаш по чорапи под вечерната рокля или костюма. Ако си по-суетен, може да си носиш чисти обувки, които да обуеш пред домакина, за да е сигурен, че не си шляпал с тях по калната улица.


А ако мислите, че шведите прекаляват, знайте, че в Япония съществуват дори междуградски автобуси, в които не ти позволяват да се качиш, докато не предадеш обувките си на шофьора и не ги замениш с меки пантофи.


Всичко, което трябва да знаете за:

Ключови думи към статията:

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK