Промените в учебните програми ще бъдат подложени на обществено обсъждане

Служебният министър Сашо Пенов.

© Velko Angelov

Служебният министър Сашо Пенов.Министерството на образованието и науката ще предложи в близко бъдеще за обществено обсъждане промени в учебните програми. Това съобщи служебният министър Сашо Пенов на кръгла маса на тема "Образованието - ключ към историческата памет, родолюбието и просветеното общество", преминала под патронажа на президента Румен Радев.


Пет дни преди предсрочните парламентарни избори държавният глава критикува политическите сили, че не повдигат темата за издигането на образованието в стратегически национален приоритет.


По думите му трябва да бъде подложен на дебат въпросът дали да се учи по един или няколко учебници. "Дали едно типизирано съдържание или всякакви безразборни съдържания", каза държавният глава, цитиран от БТА. Намерението за въвеждането на един учебник по предмет е в предизборната платформа на БСП.
Според служебния министър, цитиран от агенцията, като цяло сериозни възражения срещу учебните програми няма. Дори по някои предмети, между които история и цивилизации, не се предлагат промени. По думите му най-честите искания по всички предмети са за увеличаване на броя на часовете или на учебния материал без да се държи сметка, че това означава намаление на часовете или съкращаване на материала по други дисциплини.


Изследванията показват, че в България делът на часовете с изучаване на роден език и литература и на обществени науки сумарно е по висок от други страни в евросъюза, каза министърът., цитиран от БНР. И добави: "За историята основното предизвикателство, по мое мнение, да се прекрати използването на учебното съдържание за политически, а не за образователните цели".


Във форума участваха вицепрезидентът Илияна Йотова, проф.- Иван Илчев, проф. Искра Баева, акад. Атанас Семов, учители, представители на синдикалните и работодателските организации в образованието.

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK