Новините на детски език: Гражданите гласуваха, ще има ли правителство

Новините на детски език: Гражданите гласуваха, ще има ли правителство

© Цветелина Белутова, КапиталАко следите "Дневник", за да не изпускате най-важните новини и истории, вече могат да го правят и децата ви. Всеки понеделник "Детски Дневник" препечатва текст от сайта "Вижте - новините на детски език", който в достъпна за по-младите читатели форма съобщава и обяснява актуални събития от страната и света.


Статиите са подходящ начин децата да се запознаят със случващото се в обществото и добър повод за разговор (а защо не и спор) в семейството по тях. Заради възрастта на читателите, за които е предназначена рубриката, редакцията взе решение да затвори за коментари статиите от нея.


"Вижте" е част от платформата за насърчаване на четенето и четивната грамотност сред децата "Книговище.бг". Още новини на детски език можете да намерите тук, а повече за "Книговище" - тук.
Хората в България избраха - новият парламент ще се състои от шест партии. С една по-малко, отколкото в миналото Народно събрание, което работи само пет месеца, защото партиите в него не успяха да изберат правителство.


Това ще е най-важната им задача и в този парламент - да излъчат кой да управлява страната. Резултатите от избора на българските граждани показват, че това няма да е лесно.


Социолозите, които следиха как гласуват хората в изборния ден, даваха преднина ту на една партия, ту на най-големия ѝ опонент. Казваха, че крайният резултат вероятно ще е на фотофиниш.


Тоест като в спортните състезания, когато няколко спортисти пресекат финалната линия почти по едно и също време и е трудно да се прецени с просто око кой е спечелил.


След като се преброиха всички гласове, стана ясно, че партията победител (ГЕРБ-СДС) води с около 2% пред втората (коалицията "Продължаваме промяната - Демократична България"). Близо 50 хиляди души повече са предпочели ГЕРБ-СДС да управляват страната. Това е долу-горе колкото населението на градове като Видин или Кюстендил.


За партията победител са гласували 26,5% от хората. Втората са подкрепили 24,5% от гласувалите.


Това означава, че две почти равни групи в обществото имат конкуриращи се идеи как да се управлява България. А сега техните избраници ще трябва да намерят начин да ги обединят. Трудна работа, нали?


Но тъкмо така работят политиката и демокрацията - политиците трябва да търсят съгласие и решения, които работят за всички граждани. Дори когато имат съвсем различни виждания кой е най-добрият път напред.


Резултатите от изборите показаха още нещо интересно. Около 108 хиляди души отидоха да гласуват, но не подкрепиха нито една от партиите. Те отбелязаха в бюлетината "Не подкрепям никого". Това означава, че са силно несъгласни с цялата политическа система. И не са харесали идеите за бъдещето на България на нито една партия. Политиците трябва да помислят защо са изгубили доверието на тези хора.


Проблемите


Самите избори не минаха съвсем гладко, тъй като се проведоха по нови правила. На миналите избори можеше да се гласува само с машини. Но депутатите в последния парламент решиха да възстановят и гласуването на хартия.


Това забави съобщаването на резултатите. Бюлетините трябваше да се броят на ръка, вместо да се смятат от машините. Имаше и много човешки грешки по време на отчитането на гласовете. В същото време около 122 машини за гласуване не работеха в изборния ден и все още не е ясно защо. Имаше и сигнали за нарушения в цялата страна, по които полицията тепърва ще работи.


(Припомни си аргументите за и против машинното гласуване тук.)


А сега какво


Три дни след изборите политическите партии все още не са излезли да разкажат пред избирателите своите планове как ще управляват. Ясно е, че никоя партия няма да може да направи правителство сама, защото няма достатъчен брой гласове. Ще трябва две или повече политически партии да се обединят в коалиция.


Дали този път ще успеят да се разберат? Ти как мислиш?


Всичко, което трябва да знаете за:

Ключови думи към статията:

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK