Ниските резултати на матурите били последица от онлайн обучението

Ниските резултати на матурите били последица от онлайн обучението

© Анелия НиколоваНастоящите дванайсетокласници и седмокласници са от тези ученици, които най-дълго време са се обучавали в онлайн среда и това има своите последици." Така началникът на Регионалното управление на образованието в София Ваня Кастрева обясни резултатите от тазгодишните зрелостни изпити в страната.


Вчера Министерството на образованието и науката (МОН) обяви оценките от матурите и стана известно, че средният резултат от задължителния за всички зрелостници изпит по български език и литература е 50.14 точки от 100 максимални, което отговаря на оценка Добър 3.93. Това е най-ниският резултат от последните пет години.


Кастрева каза, че част от учениците са успели да се възползват от предизвикателството на онлайн обучението и са придобили умения, но други са неглижирали това време. Тя допълни, че на базата на резултатите трябва да се направи анализ, за да се потърси какви проблеми да бъдат преодолени в образованието.
Началникът на инспектората по образование изрично похвали зрелостниците от София и колегите си учители и директори за постигнатите оценки. По думите й те са удовлетворение за професионалната гилдия в София, защото средният резултат на матурата по български език и литература в столицата отново е най-високият в страната.


Оценките от матурата по български език и литература - най-ниски за последните пет години
Оценките от матурата по български език и литература - най-ниски за последните пет години

В София средният успех на изпита по български език и литература е 57.81 точки, което също отговаря на оценка Добър. Както винаги обаче столицата, където са съсредоточени повечето от училищата с най-високи резултати във всички образователни етапи, води класацията по области. При отчитането на успеха на учениците не се прави разграничение дали учениците са се подготвяли само в училище, или са посещавали частни уроци. Оценката от зрелостните изпити е важна за абитуриентите, тъй като с тях се кандидатства за много университети.


Всичко, което трябва да знаете за:

Ключови думи към статията:

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK