Районен кмет и училищен директор се скараха заради лавки, а след това изтриха публикациите си (допълнена)

Районен кмет и училищен директор се скараха заради лавки, а след това изтриха публикациите си (допълнена)

© Цветелина БелутоваСтатията е допълнена с позиция на район "Студентски", изпратена до медиите на на 19 септември (вторник), ден след публикуването на текста. Можете да я прочетете най-долу.


Конкурс по отдаване под наем на училищен стол и две лавки стана повод за спор между директор на учебно заведение и районен кмет в столицата.


Петко Горанов, кмет на район "Студентски", обвини ръководителя на 55 средно училище "Петко Каравелов" Таня Панчева, че укрива документи от конкурса за отдаване под наем на обектите и бави процедурата. Тя отвърна, че цялата документация от конкурса е предоставена на кмета в срок, но той отказва да подпише нужните договори. Докато процедурата се бави, училищният стол и лавки остават затворени, макар че от днес учениците вече са всеки ден в класните стаи.
Спорът стана публичен след писмо до медиите от администрацията на район "Студентски". То беше разпратено дни след като "Дневник" съобщи, че училището отказва информация по какви критерии приема деца след 4-ти клас с мълчаливото одобрение на Регионалното управление на образованието в София. Името на кмета Горанов нашумя напоследък, след като обвини коалицията "Демократична България", че е отказала да обсъжда номинацията му за нов мандат, и се зарече да се кандидатира като независим.


Конкурсът, за който лятото се оказа недостатъчно


От публикувано решение на Столичния общински съвет (СОС) на сайта на район "Студентски" става известно, че на 25 май СОС разрешава да бъде открита процедура за провеждане на публично оповестен конкурс за отдаване под наем в училището за срок от 5 години на:

  • "Бюфет - лавка" №1 в размер на 1.07 лв/кв.м - 20,33 лв./месец за ползвана полезна площ 19 кв.м.
  • "Столова, с топла кухня" в размер на 1.15 лв./кв.м - 690,00 лв./месец за ползвана полезна площ 600 кв.м.
  • Позиция 3 "Бюфет - лавка" №2 в размер на 1.08 лв./кв.м - 40,00 лв./месец за ползвана полезна площ 37 кв.м.

Съветът възлага на кмета Йорданка Фандъкова със заповед да възложи на районния кмет Петко Горанов задълженията да утвърди конкурсна документация, да проведе публично оповестен конкурс и да сключи съвместно с директора на 55-о Средно училище (СУ) договор със спечелилия конкурса участник.


На 16 септември - ден след откриването на новата учебна година, на сайта на район "Студентски" районният кмет публикува писмо, в което съобщава, че процедурата е стигнала до етапа, в който е необходимо да се подпише договор с победителя, но директорът на училището умишлено бави приключването ѝ, като укрива документите по конкурса. Това забавяне, заявява кметът, оставя децата без достъп до училищно хранене и създава безпокойство сред родителите.


Кандидатстването невъзможно: училище крие как приема деца с мълчаливото одобрение на властите
Кандидатстването невъзможно: училище крие как приема деца с мълчаливото одобрение на властите


Горанов допълва, че в проведени телефонни разговори след позвъняване от Йорданка Фандъкова не са му предоставени документи от проведения конкурс, а директорът Таня Панчева е изпратила само договор със заявката да бъде подписан. Районният кмет посочва, че Панчева непрекъснато демонстрира неуважение към служителите на районната администрация.

"Как да подпиша договор с кандидат по конкурс, чиито документи не съм видял? Отговаря ли договорът на конкурсната документация? Спазена ли е правната рамка? Как един кмет да подпише нещо, по което не му е предоставена информация", пита Горанов.


Той обвинява директора на 55-о СУ Таня Панчева, че иска да й подпише празен чек, за който ще носи лично отговорност.


Отговорът: отговорността е на кмета


Според директора обаче тъкмо Горанов излага неверни твърдения и отговорността за забавянето е негова, защото не подписва договорите за отдаване под наем на ученическите лавки и стол. На сайта на училището е публикувано копие от писмо от 27 юни, изпратено до Петко Горанов. То съдържа описана процедурата по провеждане на публично оповестен конкурс за отдаване под наем на трите обекта, условията за участие в конкурса, срокове за подаване на офертите и указания за подготовката им и др.


В друго писмо - с дата 30 август, също публикувано на сайта на училището, се казва, че ръководството е изпратило информация за конкурсната процедура до районния кмет Петко Горанов и да неговия заместник Атанас Горов, кмета Йорданка Фандъкова и Ваня Кастрева, началник на Регионалното управление на образованието в София. Документът съдържа информация за конкурсната процедура и в него пише, че по имейл до главния юрисконсулт на район "Студентски" са изпратени проекти на договори за наем на двете лавки за подпис и печат от районната администрация.


От училището заявяват, че в момента на учениците се осигурява хранене в класните стаи.


Историята на едно изчезнало съобщение


В късния следобед на 18 септември (понеделник) съобщението на кмета Петко Горанов за злоупотребите на директорката на 55-о училище изчезна от сайта на район "Студентски" и страницата изглеждаше така:


Районен кмет и училищен директор се скараха заради лавки, а след това изтриха публикациите си (допълнена)

© Дневник


Пълният му текст обаче може да бъде прочетен в писмото, което екипът на района разпрати до медиите в почивните дни.По същото време отговорът на директорката пък изчезна от сайта на училището.


По-рано през деня "Дневник" изпрати въпроси към Горанов за това дали до него са достигнали документите, в какви срокове ще бъде взето решение за функционирането на училищния стол и лавка за изхранването на учениците, но до приключването на статията редакцията не получи отговори.


Ден по-късно - на септември, от район "Студентски" съобщиха, че трите договора за отдаване под наем на училищните лавки и стол са подписани и достъпът на децата до училищно хранене е възстановен. Уточнява се, че засега контрактите са със срок до приключване на съдебното производство по течащото съдебно дело. "При тази нова фактическа обстановка кметът и директорът решиха да снемат публикациите за съществуващите противоречия от служебните страници на институциите, които ръководят", се казва в съобщението.

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK